Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ciemos pie Māra Oltes: viņš uz sienām līmē naudu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Žurnāls »Vakara Ziņas« devās ciemos pie biologa un dabas pētnieka Māra Oltes, kurš jau piekto gadu saimnieko Ērgļu stacijā. Var tikai apbrīnot entuziasmu, enerģiju, uzņēmību un darba sparu, ar kādu viņš ir restaurējis ēku, kas savulaik bija uz sabrukšanas robežas.

Veidojot Ērgļu staciju, izjūt misijas apziņu

«Dzīvoju Ērgļos. Ērgļos šobrīd dzīvo 3000 cilvēki. Vēsturiski te ir divi muzeji ‒ Rūdolfa Blaumaņa memoriālais muzejs «Braki» un brāļu Jurjānu memoriālais muzejs «Meņģeļi». Līdz ar to ir tikai pieci cilvēki, kas strādā štatā, tāpēc tūrisms izpaliek. Redzu, ka daudzos muzejos stāsta, kā nu stāsta, vairāk vai mazāk atraktīvi. Braukāju pa pasauli ceļojot un redzu, ka tagad cilvēki apskata nevis vietas, kur ir bijis izcils cilvēks, bet gan šo vietu skaistumu. Daudzi fotografē, mācās sajust un izvēlas citas alternatīvas. Tagad daudzi cilvēki nemaz nezina, kas ir dzejnieks Jānis Grots, kurš ir braukājis ar Ērgļu vilcienu. Lai Ērgļus neaizmirstu ‒ tas ir iemesls, kādēļ darbojamies. Ir tādi, kuri te atbrauc sestdienās, svētdienās, kuriem arī nav vienalga. Tos mēs saucam par cilvēkiem, kas kādreiz atgriezīsies Ērgļos. Bet viss ir vērsts uz to, lai mēs parādītu šo skaistumu.

Sākotnēji bija vīzija, ka gribas kaut ko veidot. Paliku vecāks, un bija jāstrādā sev par šoferi, ar laiku sāku domāt: «Cik ilgi tu brauksi?» Reizi nedēļā ir prieks. Divas reizes nedēļā arī. Tomēr sāku rēķināt savu laiku. Ja katru dienu četras vai piecas stundas sēžu pie stūres, pa tām stundām varu izdarīt daudz darba. Tāpēc radās tas, ko sauc par vietējo iniciatīvu. Es gribēju atrast to vietu, kura man der.»

Nav jau tā, ka rosīšanās Ērgļu stacijā Mārim būtu vienīgie darāmie darbi, joprojām tiek veidoti arī LTV1 raidījumi «Vides fakti» un «Te!». Tomēr veidot savu vietu pie dabas burtiski no nulles, ieguldot tajā līdzekļus, uzturoties Rīgā vien salīdzinoši neilgu laiku, ‒ tā ir liela uzdrošināšanās.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!