Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Baiba Broka: Juta Strīķe bija paraugs citām sievietēm

© F64 Photo Agency

18. martā 49 gadu vecumā pāragri mūžībā devusies Juta Strīķe. Nāves iemesls esot smaga slimība. Runā, ka onkoloģiska saslimšana pēdējā stadijā.

Juta Strīķe dzimusi 1970. gada 18. jūlijā Maskavā. 1993. gadā absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, saņemot bakalaura grādu tiesību zinātņu un jurista arodā. Ir strādājusi Iekšlietu ministrijā un Drošības policijā. Plašāku atpazīstamību ieguva, strādājot KNAB (Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs). Sākot no 2004. gada līdz 2014. gadam bija KNAB priekšnieka vietniece. 2017. gadā no Jaunās konservatīvās partijas tika ievēlēta Rīgas domē. 2018. gadā tika ievēlēta par 13. Saeimas deputāti. Juta bija precējusies ar Maiguru Strīķi, bet viņas vecāki ir Jurijs Potapovs un Taiga Zvirbule.

Kā vēsta portāls «Pietiek.com» Jutas Strīķes dzīvība izdzisa Bulduru slimnīcā, Jūrmalā. Runā, ka nāves iemesls ir onkoloģiska saslimšana, kas bija pēdējā stadijā un negaidīti strauji attīstījās.

«Jebkurā situācijā es novērtēju, ka viņa ir bijusi viena no tām retajām, drosmīgajām sievietēm, kas ir spējušas ienākt politikā, par spīti visam. Zinot to, ka sabiedrība diezgan asi reaģē un vēršas pret tiem, kas ienāk politikā, viņa ir izturējusi. Viņa ir bijusi paraugs daudzām sievietēm, ka ir jāmāk uzdrīkstēties. Katrā gadījumā vislielākā līdzjūtība viņas ģimenei, tuviniekiem un kolēģiem. Tas ir ļoti negaidīti. Varbūt mēs varam pārmest, ka viņai dažos brīžos pietrūka diplomātijas, jo viņa bija ļoti tieša.

Tik, cik man bija saskarsme ar viņu kā kolēģi, Juta labprāt manī ieklausījās. Ja viņai bija kādas aizdomas, tad to pateica, patīk vai nepatīk, bet tieši acīs. Katrā gadījumā mēs arī redzam, ka gan Rīgas domē, gan arī Saeimā viņa bija aktīva. Iesaistījās ne tajos vieglākajos jautājumos. Viņa Latvijas politikā un sabiedrībā paliks ar šo zīmogu, kā ļoti spēcīga un stipra sieviete, kas nebaidījās stāties pretī ne tikai vīriešiem, bet arī sabiedrībai kopumā.

Es zinu, ka šī ir tā sieviete, kas ir ziedojusies sabiedrībai. Ziedojusies saviem ideāliem un vērtībām. Varbūt otrā pusē atliekot savu personisko dzīvi. Darbs Drošības policijā un KNAB sievietei ir ļoti izaicinoši un smagi amati,» tā politiķe un juriste Baiba Broka.