Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ilglaicīgas mīlestības noslēpums! Slaveni pāri atklāj attiecību stāstus

Aktrise Velta Skurstene ar vīru Visvaldi Lāci © F64 Photo Agency

14. februārī svinam Visu mīlētāju jeb Valentīna dienu. Kāds ir ilglaicīgu un veiksmīgu attiecību noslēpums, un vai vispār ir iespējams tā mīļi un saticīgi nodzīvot vairāku gadu garumā? »Vakara Ziņas« uzrunāja trīs sabiedrībā zināmas ģimenes, kas dalījās savu attiecību pieredzē.

Skurstene un Lācis kopā 45 gadu garumā

«Mums ir vienāda humora izjūta. Tāpat mēģinām visas lietas savā starpā saskaņot un sadalīt veicamos darbus, lai viens otram nenodarītu pāri. Sievietei sieviešu, bet vīrietim vīriešu darbi. Mēs esam ilgi kopā, kopš 1976. gada, bet oficiālā laulībā kopš 1977. gada. Iepazināmies sporta biedrības «Vārpa» ballē uz deju grīdas. Sadejojāmies un saostījāmies. Laikam jau viņam iepatikās mans spriganums!? Es viņu toreiz nosaucu par Lācēnu un tā arī visu laiku viņu dēvēju. Ja kādreiz vīru saucu vārdā, viņš vaicā: «Par ko tu dusmojies?» Kad mēs iepazināmies, Visvaldis strādāja Sporta komitejā un vēlāk pārgāja uz Kultūras ministriju. Es biju aktrise, un viņš nāca uz manām izrādēm. Savulaik abi noskatījāmies visas pirmizrādes un kopā apmeklējām dažādus pasākumus. Varējām dejot, un mums bija interesanti. Es ļoti labi jutos, ka līdzās ir stabils cilvēks. Mums bija interesanti sarunāties un vienkārši būt kopā. Visvaldis bija ļoti izdarīgs. Viņš nevis meklēja palīgus, bet pats prata paveikt sadzīviskus darbus. Viņš ir ļoti vīrišķīgs vīrietis. Pret sievieti izturas cieņpilni. Viņam nav problēmu man paturēt mēteli vai notīrīt apavus. Lai arī tie ir sīkumi, bet no tādiem sīkumiem sastāv dzīve.

Tā arī dzīvojam - dažreiz priecīgāk, dažreiz bēdīgāk. Taču priekpilno mirkļu ir vairāk. Esam diezgan saskanīgs pāris. Reizēm jau gadās, ka savā starpā nesarunājamies, bet tas ir retu reizi. Iestājamies viens par otru un mūsu bērniem. Negācijas, kas notiek apkārt, mums nav svarīgas. Prieks, ja ir iespēja kādam palīdzēt un sagādāt prieku.

Ļoti bieži ir tādi brīži, kad negribas neko runāt. Ne viņam, ne man. Mēs varam sēdēt un klusēt, un domāt savas domas. Tā dažkārt ir pat labāk, nevis runāt tikai runāšanas dēļ. Vēl tad, kad bijām spraunāki un biežāk devāmies izbraucienos, mašīnā klusējām. Katrs domājām savu domu. Katram no mums ir sava pasaule, kurā viens otru netraucējam. Ir labi vienkārši tāpat būt kopā!

Dažreiz, ja kaut kas kaitina, tad labāk ir paklusēt un paīgņoties. Var jau arī to kumosu norīt. Ja pats būsi labs, tad arī otra pusīte pret tevi labi izturēsies. Mūsu dzīvē un attiecībās cūcības nav bijušas. Tādēļ ir labi un viegli dzīvot. Uzskatu, ka mūsu attiecību modelis ir vislabākais. Paldies Dievam, ka tā, jo varu teikt, ka viss ir labi, kas labi beidzas,» ilglaicīgu un noturīgu attiecību modeli atklāj aktrise Velta Skurstene.

Ķirsis un Dūduma satikās uz skatuves, pateicoties mūzikai

«Ja godīgi, tad jāteic, ka mēs nevaram būt padomdevēji citiem pāriem. Tāpēc, ka ikvienam cilvēkam ir stiprās un vājās puses. Vienīgais, ko varam atklāt no mūsu personīgās pieredzes - jo attiecībās vienam pret otru būs lielāka vērība, atvērtība un saziņa, jo labāk. Tad var cerēt un ticēt, ka mājās būs miers un saticība. Esot attiecībās, nedrīkst dzīvot tikai savu dzīvi, jo jādzīvo līdzi un jārespektē arī līdzcilvēki. Mēs jau dzīvojam ne tikai savu, bet arī savu bērnu dzīvi, par kuriem ceļamies un krītam.

Lai cik arī paradoksāli tas būtu, mūs vieno mūzika. Tāpat arī šajā Valentīndienā mums nekas cits neatliek, kā kopā muzicēt Dzintaru koncertzālē, kur izskanēs mīlestības svētku koncerts.

Mūsu iepazīšanās stāstā nav nekā oriģināla. Tas vienkārši notika darbā un mūzikā. Iespējams, ka mākslinieka dvēsele ir daudz trauslāka un jūtīgāka. Mākslinieks jūt, nevis domā. Esam kopā kopš 2014. gada. Nu jau ir seši gadi. Tajā brīdī, kad mums pieteicās ģimenes pieaugums, viss mainījās. To neviens students vai skolnieks nevar iedomāties, ka pienāk viens brīdis, kad ģimene ir vissvarīgākais dzīvē. Līdz ar to mainās gan ikdiena, gan prioritātes. Ģimene ir liels vārds, ar lielu spēku. Tam ceļam jau nav gala. Attiecības un laulība ir liela svētība. Bet tas nenozīmē, ka līdz ar to kaut kas ir beidzies. Tas ir tikai nākamā ceļa sākums, kurš ir jāturpina. Nemitīgi ir jābūt modram, lai neiekristu kādās lamatās. Tas ir garš un skaists ceļš, kas ir jebkurai ģimenei, uzsākot ģimenes dzīvi,» tā sarunā ar »Vakara Ziņām« pastāsta komponists un producents Jānis Ķirsis, kurš ir precējies ar savu skatuves partneri, dziedātāju Rūtu Dūdumu.

View this post on Instagram

A post shared by Rūta Dūduma-Ķirse (@rududum) on

Pāris pavisam nesen nosvinēja savu pirmo kāzu jubileju. Laulības ostā viņi iestūrēja pagājušajā gadā, 2. februārī. Rūta Dūduma-Ķirse un Jānis Ķirsis 14. februārī kopā uzstāsies Dzintaru koncertzālē, piektdienas vakara šovā Valentīndienā.

Šeila: «Mūsu ģimenē nav skandālu!»

«Mēs neatzīmējam savas kopā būšanas gadadienas. Pirmo reizi satikāmies draudzenes dzimšanas dienā. Jānis mani atceras no tās reizes, bet es ne, jo citi viesi bija apģērbušies košāk un interesantāk. Kā modes mākslinieci mani vienmēr ir interesējis, kā kurš ir apģērbies. Toreiz ballītē Jānim pateicu, kā mani sauc, un iedevu savu telefona numuru. Sekoja daži randiņi, bet es īsti tos neatceros. Pēc kāda laika tiku uzaicināta izlēkt ar izpletni. Viņš mani iebāza vecā «kukuruzņikā», uzlika vecu padomju laika izpletni un izsvieda no lidmašīnas. Tas bija traks piedzīvojums. Tad arī uz Jāni paskatījos citām acīm un iemīlējos.

Cilvēki lielākoties ir noskaņoti uz sevi un domā tikai par sevi, bet attiecībās cilvēks nedrīkst būt egoists. Vissvarīgākais ir cieņa vienam pret otru.

Mūsu attiecībās svarīga vieta ir arī kopīgam dzīves ceļam. Ne vienmēr tas ir viegli, jo katram ir savas domas, taču ir jāsaglabā kopīgais virziens. Manuprāt, ir grūti tad, ja viens ir ezoteriski noskaņots, bet otrs karjeras cilvēks. Tad nekas nevar sanākt.

Ir jāapzinās, ka pats neesi ideāls, tādēļ nedrīkst uz otru dusmoties. Skandāli un kašķi mūsu ģimenē vienmēr ir par mazām lietām, piemēram, vietā nenoliktām karotītēm, nevietā nosviestām zeķēm un aizmirstām puķēm. Tie ir sīkumi! Vienam otru vajag atbalstīt, nevis šķirties, ja neiet karjerā.

Es esmu daudzu dzīvju, reinkarnāciju un pārdzimšanu piekritēja. Mēs atgriežamies uz zemes, lai mācītos un mācītos. Ja nemācamies, tad mums gan šinī dzīvē, gan nākamajās būs jāatgriežas, un tad uzdevums būs vēl smagāks. Ja mēs attiecībās viegli padodamies, ātri šķiramies un esam nenopietni, tad nākamās attiecības būs vēl sarežģītākas. Ļoti bieži ir redzams, ka cilvēks apprecas, izšķiras un atkal no jauna precas un šķiras. Cilvēki neko nemācās! Problēmas ir jāatrisina nevis ar šķiršanos, bet ar to sakārtošanu, kopīgu rīcību un stratēģiju. Ģimene ir kaut kas vienots, tāpēc arī cilvēki precas. Kad cilvēki laulājas baznīcā, tad arī tiek atgādināts, ka cilvēki precas uz ilgu laiku.

Jāteic, ka nevajag precēties tikai tādēļ, ka vīrietis ir materiāli patstāvīgs, nodrošināts un uzdāvinājis kaut ko varenu, vai uz to brīdi ir ļoti veiksmīgs, jo nekad nevar zināt, kas notiks. Vajadzētu tomēr ieklausīties vairāk sevī un paskatīties uz šo situāciju dziļāk un nopietnāk. Vajag apdomāt, vai tiešām ar to cilvēku varēsim nodzīvot līdz sirmam vecumam kopā? Vajag atcerēties, ka attiecībās pāris ir viens vesels. Sievišķais ir sievišķais un vīrišķais ir vīrišķais, kas viens otru papildina. Cilvēki to aizmirst, bet vajadzētu atcerēties.

Mans Jānis ir vīrišķīgs, kas uzņemas pienākumus un atbild par saviem vārdiem. Viņš mani grūtā brīdī nekad nepamet. Ja kaut ko nolemj, tad to arī izdara.

Man ļoti patīk, ka, dzīvojot kopā, mēs sākam izskatīties līdzīgi, jo izvēlamies līdzīgas lietas un aktivitātes, arī līdzīgi ģērbjamies. Mēs interesējamies par dažādām praksēm, kā, piemēram, Cigun un jogu. Lasām grāmatas un ceļojam. Savulaik arī abi mainījām ēšanas paradumus. Bijām veģetārieši, bet kļuvām vēl apzinīgāki un nu jau vairākus gadus esam svaigēdāji.

Es esmu māksliniece, kas ir ļoti izklaidīga, un ātri visu aizmirstu. Jānis savukārt visu kārtīgi izpēta un saorganizē. Šādos brīžos viņš ir krietni profesionālāks par mani. Kad runa ir par radošām lietām, es varu paspīdēt. Mēs viens otru papildinām. Būtu traki, ja mēs abi būtu loģiski domājoši, tad būtu matemātikas rokasgrāmata jāraksta. Es, piemēram, daudz runāju, un, ja Jānis darītu to pašu, kurš gan klausītos? Es esmu ļoti emocionāla, tādēļ būtu vieni vienīgi skandāli. Jānis ir ļoti mierīgs, tādēļ mūsu ģimenē nav skandālu. Attiecības atsvaidzinām, iepriecinot viens otru. Es mēdzu sapucēties vai pagatavot kaut ko garšīgu. Mēdzu aizvest Jāni pie dabas un mežā parādīt dažādas skaistas vietas. Savukārt viņš man dāvina visādas sarežģītas lietas - gadžetus. Piemēram, pulksteni, kas skrienot skaita manus soļus un visu ko ziņo. Pāris reizes gadā braucam nirt un nodarboties ar daivingu. Man tas padodas ar Dievu uz pusēm, protams, Jānim sanāk daudz labāk. Braucam arī uz kalniem slēpot. Sportiskās lietās Jānis ir krietni labāks par mani,» tā modes māksliniece Šeila raksturo savas attiecības ar dzīvesbiedru Jāni Vanagu.