Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ērģelniece Iveta Apkalna aizraujas ar kulināriju

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Izcilā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna nesen kādā Latvijas Radio raidījumā atzinās, ka esot sākusi rakstīt «pandēmijas pavārgrāmatu». Telefonsarunā no Berlīnes, kur Iveta dzīvo kopā ar ģimeni – vīru Jensu, dēlu Paulu un meitu Mariju Džo, mūziķe sarunā ar »Vakara Ziņām« atzīst: lai gan sākumā šī ideja likusies kā joks, tagad šāda grāmata, iespējams, tiešām taps, jo pandēmijas laikā viņai beidzot ir laiks pievērsties ēdienu gatavošanai, izmēģināt dažādas interesantas receptes un pat atļauties eksperimentēt.

Jaunas receptes rodas eksperimentējot

«Kad uztaisu kādu ēdienu, to nobildēju un fotogrāfiju aizsūtu draugiem. Un tad viņi man lūdz, lai izstāstu, kā šo ēdienu pagatavot. Bildes sūtu arī mammai. Turklāt šajā laikā arī abi mani bērni izdomā dažādus interesantus ēdienus,» stāsta Iveta un atklāj - sākumā viņi domājuši, ka šādu recepšu krājumu varētu apkopot un dāvināt ģimenes lokā, piemēram, Ziemassvētkos, bet tad šķitis - «joks pa jokam, bet varbūt tur tomēr iznāks kaut kas nopietns. Jo - nekad nesaki nekad».

Daudzas receptes nāk no Ivetas ģimenes, un tās varot uzskatīt par tradicionālām. «Dažas no tām izmantoju pirms piecpadsmit gadiem, un tās tagad nāk atpakaļ, izmantojot mūsdienu produktus un mūsdienu pieeju, un, ja rodas kāda jauna ideja, to pielieku klāt. Mans vīrs Jenss ir ģeniāls pavārs, un, kad viņš gatavo, tad iznāk patiešām ģeniāli eksperimenti! Arī bērni «Tik Tokā» un «Youtube» saskatās jaunas lietas un tad arī eksperimentē.» Tiesa, māksliniecei pašai patīk izmantot arī receptes, kas noskatītas recepšu grāmatās, taču viņa atzīst, ka mēdzot šīm receptēm pierakstīt kaut ko klāt. Piemēram, Ziemassvētkos dāvanā viņa saņēmusi Jura Rubeņa kundzes Ingas sarakstīto grāmatu «Elijas nama garša», kurā publicētās receptes arī viņu uzrunājušas, taču Iveta ar šīm receptēm ļoti daudz variējot. «Eksperimentējot sapratu, ka kaut ko var darīt citādāk. Kad kaut ko receptei ar pildspalvu grāmatā pierakstu klāt, rodas tāda kā transkripcija.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā žurnāla "Vakara Ziņas" numurā!