Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kareļi zina, kur rast naudu ceļojumiem

Kareļu ģimenes izvēle doties iepazīt Islandi janvārī ir drosmīga, jo par to pašu naudu vasarā iespējams redzēt daudz vairāk. Ziemā Islandē gaišs ir tikai aptuveni divas stundas. © Facebook

Ja radošai darbībai, mūzai pietuvinātie dāsni dalās ar savas privātās dzīves smalkumiem, tad valsts amatpersonas vairumā gadījumu privātumu tur aiz septiņām atslēgām. Amatpersonas var saprast – tām jau tāpat nav viegli ‒ materiālā dzīve jāpublisko valsts amatpersonu deklarācijās un vēl jāpiedomā, pie kuriem paziņām drīkst iet ciemos, bet kuriem jāsāk līkumu mest, lai nezaudētu pielaidi valsts noslēpumam vai oficiālās varas uzticību.

No amatpersonām noteikti varam mācīties apdomību, taupību un spēju akumulēt līdzekļus dzīves baudīšanai. Tie, kuri gaužas, ka ceļojumiem naudas par maz, paraugieties uz Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra vietnieka un Iecavas domes deputāta Sanda Kareļa ģimenes prasmi plānot atpūtu arī ierobežotos budžeta apstākļos.

Viens pelnītājs

Spriežot pēc valsts amatpersonas deklarācijām, Kareļu ģimenē ir četri cilvēki ‒ sieva Kristīne un meitas Anna Patrīcija un Katrīna. No ierakstiem sociālajos tīklos secināms, ka ir vēl viens ģimenes loceklis - dēls, kurš valsts amatpersonas deklarācijās nav jāuzrāda gadu skaita dēļ.

Karelis 2019. gadā amatā Uzņēmumu reģistrā pirms nodokļu nomaksas nopelnījis mēnesī vidēji 2515,27 eiro un kā deputāts Iecavas domē 164,59 eiro - kopā 2679, 86 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Nav ziņu, ka ienesīgā amatā strādātu sieva Kristīne. Vienīgi zināms, ka viņa vada folkloras kopu «Tarkšķi». Tajā vairāk nekā 70 dažāda vecuma dalībnieki dzied, dejo spēlē dažādus tautas instrumentus. Folkloras kopa naudu nepelna, taču aicina ziedotājus to atbalstīt.

Kareļu ģimenes ieraksti sociālajos tīkos rāda, ka arī ar 2679,86 eiro mēnesī bruto ienākumiem pieciem cilvēkiem iespējami ceļojumi ne tikai uz Šauļiem vai Pērnavu.

Skarbie ziemeļi

Šā gada janvārī Kareļu ģimene pilnā sastāvā devusies uz Islandi, otru dārgāko Eiropas valsti. Veiksmīga pirkuma gadījumā lidojums uz Keflavīkas lidostu un atpakaļ vienai personai izmaksā ne mazāk par 300 eiro, meklējot šobrīd pēc cenām janvāra mēnesī. Piecām personām tie būtu 1500 eiro.

Grūti iedomāties ceļotāju, kurš izvairītos no iespējas paplunčāties eksotiskajā ģeotermālajā baseinā «Blue Lagoon» pa ceļam no Keflavīkas uz Reikjavīku. Baseina dienas apmeklējuma izmaksas vienai personai ir, sākot no 50 līdz pat 240 eiro. Ja pieņemam, ka biļete pirkta par 50 eiro, tad ģimenei kopā tie būtu 250 eiro. Būtiski, ka Islandē ēdieni un dzērieni ir nesalīdzināmi dārgāki nekā Latvijā. Pēc baseina noteikti uznāca neremdināma apetīte. Tas nozīmē, ka pat pie vistaupīgākajiem tēriņiem uzkodas ģimenei varēja izmaksāt pat līdz 100 eiro.

Sociālie tīkli rāda, ka ģimene izvēlējusies apmesties «Alftanes Guest House». No informācijas naktsmītnes mājaslapā izriet, ka ģimenei par četrām naktīm varētu būt nācies šķirties no aptuveni 1868 eiro.

Iepriekš norādītajām summām, pieskaitot tēriņus par dažādu vietu apskati un ēšanu, pēc taupīgām aplēsēm, var pieļaut, ka Kareļi Islandes iepazīšanai iztērējuši aptuveni 5000 eiro.

Neraugoties uz Islandes robu ģimenes budžetā, Kareļi jau februārī devušies uz Pērnavas burbuļu vannām. Tur ģimenes istaba uz vienu nakti izmaksā, sākot no 156 eiro. Dienas SPA apmeklējums vienai personai maksā 52 eiro, bet ūdensparka ģimenes apmeklējums līdz 60 eiro. Rupji rēķinot ceļa izdevumus un notērētās summas SPA centrā, izdevumi lēšami ap 500 eiro.

Arābu Emirāti

Sociālie tīkli rāda, ka Kareļi 2019. gadu sagaidījuši Arābu Emirātos - Dubaijā un Abū Dabī. Šobrīd aviobiļešu cenas šajos datumos turp un atpakaļ vienai personai ir, sākot no 1200 eiro, - piecām personām aptuveni 6000 eiro. Dubaija ir pati dārgākā pilsēta Tuvajos Austrumos. Katrīna savā blogā norādījusi, ka ģimene lidojusi caur Viļņu, tādējādi ietaupot aptuveni 1000 eiro. Kareļi apmetušies Abū Dabī trīs zvaigžņu viesnīcā «Cenro Yas Island». Tur nakšņot gadu mijas datumos piecām personām četras naktis izmaksā 1265 eiro. No Abū Dabī ģimene devusies arī izjādēs ar kamieļiem. Šādas kamieļu izjādes un tuksnešu tūres vienai personai var izmaksāt ievērojamu naudas summu. Abū Dabī ģimene apmeklējusi arī «Ferarri World» parku, kur biļetes cena pieaugušajam ir 67 eiro.

No Katrīnas ierakstiem secināms, ka Abū Dabī Kareļi pavadījuši četras naktis un tālāk devušies uz Dubaiju.

Dubaijā ģimene apmetusies «Tulip Inn Al Khan» četru zvaigžņu viesnīcā, kur gadu mijas datumos piecām personām trīs naktis izmaksā 729 eiro. No Dubaijas ģimene devusies izjādē ar kamieļiem - vienai personai 65 eiro. Katrīna savā blogā norādījusi, ka ģimene Emirātos visu laiku pārvietojusies ar taksometriem.

Pēc ļoti rupjiem aprēķiniem lēšams, ka ceļojums pa Arābu Emirātiem Kareļu ģimenei varēja izmaksāt vismaz 10 000 eiro.

Sīkie izbraucieni

Ieraksti sociālajos tīklos rāda, ka ģimenes locekļi ceļo arī vai nu katrs atsevišķi, vai arī mazākās grupās. Tā, piemēram, Kareļa sieva, meita un dēls 2019. gada martā devušies piecu dienu iepirkšanās tūrē uz Londonu. Biļete turp un atpakaļ jau vien var maksāt ap tūkstoti eiro. Ja pieskaita apmešanās un uzturēšanās izdevumus, tad, nerēķinot iepirkšanās izdevumus, tēriņi varētu būt lēšami līdz 3000 eiro.

Sociālajos tīklos ir norādes, ka 2019. gada oktobrī abas meitas un sieva ir devušās uz Milānu, bet meita Katrīna 2019. gada februārī kopā ar draudzenēm apmeklējusi Maltu, aprīlī SPA Pērnavā, jūlijā Spāniju un Sāremā, augustā Grieķiju un Kipru.

Anna Patrīcija 2019. gada jūnijā devusies uz Gruziju, bet jūlijā uz Sāremā.