Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Misānes lieta: visa jezga notika viena ierēdņa dēļ?

© facebook.com

Dānijas tiesa pirmdien pieņēma oficiālu lēmumu par Latvijas un Eiropas Savienības (ES) pilsones Kristīnes Misānes izdošanu Latvijai. Tiesas lēmums tika nosūtīts Latvijas Ģenerālprokuratūrai (ĢP), ka Latvijas valsts iestādēm līdz 4. martam jānogādā Misāne Latvijā. Iepriekšējā tiesas sēde Dānijā bija par Misānes neizdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), kur viņu apsūdz sava bērna nolaupīšanā, dokumentu viltošanā un citos noziegumos.

Pati Kristīne Misāne cer, ka viņas gadījums sekmēs nepilnību Latvijas likumdošanā un pašas sistēmas sakārtošanu, kas nākotnē palīdzēs citiem līdzīgās situācijās nonākušajiem operatīvi saņemt visu nepieciešamo informāciju un palīdzību no valsts institūciju puses.

«Ziniet, kas mani reāli sācis tracināt Misānes lietā? Ka tagad liela daļa ierēdņu, politiķu un citādi svarīgo personu klaigā, ka šī nu reiz ir bijusi viena specifiska lieta! Nopietni?Parasts ģimenes strīds, kur dala bērnus starp divām valstīm,» savā ierakstā «Facebook» svētdien raksta režisore, producente un televīzijas kanāla «iTV» dibinātāja Žaklīna Cinovska. Viņa atzīst, ka visā pasaulē tādi strīdi notiek katru dienu! Un visas normālas valstis jau sen zina, kā šādos gadījumos rīkoties. Arī Latvijā šobrīd ir desmitiem šādu līdzīgu precedentu. Varbūt ne ar Āfriku, bet ar citām zemēm. «Vienīgais, kā šo konkrēto gadījumu var nosaukt par specifisku un neparastu, ir tikai ar to, ka visa šī lielā jezga notika tikai viena ierēdņa dēļ! Prokurors Kaspars Kalniņš vienkārši nepildīja savus dienesta pienākumus kā pienākas, slinki un ciniski paņēma tikai vienu likumu un to piemēroja ar sausu likuma burtu, pilnībā ignorējot un neizmantojot citus likumus un iespējas! Turklāt vēl noraidīja sakārtotās Dānijas priekšlikumus!


Un tas sakrita, ka tā ir reāli trešā pasaules valsts - Āfrika. Pēc šā gadījuma, būsim godīgi, vai mūsu valsts arī nav šādā līmenī? Un tieši DĀR šāds lēmums praktiski pielīdzinās nāvessodam. Un viņš, šis Latvijas pilsonis, vienkārši, bez mazākās sirds trīsas veselu gadu ar to mierīgi dzīvoja. Mierīgi gāja uz veikalu, uz kino un citur, zinot, ka tieši viņš nosūtījis cilvēku, māti, drošā nāvē! Lūk, tas ir specifiski! Nevis bērnu dalīšana starp vecākiem.

Ja šis gadījums mūsu varasvīriem šķiet specifisks, kas tad notiek ar mūsu pilsoņiem, kam ir problēmas ar ārvalstu biznesiem, uzmetieniem ārzemēs, cita veida nepatikšanām, kas sanākušas apzināti, neapzināti vai dēļ vienkāršas kļūdas, atrodoties ārpus savas Dzimtenes? Es tagad reāli satraucos. Nedod Dievs, nepaveikties, atrodoties prom. Kas mūs aizstāvēs?»

ĢP »Vakara Ziņām« atbildēja, ka prokuratūra nekomentē šādus ierakstus sociālajos tīklos.

Un tā joprojām palika neatbildēts jau lasītāja iepriekš uzdotais jautājums - kāpēc pirms gada prokurors, izskatot Kristīnes Misānes Eiropas apcietināšanas orderi, nevis savas kompetences ietvaros izvērtēja minētā dokumenta atbilstību starptautiskajām normām, bet, pārkāpjot sava amata darba pienākumus, veica citas valsts tiesas nolēmuma analīzi un kritiku? Un toreiz noraidīja Dānijas piedāvājumu pārņemt Kristīni Misāni tiesāšanai Latvijā.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc ne prokurors Kaspars Kalniņš, ne kāds cits no ĢP neuzskatīja par nepieciešamu aiziet aprunāties ar Kristīnes Misānes radiem, draugiem un pārējiem atbalstītājiem piketos, ĢP atbilde bija - «prokuroriem nav pienākums piedalīties piketos vai atbalsta/protesta akcijās».

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas "Vakara Ziņās"