Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ar lampu tieši vīrusam pa pieri!

© Publicitātes foto

Tehnoloģijas mēdz būt dažādas. Vispirms jau tās, kas tiek izmantotas zinātnē, medicīnā vai rūpniecībā. Tās ir sarežģītas un dārgas, tāpēc parastu cilvēku uzmanību ne īpaši piesaista. Cita lieta tās tehnoloģijas, kas izmantojamas dažādu mājas uzdevumu veikšanai vai izklaidei. Izklaide – tas ir labi! Un ja vēl ierīces kontekstā izmantoti tādi vārdi kā «mākslīgais intelekts» un «virtuāls», tad dzīve patiešām ir izdevusies. Virtuālas dzīves dēļ cilvēks ir gatavs uz galvas ielēkt pat maziņajā mobilā telefona ekrāniņā. Ka tik ātrāk un tālāk prom no realitātes, kur viss notiek pa īstam, viss ir nezināms, svešs un biedējošs.

Virtuālajā pasaulē mēs varam justies droši un pasargāti. Nav jābaro bērni, nav jāstrādā, nav jālabo zobi un jāsatiekas ar dzīviem cilvēkiem. Ir tik sasodīti labi ieviest sev jaunus virtuālos draugus, virtuāli iemīlēties, uzvarēt ļaunus mošķus, pirmajam finišēt autosporta trasē un darīt citas virtuālas lietas.

Taču šoreiz par visnotaļ reālu un noderīgu lietu, kurai nav nekāda sakara ar mākslīgo intelektu vai virtuālo pasauli. Par tehnoloģiju, kura grūtā brīdī mums var būt patiešām labs palīgs. Bez programmēšanas un virtuālās realitātes briļļu lietošanas.

Ķīnas tehnoloģiju zīmols «Xiaomi» šā gada sākumā nāca klajā ar kompaktu ultravioleto staru lampu. Beidzot šī ierīce nonākusi arī tirdzniecībā. Vismaz pazīstamākajos interneta tirgus plačos noteikti.

Vispirms jau labā ziņa ir tā, ka modernā ierīce ir neliela izmēros. Gados vecāki cilvēki noteikti atceras kādreiz diezgan populāro kvarca jeb «zilo» lampu. Šie izmēros prāvie aparāti aizņēma daudz vietas, lai arī labums no šīm ietaisēm bija manāms.

Arī «Xiaomi» izstrādātās ultravioletā lampas galvenais uzdevums ir rūpēties par saimnieka veselību. Nebūs mikrobu un baktēriju - būs veselība! Tieši tāpēc nelielajai ierīcītei, kas vizuāli izskatās pēc seno laiku mikrofona, ir divi režīmi.

Viens ir jau minētais ultravioletās gaismas lampa, kuras staros krīt gar zemi un ir beigti visi mikroorganismi. Savukārt otrajā jeb ozona režīmā varam cīnīties ar jebkura veida baktērijām, kas ozona ietekmē sadalās un pie viena pasargā telpu no nepatīkamas smakas. Kā labi zinām, tieši baktērijas ir tās, kas rada nepatīkamu smaku gan mūsu mājoklī, gan apavos, gan automobilī.

Vēl šai ierīcei ir kāds ļoti liels pluss - ar to var tikt galā jebkurš. Pat tas, kam grūtības sagādā gluži parasta televizora pults. Ierīcei ir tikai divas podziņas, kuras nospiežot lampa sāk pildīt savas funkcijas vienā vai otrā režīmā. Kad lampai atvēlētais laiks izbeidzas, tā pati izslēdzas un netraucēti gaida nākamo dezinfekcijas seansu.

Ultravioletā lampa pilnu telpas gaisa attīrīšanas ciklu veicot trīsdesmit minūtēs. Vienīgi jāņem vērā ražotāja norādes, ka lampas darbības laikā tajā pašā telpā atrasties gan nevajadzētu.

Tā nu tas dzīvē iekārtots, ka sniega lāpstas skrienam pirkt tad, kad sniegs jau sabiris līdz jumta korei. Arī nodrošināties pret vīrusu esam nadzīgi vien tad, kad tas sāk apdraudēt ne tikai mūsu veselību, bet pat dzīvību. Jācer, ka visas epidēmijas jau sen būs atkāpušās līdz brīdim, kad no Ķīnas saņemsim sūtījumu ar internetā nopirkto ultravioleto lampu. Taču lai šādas lietas stāv mūsu miteklī goda vietā, jo nekad nevaram zināt, no kuras puses var uzbrukt jaunas briesmas!