Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Lija Brīdaka nosvin jaunā romāna iznākšanu

© Ingrīda Punka

Aizvadītajā otrdienā «Omulības klubiņā» notika aktīvas kluba dalībnieces, pazīstamās dzejnieces un rakstnieces Lijas Brīdakas romāna «Atbalss bez balss» atvēršanas svētki. Svētkus kuplināja izdevniecības «Latvijas mediji» vadītāja Evija Veide un fonda «Viegli» vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende, kurai, kā izrādījās, tieši todien, 10. martā, bija dzimšanas diena!

«Omulības klubiņš» izveidojies pavisam nejauši, vēl padomju laikā, kad Ēriks Hānbergs iepazinies ar Jāni Ķuzuli. Jānis pratis smīdināt kolēģus ar jautriem, kurioziem stāstiem par rakstniekiem. Abu sadarbības rezultātā radusies grāmata «Omulības» (2003), kas arī kļuvusi par pamatu turpmākajai «Omulības klubiņa» pastāvēšanai.

Šo klubiņu noteikti var saukt par humora žanra kopēju, tā pasākumi notiek reizi mēnesī Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē, uz tiem pulcējas 50-60 dalībnieku.

Ingrīda Punka

«Klubiņam nav biedru, bet gan viesi vai apmeklētāji,» precizē Ēriks Hānbergs. Dažos gadījumos, kad tiek svinētas jubilejas, klubiņa viesu skaits tuvojas simtam. Uz pasākumu ierodas rakstnieki, zinātnieki, Rīgas Latviešu biedrības darbinieki, mākslinieki, izdevēji, mediķi, mediju pārstāvji, mājsaimnieces, muzeju darbinieki, juristi, sporta rosinātāji, pedagogi, uzņēmēji un ierēdņi.

Ingrīda Punka

Kā pēcvārdā sava jaunā romāna tapšanu paskaidro tā autore Lija Brīdaka: «Šā romāna iecere man veidojās, satraukti vērojot divas svarīgas norises, kas pēdējā laikā raksturīgas mūsu sabiedrībai, - jaunās, modernās tendences mākslā, īpaši tēlotājmākslā, sadursmē ar līdz šim atzīto un pieņemto estētiku, bet otra - pieaugoša nesaprašanās ģimenēs starp vecākiem un bērniem, kas rada daudzas problēmas…»

«Līdzsvarota, mierīga, skaista, cēla, gudra, harmoniska, latviska - tā Liju Brīdaku daudzina laikabiedri,» raksta Undīne Adamaite. «Viņā vienkārši dzīvs ir sapnis par «Latviju kā mazu skaistu zemi, kurā visi dzīvo puslīdz godīgi un puslīdz pārtikuši».»

Ingrīda Punka

Starp Lijas Brīdakas sveicējiem - asprātīgais, omulīgais un galantais dzejnieks, ilggadējs «Omulības klubiņa» apmeklētājs Arnolds Auziņš, kuram vienmēr padomā kāds piemērots dzejolis un līdzi kāds zieds!

Nezinātājs varētu jautāt - kāpēc jubilāre Žaneta Jaunzeme-Grende izvēlējās savas dzimšanas dienas vakaru pavadīt «Omulības klubiņā»?

Imanta Ziedoņa fonda «Viegli» vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende atgādināja, ka krājums «Mans Ziedonis» tapis pēc Imanta Ziedoņa vēlēšanās - kā dāvana no draugiem viņa 80. dzimšanas dienā - un dzejnieci Liju Brīdaku par krājuma sakārtotāju bija iecerējis pats Ziedonis.

Ingrīda Punka

Liju Brīdaku sirsnīgi sveic arī aktīvi «Omulības klubiņa» dalībnieki - Voldemārs Hermanis ar kundzi Irēnu.

Ingrīda Punka

Kur nu bez Latviešu biedrības vadītāja Gunta Gailīša pompozā sveiciena un izsmeļošās uzrunas! Pasākuma otrajā daļā tieši viņš, kā jau profesionāls režisors, abām gaviļniecēm uzrīkoja muzikālu sveicienu - iesaistīja visus klātesošos kopdziesmā - «Daudz baltu dieniņu!».