Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Mūžīgā tēma: zvaigžņu diētas. Kā viņas to dara?

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Holivudas zvaigznes neatšķiras no mums, arī tām gribas apēst kaut ko nevēlamu. Holivudas fitnesa treneri un diētas guru ir zelta vērtē, jo viņu klientiem jāizskatās nevainojami filmās, uz skatuves un glancēto žurnālu vākiem. Kino un šovbiznesa pasaule ir nežēlīga – ja neatbilstat Holivudas standartiem, tad ‒ uz redzēšanos, karjera! Katrai slavenībai ir iedarbīgākā diēta, ko tās izstrādājušas pašas vai uztura speciālisti.

21 diena, lai atteiktos no liekā

Slavenā amerikāņu dziedātāja Bejonse reiz publiski dalījās ar savu ēdienkarti. Dziedātājas brokastīs bija olu kultenis un dārzeņu smūtiji, pusdienās ‒ tilapija un grieķu salāti, bet vakariņās lasis, kvinoja un sparģeļi. Divas uzkodas sastāvēja no mandelēm ar jogurtu un ābola ar mandeļu sviestu, kā arī 24 stundās tika patērēti gandrīz 4 litri ūdens.

Kādu laiku dziedātāja bija svaigu augu cienītāja. Pēc 22 dienu ilgas diētas kopā ar savu vīru reperi Jay-Z Bejonse nolēma gatavot veģetāro ēdienkarti, pilnībā izmantojot vīra iecienītākās ēdienu receptes. Tievēšanas programmai ir sava filozofija, kuras pamatā 21 dienas laikā var atteikties no saviem ieradumiem un no 22. dienas sākt jaunu dzīvi ar jauniem ieradumiem.

Ēdieni, kas iekļauti pusdienās un vakariņās, ir lēcas ar sezama sēklām un kāpostiem, melnās pupiņas ar dārzeņiem, fahita ar pupiņām, indiešu ziedkāposti ar kariju un saldajiem kartupeļiem, dārzeņi ar kvinoju, ratatujs (dārzeņu sautējums franču gaumē) ar pesto mērci, karstās ziemas pupiņas ar pētersīļiem un kvinoju, cepti rīsi ar kariju un dārzeņiem. Brokastīs - mušļa maisījums ar riekstiem un maize ar mandelēm un ogām.

Bejonses iedvesmota, dziedātāja Dženifera Lopesa sekoja viņas pēdās un žurnālam «US Magazine» pastāstīja: «Es sastādīju 22 dienu plānu, tas darbojās ļoti labi, un es to turpināju vēl vairākas nedēļas. Tagad ik pa laikam savā ēdienkartē iekļauju zivis. Bija patīkami ēst tā, kā nekad iepriekš to nebiju darījusi. Nezināju, cik labi var justies cilvēks, kad viņš uzlādē savu ķermeni ar noderīgiem produktiem.»

«Sirtfoods» ‒ 2020. gada populārākā un efektīvākā diēta

Visefektīvākā un populārākā zvaigžņu diēta šogad palīdzēja dziedātājai Adelei nomest desmitiem kilogramu. Tā dēvētā «sirtfoods» diēta koncentrējas uz olbaltumvielu sirtuīnu aktivizējošiem pārtikas produktiem, to skaitā arī mellenēm, zemenēm, sarkanvīnu un tumšo šokolādi.

Uztura pamatā ir tādi pārtikas produkti kā sīpoli, selerijas, pētersīļi, rukola, zemenes, mellenes, sarkanvīns, tumšā šokolāde, zaļā tēja, kāposti, valrieksti, griķi un citrusaugļi. Tie visi satur lielu daudzumu barības vielu polifenolu. Pierādījumi liecina, ka sirtuīns (iepriekšminētais proteīns) ietekmē metabolismu, atdarinot badošanos vai fizisko slodzi. Zinātnieki apgalvo, ka šis proteīns pozitīvi ietekmē mūža ilgumu, taču šis mehānisms nav pilnībā izprasts. Daudzi no šiem pārtikas produktiem satur noderīgus savienojumus, ieskaitot vitamīnus un minerālvielas, un pētījumi rāda, ka tiem var būt antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība, palīdzot samazināt daudzas ar novecošanos saistītas hroniskas slimības.

Šī ir septiņu dienu diēta, kuras laikā trīs dienas jāēd tikai 1000 kalorijas dienā, pārējās dienās ‒ līdz 1500 kalorijām. Diētu izstrādāja farmaceits Aidans Goginss un uztura speciālists Glens Matens. Pats Goginss saka, ka kaloriju ierobežošana diez vai ir faktors, kas noved līdz rezultātiem. «Tas ir nedaudz negodīgi, ka daudzos ziņojumos tā tiek raksturota kā 1000 kaloriju diēta. Mēs ceram, ka diēta mainīs cilvēku uztveri par pārtiku. Cilvēki labāk sevi kontrolē, zinot, kā rīkoties,» intervijā amerikāņu izdevumam «Insider» atzīst Matens. Ir vērts uzsvērt, ka pati Adele nekad nav publiski runājusi par svara zaudēšanu, taču zināms, ka «sirtfoods» diētas plānu ieteica viņas bijušais treneris Pīts Džerasimo.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!