Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Pēdējās simtgades 100 ietekmīgākās pasaules sievietes

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Amerikāņu žurnāls «Time» savā interneta vietnē ievietojis 100 pasaules ietekmīgāko sieviešu topu. Sākumā eksperti ierosināja nosaukt 600 kandidātes, no kurām tika izraudzītas 100 dāmas – katram gadam pa vienai. Pēc tam slaveni mākslinieki veidoja žurnālu vākus ar sieviešu portretiem, sākot ar 1920. gadu, tādējādi tapa gadsimta sieviešu galvenais saraksts. Projekta «100 gada sievietes» mērķis ir izcelt ietekmīgas sievietes, kuras pārāk bieži ir palikušas ēnā.

Nemierniece un cīnītāja

View this post on Instagram

A post shared by Caroline Hillary (@carolinehillaryinjozi) on

Īru dziedātājas Šineidas O`Konoras slavenākā kaverversija «Nothing Compares 2U» 1990. gadā kļuva par pasaules hitu nr. 1. Kaili skūtā galva un viņas aktīvisms katoļu baznīcā pret bērnu vardarbību padarīja dziedātāju par īstu nemiernieci. Viņa pasaulei parādīja un iemācīja to, ka uzdrīkstēties būt pašai ir tik vienkārši.

Nepazaudēt sevi

View this post on Instagram

A post shared by TIME (@time) on

Amerikāņu dziedātāja Bejonse kļuva par 2014. gada vāka seju, kuru uzgleznoja Ņujorkas māksliniece Tojina Ojiha Odutola. «Es gribēju paust viņas prieku un pārsteigumu, kā viņa mūs visus iedvesmo sekot savai daiļradei, bet tajā pašā laikā nepazaudēt sevi,» skaidroja māksliniece.

Mainīja modi

View this post on Instagram

A post shared by TIME (@time) on

Popdīva Madonna ir visu laiku vislabāk pelnošā mūziķe, kura ir mainījusi pasaules modi un pierādījusi, ka sieviete ir līdzvērtīga vīrietim. Māksliniece par sevi teikusi: «Es esmu cīnītāja, esmu ambicioza un precīzi zinu, ko gribu. Ja tas mani reizēm padara par kuci, tas ir labi, jo arī tā var sasniegt mērķus.»

Pirmā senatore

Bijusī prezidenta amata kandidāte un bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sieva Hilarija Klintone 20. gs. 90. gados kļuva par pirmo lēdiju, kas aktīvi piedalījās politikā, nevis tikai pavadīja vīru pasākumos, kā tas bija iepriekšējās prezidentūrās ierasts. Klintone vēlāk kļuva par pirmo senatori sievieti Ņujorkas štatā. Kā valsts sekretāre Baraka Obamas prezidentūras laikā viņa pieņēma un izplatīja tā saukto Hilarijas doktrīnu, kas uzsāka cīņu par meiteņu un sieviešu tiesību palielināšanu saistībā ar nacionālās drošības jautājumiem.

Viss ir iespējams

Kāpēc viņa mūs iedvesmo: Prinstonas un Hārvardas absolvente, intelektuālā īpašuma juriste un bijusī ASV pirmā lēdija, afroamerikāniete Mišela Obama iedvesmo sievietes visā pasaulē. Ar savu uzstāšanos dažādos pasaules līmeņa pasākumos viņa runā par «neiespējamo ceļojumu» no savas strādnieku klases, pierādot pasaulei, ka viss ir iespējams, ja vien tici sev un izvirzi mērķus, kurus vēlies sasniegt.

Lauž stereotipus

Prinča Harija sievas Meganas Mārklas stils, karjera un politiskie uzskati pasaulei parādīja, ka britu karaliskajai ģimenei 21. gadsimtā ir jāmaina gadsimtiem uzturētā monarhija, stils un noteikumi.

Visvairāk pārdoto darbu rakstniece

Grāmatu par Hariju Poteru autore Džoanna Roulinga savu pirmo manuskriptu pabeidza ar parastu rakstāmmašīnu. Rakstniece jaunai paaudzei atklāja lasīšanas maģiju, un tagad tā ir visu laiku vislabāk pārdoto grāmatu autore.

Nekad nav par vēlu

Amerikāņu aktrise un sabiedriskā aktīviste Džeina Fonda ar saviem fitnesa video iedvesmoja sieviešu paaudzi aktīvi nodarboties ar sportu. «Nekad nav par vēlu sākt no jauna savu dzīvi, lai būtu laimīga,» par savu dzīvi īsumā teikusi Fonda.

Teātra leģenda

Britu aktrise Džūdija Denča saņēma «Oskara» balvu par astoņām ekrāna minūtēm filmā «Iemīlējies Šekspīrs». Britu impērijas ordeņa kavaliere aktrise Džūdija Denča tikusi atzīta par visu laiku diženāko teātra zvaigzni.

Par mieru uz pasaules

Slavenā brita Džona Lenona atraitne un multimāksliniece Joko Ono visu savu dzīvi ir cīnījusies par mieru uz pasaules, aktīvi iestājusies par cilvēktiesībām un sievietēm. Māksliniece aicina pasaulē dot mieram iespēju. «Tāpat kā mēs visi, es vēlos, lai cilvēku cilts izdzīvo, saglabā labu veselību un mīlestību vienam pret otru,» teikusi Ono.