Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vai pastāv Smiļģa lāsts?

Eduarda Smiļģa kabinets Jaunajā Rīgas teātrī © Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Tie, kuri seko teātra dzīves notikumiem un vēsturei, iespējams, ne reizi vien Dailes teātra sakarā ir dzirdējuši pieminam tā saukto Smiļģa lāstu, kas ir viena no lielākajām latviešu teātra vēstures leģendām. Tas atkal piesaistīja uzmanību brīdī, kad, stājoties Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatā, režisors Viesturs Kairišs paziņoja par ieceri veidot «melno komēdiju», kuras pagaidu nosaukums bija šī pati vārdu kombinācija [vēlāk tas tika nomainīts pret pagaidu nosaukumu «Dailes vara»]. Kamēr vēl noris seriāla sagatavošanas darbi, »Vakara Ziņas« nolēma izpētīt šā teiciena anatomiju un vēsturi. Tiesa, daudzajās sarunās tā arī netapa skaidrs, no kurienes šis apzīmējums varētu būt radies.

Režisors netic pesteļiem un lāstiem

Kā »Vakara Ziņām« pavēstīja teātra pārstāvis Marko Rass, «seriāls šobrīd ir aktīvā procesā. Filmēšana gan vēl nav sākusies, bet ideja prasa diezgan padziļinātu izpēti, un pie tā tiek strādāts». Atgādināsim, ka vēl aprīlī tika izplatīta ziņa, ka Viesturs Kairišs vēlas veidot «melno komēdiju», kuras pagaidu nosaukums būtu «Smiļģa lāsts». Vēstījuma centrā atrastos teātra darbinieki, kuri, ignorējot apkārt valdošos force majeure apstākļus, spītīgi cenšas pildīt savu kultūras darbinieku misiju, lai iestudētu ilgi plānoto «simtgades izrādi». «Darbu traucē ārkārtas apstākļi, varas spēles, teātra iekšējās intrigas, māņticība, kā arī aizdomas par teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa uzlikto lāstu…» Bija paredzēts, ka jaunā seriāla dramaturģiju veidos Justīne Kļava un Artūrs Dīcis, bet režisēs Viesturs Kairišs un Gatis Šmits. To īsā sarunā apstiprināja arī režisors Viesturs Kairišs, norādot, ka tiešām seriāla nosaukums tiks mainīts, un ar smaidu piebilstot, ka pats netic ne pesteļiem, ne lāstiem.

Ezotēriski minējumi nav Žagara lauciņš

Teātra direktors Juris Žagars arī atklāj, ka topošajam seriālam tiešām ir mainīts nosaukums un ka pamatā tas vēstīs par Dailes teātra vēstures «svaigāko un jaunāko posmu, jo arī sākotnējā iecere bija stāstīt par teātra vēsturi». Lūgts komentēt sākotnēji paredzēto seriāla nosaukumu, Žagars teic: «Protams, tādu nosaukumu seriālam nevajag, un, ja arī kāds lāsts ir bijis, ar seriālu tam nav nekādas saistības. Drīzāk tā bija ironiska provokācija, lai pievērstu uzmanību tam, kas notiek teātrī. Ja cilvēkiem ir viedoklis par to, tad tas ir jākomentē, un to es arī daru.»

Atbildot uz jautājumu par savas direktora karjeras sākumā LTV raidījumā «Kultūrdeva» teikto («Es vakar domāju, ka Smiļģa lāsts ir tās lielās mājas [Dailes teātra] lāsts. Smiļģim nepatika šī lielā zāle, bet patika viss modernais. Ja Dailes teātrim tiks atgriezta Smiļģa skatuve, tad, iespējams, lāsts tiks noņemts.»), Žagars skaidro - viena no lielākajām problēmām teātrī, pēc viņa domām, ir dramatiskajam teātrim neatbilstoši lielā skatītāju zāle; precīzāk sakot - attālums no beidzamās rindas līdz skatītāju rampai. «Šo problēmu var risināt, un to darīsim, bet nodarboties ar ezotēriskiem minējumiem par lāstiem - tas nav mans lauciņš,» viņš piebilst.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā!