Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Rēzij, tu esi spārnotais eņģelis!"

© JĀNIS ŠKAPARS

Dailes teātra un kino aktrise, režisore Rēzija Kalniņa kopā ar vīru, diriģentu Aināru Rubiķi pirms mēneša ir atvēruši pašu radīto mākslas platformu «OratoriO» ‒ mūzikas un drāmas telpu. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Rēzija Kalniņa stāsta par radošajām iecerēm un atklāj, kas inspirējis drosmīgo rīcību ‒ tik nestabilos apstākļos izveidot mūzikas un drāmas telpu.

Ņemot vērā pandēmijas satraucošos notikumus, radīt kaut ko jaunu ir gan apsveicami, gan arī izaicinājums.

Bažas pastāv vienmēr, ir «Covid-19» vai nav. Bet manā uztverē ļoti svarīga ir paļaušanās, nevis ambīcijas, arogance un egocentrisms. Tu vienkārši radi kaut ko, kur cilvēki grib būt. Grib nevis ienākt un iziet, bet grib ienākt un palikt. Šī telpa, manuprāt, aicina pie sevis cilvēkus. Mēs ar Aināru Rubiķi gribam, lai telpa pati rada atmosfēru. Telpas nosaukums ir «OratoriO». Orare latīniski nozīmē runāt, un oratorija ir muzikāls termins.

Man ļoti patīk, kā teica mans osteopāts: «Rēzij, tu esi spārnotais eņģelis. Kāpēc tu gribi, lai hobiti un grinči lido tāpat kā tu?» Es gan neesmu redzējusi to filmu. Noteikti tuvākajā laikā noskatīšos. Mēs dzīvojam uz vienas pasaules, uz vienas zemes, bet pasauli katrs redzam mazliet citādāk. Viens redz tādu koku, kāds tas ir rudenī - ar pasakainām lapām. Cits redz kokmateriālu. Tā ir atšķirība, kā mēs redzam pasauli - patērējoši vai dodoši.

Pastāstiet, lūdzu, arī par saviem jaunākajiem projektiem aktiermākslā.

Pašai tuvākais projekts man ir piedalīšanās LTV 1 seriālā «Projekts: Šķiršanās». Ar pasakainu komandu, kurā režisore ir Linda Olte un producente Krista Sondore, mani brīnišķīgie partneri Gatis Gāga, Madara Botmane, Ivo Martinsons, Elīna Vaska. Otrs ir TV3 seriāls «Nemīlētie», kur sastapos ar Egonu Dombrovski. Tās ir pieredzes, kas iemet lēcienā, tā kā pa kalniem. Uzkāp kalnā un noskrien lejā. Man profesionālā ziņā ļoti patīk atrasties kalnainā vidē.

Esat uzsākusi sadarbību arī ar Katrīnu Gupalo, kā sākās jūsu ceļš kopā?

Mēs satikāmies «Covid-19» laikā. Es piedalījos Andreja Osokina veidotajā festivālā, un radās brīnišķīga sadarbība ar Katrīnu, kuru iepazinu caur Andreju. «OratoriO» saved kopā tādus spārnotos eņģeļus. Tas jau ir tas, vai gribi dot pasaulei vai gribi patērēt. Mēs esam priecīgi, ka šī telpa mums ir mākslas mājas. Esam priecīgi par jebkuru cilvēku, kurš te ir, atnāk uz šejieni kā uz mākslas mājām.

Kādi pasākumi ir paredzēti šajā mākslas mājā?

Oktobrī uzstāsies pasakainais aktieris Ivo Martinsons. Ar savu programmu uzstāsies arī mūziķis Toms Juhņēvics. 30. oktobrī «OratoriO» durvis vērs vaļā mūzikas un drāmas sadaļa, būs pirmā pirmizrāde.