VAKARA ZIŅAS. Valdis Birkavs par naudu un dzīvi Covid-19 laikā

© F64 Photo Agency

Ekspremjers un juridisko zinātņu doktors Valdis Birkavs citiem tik satraucošo laiku izmanto lietderīgi, gan baudot klasisko mūziku, gan arī apgūstot jaunas zināšanas un pētot notiekošo pasaules ekonomikā. Ar savām zināšanām viņš dalās lekcijās, kuras attālināti pasniedz vebināros.

Peld un klausās opermūziku

«Pavadu laiku ļoti atbilstoši manām vēlmēm. «Covid-19» vīrusa izolācija mani absolūti netraucē. Drīzāk otrādi ‒ ļauj vēl koncentrētāk pievērsties tam, kas mani interesē. Kādu laiku biju atslēgts no savas galvenās fiziskās slodzes. Tagad esmu to atjaunojis. Katru nedēļu trīs vai četras reizes peldu kilometru vai pusotru. Kā kuro reizi, atkarībā no pašsajūtas. «Covid-19» pavēra iespēju 18 nedēļas gandrīz katru vakaru «sēdēt» Metropoles operā. Noklausījos un daļēji varēju atļauties izanalizēt pasaulē labākās operas, kurās piedalījās labākie izpildītāji. Vairākas nedēļas Metropoles opera raidīja un atvēra savus arhīvus. To varēja noskatīties un noklausīties par brīvu. Vairākās operās klausījos Elīnu Garanču, Aleksandru Antoņenko, Lučāno Pavaroti, kurš jau ir mūžībā, šodienas slavenākos tenorus, soprānus, mecosoprānus. Tagad esmu pārtraucis to darīt, jo šis laiks bija pārsātināts.»

Analizē pandēmijas

«Es turpinu arī to, ko biju iesācis. Šoreiz ar ļoti lielu interesi gatavoju tādu lekciju ciklu, ko varētu saukt «Politika, ekonomika pandēmijas laikā un pēc tam»,» stāstu turpina Birkavs. «Izanalizēju divas iepriekšējās lielās pandēmijas: melnais mēris, kas nogalināja pusi Eiropas un sākās 1346. gadā, un spāņu gripa, kas sagrāva četras impērijas. Pirmais spāņu gripas gadījums gan tika fiksēts Kanzasā. Par spāņu gripu to nosauca tikai tāpēc, ka no tās nomira Spānijas karalis Alfonso XIII. Un pirmās ziņas par saslimšanu ar mēri tika publicētas Spānijā. Pandēmijas atstāj iespaidu pat līdz šai dienai. Melnais mēris cilvēkā ir mainījis pat 40 gēnus. Nedomāju, ka spāņu gripa neatstāja iespaidu. Nedomāju, ka «Covid-19» neatstās ģenētiskajā kodā izmaiņas.

Izanalizēju, kādā veidā pasaules valstis reaģēja uz ārkārtīgi kritisko situāciju, kā mēģināja izkļūt no ekonomiskajām grūtībām, pamatīgi iedziļinājos ekonomikā un finansēs. Nolasīju vienu lekciju vebinārā, jo sēžu mājās un varu padalīties savās zināšanās ar citiem. Vairāki ļaudis man bija lūguši, lai padalos ar to, ko esmu sagatavojis.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!

Svarīgākais