Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Latvijas slavenības "adoptē" krēslus

© F64 Photo Agency

Sociālajā tīklā «Facebook» norisinās pazīstamo iluzionistu Daces un Enriko Pecolli jaunā projekta – topošā Iluzionisma teātra «Mysterio» «krēslu adopcijas» akcija, kurā tiek piedāvāts: «Gluži kā Operā, tavu krēslu rotās zelta «šiltīte» ar Tavu vārdu. Piedalies tagad, un cilvēki to atcerēsies vienmēr. Paldies!»

Ziedojot 50 eiro, akcijā piedalās arī vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri tad, kad teātrī sāksies izrādes, varēs lepni sēdēt savā krēslā. Jāpiebilst, ka «adoptējamie» krēsli, kuru dizains gan esot skaidrs - sarkans samts un atzveltne sirsniņas formā, pagaidām vēl ir tapšanas procesā.

Melbārdim iespēja atbalstīt ko nebijušu

Akcijai kā viens no pirmajiem atsaucās Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis, kurš atklāj, ka ar Pecolli ģimeni ir pazīstams jau sen un viņu pazīšanās vēsture aizsākusies ārpusteātra pasākumos pirms ļoti daudziem gadiem. «Pecolli arī piedalījās režisora Valda Lūriņa iestudētās izrādes «80 dienās apkārt zemeslodei» veidošanā 2001. gadā,» par savu pazīšanos ar iluzionistiem stāsta aktieris. Viņš atzīst, ka ir ārkārtīgi priecīgs par to, ka mazajā Latvijā ir pasaules līmeņa šīs mākslas pārstāvji, turklāt tik mērķtiecīgi un uzņēmīgi. «Mēs paši veidojam Latvijas kultūrvidi, un šī ir iespēja atbalstīt ko nebijušu un paliekošu,» teic E. Melbārdis, ar smaidu piebilstot, ka tic brīnumiem, jo, viņaprāt, arī teātris savā veidā ir brīnums!

Mūrniecei krēsls kā paliekoša vērtība

Ziedotājiem, tostarp uzņēmējai Lindai Mūrniecei, sirsnīgu publisku paldies ik pa brīdim «Facebook» saka arī pati Dace Pecolli: «Cik labi, ka pasaulē ir sirsnīgi, gudri, varoši, jūtoši, iedvesmojoši, drosmīgi, skaisti, izpalīdzīgi cilvēki. Mans prieks un gods, ka tādi cilvēki ir tepat mūsu tuvumā. Paldies no sirds, Linda Mūrniece, ka esi ar mums, un mēs godam rūpēsimies par Tavu «adoptēto krēsliņu»! Lai Brīnumi notiek, un lai Tev viss izdodas vislabākajā scenārijā.» Savukārt Linda, taujāta, kāpēc izvēlējusies atbalstīt šo projektu, ka, lai gan pati tic brīnumiem, saprot, ka pie to tapšanas pašai jāstrādā biežāk, nekā gribētos. «Krēslu adoptēju pašas Daces dēļ, jo viņa ir cīnītāja, tāpat kā es, tāpēc gribējās atbalstīt viņas sapni kaut ar sīkumu. Un krēsls arī ir paliekoša vērtība. Uz jaunā teātra izrādēm iešu noteikti - gan skatīties, gan sēdēt savā krēslā.»

Čaklā ģimene palīdz īstenot sapni

Divus krēslus jaunajā teātrī «adoptējis» Anglijā dzīvojošais teātra režisors un leģendārā latviešu dzejnieka Māra Čaklā dēls Ingmārs Čaklais. Savu izvēli viņš skaidro šādi: «Pirmkārt, Dace un Enriko Pecolli ir unikāli cilvēki Latvijai. Tādi cilvēki, kurus es atbalstītu, pat ja viņu darbības joma nebūtu manējā vai man līdzīgā. Viņi ir azartiski, dzīvi, aizrautīgi un patiesi. Viņi rauj līdzi ne tikai sava talanta cienītājus, bet arī iesaista savu jauno paaudzi, kas, manuprāt, liecina par ļoti pareizi saprastu pasauli.

Mani bērni vairs nav mazi, un mēs esam ģimene, kas kopīgi iesaistās manās vai kāda cita ģimenes locekļa atrastās aktivitātēs. Mēs visi zinām, ko nozīmē iet savu un grūtu ceļu. Šai brīdī mums ļoti gribējās palīdzēt Pecolli sapnim, un tāpēc visi kopā izlēmām to darīt. Un pat no Anglijas atbrauksim uz izrādi.

Otrkārt, Pecolli ģimene ir atradusi ne tikai pareizo publikas piesaistes ceļu, bet dara to patiešām ļoti atraktīvā un emocionāli patīkamā veidā. Šī projekta realizāciju es uzskatu par skaistu brīnumu visas Latvijas mērogā, pat vēl plašāk. Man patīk cilvēki, kas ar savu talantu prot citiem uzburt pasauli vai tās daļu, kas pārsteidz. Dace un Enriko tādi ir!» To stāstot, Ingmārs sola - kad vien būs iespēja, viņš un viņa ģimene atbalstīs Pecolli projektus un, protams, tad, kad būs Latvijā, noteikti dosies novērtēt viņu jaunāko veikumu - Iluzionisma teātri. «Divi krēsli viņu teātrī ir tikai mazs ieguldījums, bet labs apliecinājums tam. Lai viņiem izdodas visi sapņi!»

Neimane uzskata, ka jāatbalsta

Pazīstamā dietoloģe Lolita Neimane lakoniski skaidro, ka galīgi neesot mecenāte, taču viņai gribējies atbalstīt Pecolli ģimenes projektu, turklāt viņai ir bijusi iespēja vairākkārt apmeklēt viņu rīkotās izrādes un iluzionisma festivālus.

Ģederte vēl veiksmi

Savukārt uzņēmēja Marika Ģederte pazīst Pecolli ģimeni jau kopš 2011. gada, kad kopā ar Enriko piedalījās raidījumā «Gandrīz ideālas vakariņas», kur pirmoreiz iepazinusies ar viņa burvju trikiem un milzīgo pozitīvismu. «Esmu arī redzējusi Pecolli ģimenes izrādes, un tās ir ne tikai baudāmas, bet ārkārtīgi aizraujošas. Tāpēc ideja par krēslu «adoptēšanu» man ļoti iepatikās. Palīdzība teātra izveidē, protams, no manas puses ir ļoti simboliska, bet ceru, ka tādi ir daudzi, un kopā var savākt nepieciešamo. Svarīgs ir žests un atbalsts, īpaši savējiem. Lai viņiem veicas!»

Zapackim ‒ tālejoši plāni

TV un radio ētera personība Raitis Zapackis, kurš arī «adoptējis» vienu krēslu, sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj, ka ar Pecolli ģimeni esot seni draugi. «Katrs jau mēs spējam radīt brīnumus. Citi spēj priecēt cilvēkus, radot brīnumus uz skatuves, un piepildīt burvestību sapņus dzīvē, bet brīnumi ir klātesoši katram no mums, jāmāk vien tos saskatīt. Vēl vairāk, mums ar Daci ir padomā kāda sadarbība arī uz skatuves jaunajā teātrī. Bet par to pagaidām neko vairāk nav jāzina,» viņš noslēpumaini piebilst.

Sarkana samta krēsli ar atzveltni sirsniņas formā

Tā par draugu un paziņu «adoptēto» krēslu dizainu stāsta pati Dace Pecolli, atklājot, ka pagaidām tiekot izskatīti neskaitāmi dizaina varianti, turklāt viņa mēģinot pārliecināt savu dzīvesbiedru Enriko, ka tiem jābūt no sarkana samta ar atzveltni sirsniņas formā [iespējamais krēslu dizains pašreiz redzams sociālajā tīklā «Facebook» Daces publicētajās vizuālajās pateicībās ziedotājiem]. Tiesa, iluzionisti vēl gaida izvēlētā dizaina izgatavošanas cenu piedāvājumu, jo «jāskatās, lai varam ielīst budžetā, t.i., izlīst caur adatas aci». Darbu un tēriņu apjoms ir ļoti liels.» Pecolli arī norāda, ka uz «adoptētajiem» krēsliem varēs sēdēt ne tikai to īpašnieki, bet arī citi teātra apmeklētāji. Priekšroka, protams, tiks dota krēsla saimniekiem - gluži tāpat kā Latvijas Nacionālajā operā, kur arī krēslu atzveltnes rotā ziedotāju vārdi.

Par izvēlēto krēslu dizainu Dace vēl piebilst: «Atzveltni sirsniņas formā es gribētu tāpēc, ka visi, kas mums palīdz, dara to no visas sirds, kā arī novēl šos krēsliņus saviem vecākiem, vecmāmiņām, mazbērniņiem. Man viens puisis tā arī teica, ka vecmāmiņai pieminekli nevarēs uzcelt, bet iemūžināt viņas vārdu caur krēslu mūsu teātrī gan. Ir arī cilvēki, kas dāvina krēslus saviem mazbērniem - ar piebildi mums, ka entuziasms un ticēšana sapņiem glābs šo pasauli.»

Starp ziedotājiem ir arī slavenā Latvijas iluzionista Edgara Graustiņa dēls Normans Graustiņš, kurš «adoptējis» krēslu ar sava tēta vārdu, sakot, savukārt topošā teātra muzeja sadaļā «Latvijas iluzionisti» būs apskatāmi Edgara Graustiņa fotogrāfijas un izrādēs izmantotie rekvizīti. «Jūtu, ka Latvijas kultūras vēsturē šis ir nozīmīgs brīdis, jo šī ēka (tajā savulaik gan atradās kinoteātris «Liesma») atgriežas pie savas sākotnējās, 1930. gadā ieplānotās nozīmes - «sabiedriska ēka teātra, kino, cirka, koncertu un citu izklaides pasākumu rīkošanai». Ar mūsu projektu Latvijas kultūras kartē tiek iezīmēta jauna nozīmīga, oriģināla vieta, jo nekur Austrumeiropā, ne Ziemeļeiropā nav ne Iluzionisma muzeja, ne teātra,» uzsver Dace Pecolli.