Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Slavenības atklāj, kā viņas ietekmē pāreja uz ziemas laiku

Producents Aigars Dinsbergs © F64 Photo Agency

Mēneša pēdējā svētdienā, 25. oktobrī, pulksteņa radītāji tika jāpagriezti par stundu atpakaļ. Jautājām vairākām sabiedrībā zināmām personām, ko tās domā par ikgadējo pulksteņu grozīšanu šurpu turpu.

Mūziķim Aivaram Hermanim nepatīk

«Es priecātos, ja nebūtu jāgriež pulkstenis. Man tas nepatīk. Ja saule lec ātrāk, var aizvērt aizkarus un gulēt. Pulksteņa griešana bija svarīga tajā laikā, kad zemnieki brauca uz lauku pļaut un sēt. Mūsdienās tas ir pilnīgi vienalga, un, ja dzīvo pilsētā, tad tas ir lieki. Tagad pasaule pārorientējas uz to, ka ir jāstrādā, nevis jāiet uz darbu. Es domāju, ka savā ziņā tā ir autoritārisma palieka, kad tika saprogrammēts, cikos tautai jāceļas, cikos jāiet gulēt.»

Producents Aigars Dinsbergs nesaskata neko racionālu

«Man tas nepatīk. Rudens laiks nepatīk. Ātri paliek tumšs, vakaros ātri nāk miegs. Es, piemēram, jūtu, ka dienas ritms tiek izsists. Paiet zināms laiks, nedēļa vai divas, kamēr pie tā visa sāc pierast. Uzskatu, ka vajag pulksteni pavasarī «atgriezt» un pie tā palikt. Es neredzu absolūti nekādu taupīšanu: elektrība ātrāk jāslēdz iekšā, tumsa iestājas stipri agrāk. Man liekas, ka cilvēkiem tā saucamais vasaras laiks no bioloģiskā pulksteņa viedokļa ir labāk. Varbūt tāpēc, ka mēs tādā dzīvojām ilgāko dzīves daļu, vismaz manas paaudzes cilvēki. Man nepatīk, ka tumsa iestājas vēl agrāk. Es pieļauju to, ka ir cilvēki, kuri ļoti mobili spēj pakārtoties stundas ritmam, kas mainās. Bet man tas nepatīk.»

Komponists Gaitis Lazdāns: «Daba neko nepagriež»

«Manuprāt, tā laika pagriešana varētu arī nebūt. Domāju, ka tas izsit nedaudz no līdzsvara. Es esmu pret, ka visi tos pulksteņus groza. Daba neko nepagriež ne uz priekšu, ne atpakaļ. Un viss ir normāli. Tāpēc varētu mierīgi neko nemainīt.»