Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Olga Rajeckai bagātīgi pārtikas uzkrājumi

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Estrādes dīva Olga Rajecka šobrīd ar ģimeni ārkārtējās situācijas laikā mitinās laukos Saulkrastu pusē, kur izbauda būšanu pie dabas. Sarunā ar »Vakara Ziņām«, dziedātāja dalās ar daudziem vērtīgiem padomiem, atklāj to, ka ir ļoti saimnieciska, un lūdz cilvēkiem būt atbildīgiem šajā laikā.

Pārtikas uzkrājumi un atbildības izjūta

«No 10. marta esam izolācijā. Esam Saulkrastos, jo te ir mana vīra mājas. Uz Rīgu nebraucam. Mācības jauniešiem notiek ar tālmācību. Mazajam puikam bērnudārzs šobrīd nav. Saulkrastos mums ir meži un zeme. Pat nebraucam uz Saulkrastu veikalu iepirkties. Tāpēc, ka lasām ziņas, ka uz Saulkrastiem brauc ļoti daudz neapdomīgu cilvēku, tie, kas nedomā par citiem. Saprotu, ka gribas pastaigāties, bet ne jau tā, ka ir desmit kilometru rinda izveidojusies uz šosejas.

Mēs dzīvojam ārpus Saulkrastiem uz Bīriņu pusi. Mežā. Tā kā varam pastaigāties pa meža takām. Dzīvojam laukos no 2000. gada. Pat varētu teikt, ka no 1996. gada. Rīgā es sen jau nedzīvoju.

Šoreiz saistībā ar visām šīm bēdām ir vinnējuši tie cilvēki, kuriem ir mājas laukos, kuri ir saimnieki un saimnieces, kas domā par nākotni, nevis dzīvo šodienai.

Man tagad ļoti noder vasarā konservētās bietes, ko sagatavojām ar draudzeni. Piecas dienas konservējām. Rīvējām un likām burciņās uz ziemu. Visām omēm un mammām sagatavojām. Gatavojām arī tomātus želejā un savā sulā. Man ir arī ļoti daudz dārzeņu no mammas un pagrabs, kurā uzglabāju biešu konservus, skābētus kāpostus, rāceņus, rutkus, burkānus un kāpostus. Sievietei ir jābūt saimniecei. Un zinu, ka Latvijas sievietes ir saimnieciskas.

Ja arī braucam iepirkties, tad attālināti no tām vietām, kur ir daudz cilvēku. Mēs braucam uz Bīriņu veikalu un Limbažu pusi. Tur ir ļoti maz cilvēku. Viss ir kārtībā. Limbažu puses veikalos viss ir ļoti pārdomāts. Visi līdzekļi un cimdiņi ir nolikti. Cilvēki attālināti staigā, ievērojot divus metrus. Nebija arī nekādas grūstīšanās. Mēs aizbraucam dienas pirmajā pusē un vienreiz nedēļā iepērkamies. Iegādājamies tādas lietas, kas ir nepieciešamas ikdienai. Pieci cilvēki un trīs dzīvnieki - tāds bariņš esam.

Šobrīd arī vietējā mežā tecinām un dzeram bērzu sulas. Dzeramais ūdens nav jāpērk, jo ir bērzu sulas, kas ir sava veida priekšrocība. Domāju, ka visiem latviešiem ir lauku mājas, kur var doties un dzīvot. Tas ir vispareizākais šajā situācijā. Es arī gribu rādīt visiem piemēru ar to, ka tiešām vajag palikt mājās šo laiku. Izbaudīt kopā ar ģimeni. Ne tikai izbaudīt, bet beidzot dzīvot kopā tā pa īstam. Saprast vienam otru.

Tiešām bez liekas vajadzības nevajag braukāt apkārt. Protams, gribas jau savējos satikt. Mēs aizbraucam pie vienas omes un aizbraucam pie otras omes. Aizvedam bērzu sulu un attālināti parunājamies. Mēs jau zinām, ka omes nestaigā apkārt. Mums ir gudras un izglītotas omes. Gribu visiem pateikt, izturam, cik vien varam. Ja kādam gribas kaut kur braukt, aizbrauciet. Latvija, paldies Dievam, ir skaista un plaša. Mēs neesam tik daudz cilvēku kā Anglijā vai Amerikā, vai Indijā. Dievs mums ir devis tik skaistu zemi. Mēs varam arī aizbraukt pie dabas un pastaigāties. Bet braukt vajag pie dabas vien tiem, kas ir veseli. Nevis tiem, kuri ir atbraukuši no ārzemēm un bijuši atpūsties. Kad lasu ziņas, esmu šokā, ka cilvēki tomēr 17. martā ir kaut kur vēl devušies un aizceļojuši. Tas man liekas jocīgi un dīvaini. Visa pasaule ir izolācijā. Un citi vienkārši izdomā, ka viņi tomēr brauks. Mums, arī bija plānots ceļojums ar bērniem uz Austriju ar slēpošanu. Vienreiz gadā braucam slēpot uz kalniem ar visiem draugiem. Protams, šogad mēs nekur nebraucām. Bet mums ļoti nāca pretī slēpošanas vieta Austrijā. Mēs bijām ļoti liela kompānija, kas šajā ceļojumā bija ieguldījusi naudiņu. Viņi teica, ka gaida mūs nākamajā gadā,» vērtīgus padomus un paraugu, kā dzīvot ārkārtējās situācijas laikā, sniedz estrādes dīva Olga Rajecka.

Viņa arī piebilst, ka turpina dejot tautas dejas. Dienā, kad »Vakara Ziņas« sazinājās ar dziedātāju, viņa atklāja, ka astoņos vakarā ir paredzēta saulainā vingrošana kopā ar Tautas deju kolektīvu «Madara», kas tiek veikta, protams, attālināti ar interneta starpniecību. Dziedātāja stāsta, ka arī viņas plānus ir iespaidojusi negaidītā situācija. Ir atcelti koncerti, tomēr viņa nezaudē optimismu un regulāri uztur kontaktus, sazvanoties ar kolēģiem.

Lūdz cilvēkus palikt mājās un nemelot!

«Galvenais, ko gribētu pateikt tiem cilvēkiem, kuri kaut kur bijuši, lai viņi nemelo! Ja ir bijuši ārzemēs - Anglijā un Amerikā, tad nevajag to slēpt, jo šajās valstīs ir ļoti daudz cilvēku. Metro ir pilni. Vilcieni ir pārbāzti. Un tu nezini, ar ko tie cilvēki slimo un kādi viņi ir. Vienkārši tie, kas ir bijuši ārvalstīs, lai nemelo, pasaka to un aiziet pārbauda veselību. Tāpēc, ka tas ir ļoti nopietni. Mums ir jādomā par citiem cilvēkiem, ne tikai par sevi. Mēs esam par tālu aizgājuši. Cilvēki nenovērtēja vairs ne kino, ne teātri, ne mūziķus. Visi rakstīja un komentēja, ka «viss ir slikts». Tagad, lūdzu, novērtēsim. Ja nebūsim pusgadu uz koncertiem, izrādēm, festivāliem, tad skatītāji beidzot novērtēs arī mūziķus pa īstam.

25. un 26. martā bērniem rādīju filmas par Sibīriju. Gandrīz vai katrai Latvijas ģimenei ir kāds izsūtīts uz Sibīriju. Vienkārši atbrauca, paņēma un aizveda. Tas bija briesmīgi! Bija briesmīgs karš, kad tauta nezināja, kas ar viņu notiks. Mēs to pārdzīvojām. Mēs pārdzīvojām arī krīzes laiku, kad cilvēki daudz ko zaudēja. Tagad ir ienaidnieks, kuru nezinām, nezinām, pret ko cīnāmies. Bet mēs vienkārši solidarizējamies un paliekam mājās. Lūdzu, paliekam mājās!»