Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kādu Jāņu sieru galdā liks slavenības?

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Jāņu svētku galds nav iedomājams bez siera, kas jau kopš sendienām ir teju neatņemama vasaras saulgriežu sastāvdaļa. Sazinājāmies ar sabiedrībā atpazīstamām personībām, lai uzzinātu, kādam sieram viņi dod priekšroku un cik naski ir uz tā gatavošanu.

Elmārs Tannis Jāņos bauda citu sieto sieru

«Es esmu taisījis sieru, bet neaizraujos ar tā gatavošanu, ja godīgi. Ir tik daudz garšīgu sieru! Man ir liels prieks ēst sieru, ko ir taisījuši citi cilvēki. Kādu sieru izvēlēšos Jāņos? Grūti atbildēt, jo neesmu vēl noskaņojies Jāņiem ar šo visu «Covid-19». Baigais Jāņu sieru speciālists es neesmu. Teikšu, kā ir. Jāsaprot, ka ne visu vajag gatavot pašam. Man patīk, ka gatavo citi. Es jau negatavoju arī ikdienā. Cik pavāru paši gatavo savas sinepes vai savu kečupu? Ļoti maz, lai gan tas nav grūti. Tāpēc labāk izvēlēties jau zināmu Jāņu sieru.

Kas Jāņos ir forši? Tā, manuprāt, ir ļoti ģimeniska lieta. Pats gan negatavojos Jāņiem. Par šiem Jāņiem neesmu pat domājis. Man ir sajūta, ka daudzi nav domājuši par to, jo tikai tagad sākam atkal satikt cilvēkus. Neviens pat nezina, kāda būs situācija. Cerēsim, ka varēsim svinēt Jāņus kā vecajos labajos laikos,» pavārs un uzņēmējs Elmārs Tannis atklāj, ka Jāņi viņam ir gluži kā pavāra brīvdienas, kad var baudīt citu sarūpēto cienastu.

Šeila māca gatavot vegānu sieru

«Man ir restorāniņš «Nirvana», kur tiek pasniegts ne tikai svaigēdāju, bet arī veselīgais vegānu ēdiens, bez sāls un cukura. Mums bija uz Jāņiem paredzēta meistarklase par sieriem. Var pagatavot vegānu sieru! Vizuāli siers izskatās kā Jāņu siers un garšo līdzīgi. Mājās gatavotais ir ar neizsakāmi labāku garšu. Ir tāds brīnišķīgs produkts kā sojas pupiņas ar ārkārtīgi augstu olbaltumvielu sastāvu, no kurām taisa tofu sieru. Arī Latvijā audzē sojas pupas, es tās iepērku no bioloģiskās saimniecības. Gatavoju tofu sieru no sojas, pievienoju ķimenītes, kurkumu un visādas garšvielas. Var pagatavot Jāņu sieru un arī biezpienu. Savienojot Indijas riekstus kopā ar rauga pārslām un garšaugiem, var iegūt garšu, kas līdzinās svaigam sieram. Ja jautā par pienu, ko izmantot, tad ir auzu piens, mandeļu piens, Indijas riekstu piens.

Tofu sierus piedāvā japāņu restorāni. Japānā soja ir viens no populārākajiem produktiem. Sojai ir ļoti augsts estrogēna saturs, tas ir sievišķais hormons. Japānietes ar menopauzi necīnās tā kā mēs. Tādu pienu un biezpienu kā mēs viņi nelieto, tāpēc visu iespējamo taisa no sojas. Zinām arī, ka ķīnieši daudz ko gatavo no sojas gabaliņiem. Sojai var piešķirt jebkādu garšu, struktūru un izskatu.

Mūsu ģimenes restorāniņā ir arī diedzēto zaļo bioloģisko griķu maizītes, kas ir brīnišķīgi garšīgas. Tā ir visīstākā un burvīgākā maize. Tikai tajā nav cukura, glutēna un rauga. Mūsu debešķīgais pavārs, kurš ir Mārtiņa Rītiņa skolnieks, taisa debešķīgākos ēdienus, salātus gan svaigēdājiem, gan vegāniem. Visu var pagatavot.

Jāņos daudzas lietas nav veselīgas. Labi, ja ir kāds tomātiņš un gurķītis pa virsu, citādi būtu pavisam traki. Un tad vēl lieto pavisam brašo Jāņu alu! Savukārt, ja ir svaigēdāju un vegānu ēdiens bez glutēna un dedzinātām eļļām, tad var ēst daudz un veselīgi. Tik un tā cilvēks jūtas labi pat ar visām pārmērībām.

Mūsu ģimenē neviens nelieto alkoholu. Ja runā par alkoholisko dzērienu aizstāšanu, biju pārsteigta, ka, ieejot «Rimi», varēja atrast ļoti daudz bezalkoholisko dzērienu. Pat «Rīgas šampanieti» skaistā pudelē. Tā ka var neatteikties no garšām, smaržām, tradīcijām, bet tajā pašā laikā saglabāt veselo saprātu.

Manuprāt, šobrīd ir aktuāla veselīga pārtika, kad mūs biedē ar visādiem vīrusiem,» plašās iespējas, kā gatavot veselīgi, izklāsta modes māksliniece Šeila Vanaga.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā!