Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Humpalu" stils: kāpēc slavenības pērk lietotus apģērbus?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Pasaulē «second-hand» jeb lietoto apģērbu iepirkšanās ir ļoti izplatīta un valda uzskats, ka «vintage» apģērbs nav tikai lietota prece, bet gan lieta ar savu stilu, kas šodien var būt ļoti moderna un aktuāla. Cilvēku attieksme pret otrreiz valkājamam drēbēm joprojām ir atšķirīga. Daži vīpsnā un nevēlas valkāt «lietotas» drēbes, citi iet uz «second-hand», lai ietaupītu naudu, savukārt citi šajos veikalos medī augstas kvalitātes un ekskluzīvus apģērbus. Lietotu preču veikalos, arīdzan komisijas veikalos un krāmu tirdziņos var atrast apģērbus, kuri modes veikalos vienkārši nav nopērkami. Tā ir iespēja izveidot savu individuālo ģērbšanās stilu, neiztērējot pārāk daudz naudas.

Stils par 10 dolāriem

Amerikāņu aktrisei Vinonai Raiderei ļoti patīk modernas un lētas drēbes, savā brīvajā laikā viņa bieži apmeklē lietotu apģērbu veikalus. Aktrises drēbju skapī ir daudz lietu, kas burtiski nopirktas par pāris dolāriem. Viņa atzīst, ka priekšroku dod «vintage» apģērbam, ko nopērk «second-hand» veikalos. Raidere intervijā žurnālam «Red» sacīja, ka viņa mērķtiecīgi dodas uz lietotu apģērbu veikaliem, lai tur iegādātos interesantas lietas. Turklāt reiz Vinona Raidere uz «Oskara» ceremoniju ieradās krēmkrāsas kleitā, kuras apakšmalu rotāja garas bārkstis. Tērpa vērtība bija tikai desmit dolāri.

Dodoties iepirkties, aktrise bieži vadās pēc devīzes: «Lai arī cik maksā drēbes, galvenais ir mācēt tās pareizi nēsāt.»

Labākā vakarkleita

Holivudas kinozvaigzne Džūlija Robertsa ir liela lietotu apģērbu cienītāja, par ko jau vairākkārt ir rakstīts ārzemju medijos. Aktrise ar bērniem bieži apmeklē lietotu apģērbu un lietu veikalus. 2001. gadā viņa uzvilka «humpalu» kleitu uz «Oskara» balvu pasniegšanas ceremoniju. Žurnālisti rakstīja, ka ilgu laiku Džūlija meklējusi atbilstošu kleitu pie vairākiem ievērojamiem dizaineriem, taču savu tērpu ceremonijai viņa tā arī neatrada. Aktrise devās uz pārbaudītu un sev zināmu «vintage» veikalu, kur atrada un nopirka modes zīmola «Valentino» kleitu, kas daudzu modes ekspertu vērtējumā tika dēvēta par vienu no labākajām «Oskara» ceremonijas vakarkleitām.

Lētāk nekā oriģināls

ASV popzvaigzne Madonna periodiski apmeklē vairākus savus iecienītākos «second-hand» veikalus, kur var iegādāties neparastus dizaineru un slavenu zīmolu apģērbus. Dziedātāja atzīst, ka viņa šajos veikalos iegādājas lietas daudz lētāk nekā modes veikalos, turklāt tās izceļas ar ekskluzivitāti, unikalitāti un vairs nav nopērkamas dizaineru modes kolekcijās.

Nav sliktas enerģijas

Amerikāņu kinozvaigzne Drū Berimora tik ļoti mīl lietotas drēbes, ka 2010. gadā uz sarkanā paklāja pozēja ar interneta tiešsaistē nopirktu lietotu kleitu par 50 dolāriem. Aktrise visus pārsteidza ar savu izskatu, pateicoties perfektajai «Janine» kleitas un YSL apavu kombinācijai. Berimora kolekcionē ne tikai kleitas, bet arī aksesuārus, ieskaitot «vintage» dārgās rotas, un nebaidās no apgalvojuma, ka lietas saglabā iepriekšējā īpašnieka slikto enerģiju.

Unikāls stils

Grupas «Blondie» dziedātājai un dziesmu autorei Debijai Herijai ieradums pirkt lietas, ko kāds jau nēsājis agrāk, parādījās, pirms viņa kļuva slavena. Tobrīd dziedātājai vienkārši nebija naudas dārgu lietu un apģērba iegādei. Arī esot slavas virsotnē, grupas «Blondie» dziedātāja turpina iepirkties lietotu mantu un labdarības veikaliņos. Herija ir pārliecināta, ka šādos veikalos noteikti var atrast ne mazāk stilīgas lietas kā ekskluzīvos dizaineru veikalos un izveidot savu stilu. Viņa iesaka visiem apmeklēt lietotu preču veikalus, lai «nomedītu» neparastas drēbes un izbaudītu prieku no šāda veida iepirkšanās.

Kleita vienai reizei

Pasaulslavenā angļu modele Keita Mosa uzauga nabadzīgā ģimenē nelabvēlīgā Londonas rajonā, tāpēc jau no bērnības zināja, kā ģērbties stilīgi, netērējot lielas naudas summas. Kļūstot par vienu no vislabāk apmaksātajām modelēm, viņa turpina iepirkties «second-hand» veikalos. Modele saka, ka vizuālajā tēlā galvenā lieta nav dārgas drēbes, bet gan izsmalcināti aksesuāri. Reiz Keita Mosa Viktorijas un Alberta muzejā pasaulslavenajam modes namam «Christian Dior» veltītā izstādē «Dior» ieradās dizainera Kristiāna Diora «vintage» stila kleitā, ko nejauši bija atradusi labdarības veikaliņā. Visi apbrīnoja grezno zelta tērpu, līdz viena neveikla kustība - un kleita sāka irt pa vīlēm. Šis negadījums neietekmēja modeles gaumi, un viņa joprojām apmeklē «vintage» veikalus, meklējot ekskluzīvus un retus tērpus.

Iepērkas pa kluso

Angļu aktieris un vampīru sāgas «Krēsla» zvaigzne Roberts Patinsons mīl lietotas lietas, taču pēdējos gados, kopš kļuvis slavens, viņam arvien grūtāk izdodas apmeklēt lietotu preču veikalus, jo paparaci fotokameras nenovērš uzmanību no iepirkšanās procesa. «Brīvajā laikā es labprāt iepirktos «vintage» veikalos, bet, tā kā paparaci pūlis man seko, tas ir ārkārtīgi grūti,» sūdzas Patinsons.

«Humpalu» medniece

Holivudas dīva Šārona Stouna kolekcionē kašmira džemperus, kurus viņa iegādājas labdarības veikalos. Aktrise atzīst, ka šāda iepirkšanās patiešām ir līdzīga medībām, jo šajos veikalos nepaziņo par jaunajām kolekcijām, un, lai atrastu patiesi unikālu lietu, tie ir regulāri jāapmeklē un jāatrod tas, kas patīk un izskatās labi.

Pirmā «vintage» fane

Amerikāņu kino leģenda Barbara Streizande ir viena no pirmajām aktrisēm, kas publiski atzinās, ka tērpus iegādājas krāmu tirdziņos. 90. gadu beigās žurnāls «New York Times» Barbaru nosauca par vienu no kaislīgākajām «vintage» fanēm. Pati dziedātāja neslēpj, ka zina, kurā krāmu tirdziņā var atrast patiesi greznu kleitu. Streizande 1997. gadā pirmoreiz publiskā pasākumā ieradās lietotā kleitā, un kopš tā laika viņa bieži uz sarkanā paklāja pozē fotogrāfiem lietotos «vintage» stila tērpos.

Individuāls un gaumīgs

Slavenā Holivudas aktiera Džonija Depa stils jau sen ir apspriests un izraisījis daudz tenku modes ziņās. Izrādās, ka aktieris nekautrējas iegādāties 30. vai 50. gadu lietas, arī apģērbus, ko viņš veiksmīgi pieskaņo savam publiskajam tēlam.

Izveido apģērbu līniju

Kanādiešu dziedātāja Avrila Lavinja kļuva slavena 2000. gadu sākumā ar savu neparasto mūziku un ne mazāk individuālo stilu. Avrilas Lavinjas tērpos dominēja saplēsti un valkāti džinsi, brīvi T krekli un lietas ar gotikas tēmu, kas pirkti lietoto preču veikalos un krāmu tirgos. Lai daudziem būtu iespēja iegādāties drēbes viņas iemīļotajā stilā, 2008. gadā Avrila Lavinja atklāja savu jauniešu apģērbu līnijas ražotni, un apģērba izmaksas nepārsniedz 50 dolāru.