Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Slavenības iesaka, kā ziemā stiprināt veselību

Dagmāra Legante © F64 Photo Agency

Aukstajos ziemas mēnešos īpaši jārūpējas par savu organismu, jāstiprina imunitāte un jāuzņem vitamīni. Šoreiz savus padomus, kā stiprināt veselību, »Vakara Ziņām« sniedza sabiedrībā pazīstamas personas.

Baštiks: «Neielaist sevī pasaules negācijas»

«Kad vakarpusē pēc ikdienas gaitām esmu mājās, uzēdu ķiploku maizīti. Manuprāt, vajag arī izgulēt savu normu, lai var atgūt spēkus. Vēl es praktizēju pastaigas svaigā gaisā - vai pa mežu, vai vienalga kur, galvenais ieelpot svaigu gaisu.

Vajag stiprināt savu imūnsistēmu garīgi un mentāli. Tas iet ļoti cieši kopā. Pasauli nepieciešams uzlūkot gaišāk. Mazāk skatīties ziņas un lasīt negatīvos komentārus. Interesēties tikai par to, kas pašam ir vajadzīgs, nevis pasaules un sabiedrības negācijām. Tad arī rodas līdzsvars,» iesaka garīdznieks Ainars Baštiks.

Aina Poiša: «Esi saaukstējies? Reaģē uzreiz!»

«Ja šajā sezonā ir ierakstīts programmā, ka visiem ir jāslimo, tad es uz to nefokusēju savu uzmanību. Cenšos būt priecīgā noskaņojumā. Darot visādus interesantus darbiņus, nav laika par to domāt. Ja arī pieķeras kāds vīruss, tas līdz ar to ātrāk pāriet. Bet cilvēki ir dažādi. Domāju, ka tā psihoemocionālā ietekme ir svarīga. Ja pats jūties iekšēji labi, tad ir lielāka pretestība pret saslimšanu. Pārējo jau mums pasaka priekšā ārsts. Tāpat ir jāvēdina regulāri telpas un jāmazgā rokas. Vīrusu laikā ieteicams arī izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšanas.

Ja arī esi saaukstējies, ātri jāatreaģē. Jādod sev maza atpūta un jābauda patīkamas emocijas. Uzturā jālieto labāki produkti. Un palīdzēs arī ingveriņš, citroniņš, ķiplociņš un siltas kājiņas, kā arī laba filma,» saka psihoterapeite Aina Poiša.

Ermanbriks iesaka kustēties

«Pats galvenais ir kustēties, tādējādi izvairoties no vīrusa infekcijām. Tagad ir tik skaists laiks, nav ledus un kājiņas neslīd, tādēļ pārvietojieties kājām! Protams, jāēd arī ir pareizi. Savukārt cilvēkiem, kas dzer šņabi par mēru un smēķē, būtu no tā visa vienkārši jātiek vaļā.

Vismaz reizi gadā jāapmeklē savs ģimenes ārsts. Ja esi vecs, ģimenes ārsts pieņems par velti vienreiz gadā. Uzmaniet regulāri, kas notiek ar organismu, nevis tikai tad, kad pavisam slikti.

Nevajag arī rīt uztura bagātinātājus, bet tā vietā apēst ķiplociņu. Lai būtu formā, nepieciešams darīt to, ko visi zina, bet neviens nedara. Ja imunitāte ir slikta, tad vīrusi gūst virsroku. Vajag stiprināt imūnsistēmu,» teic mūziķis un žurnālists Aldis Ermanbriks.

Legante atgādina, ka veselīgs dzīvesveids jāievēro ikdienā

«Ēst veselīgi un sportot ikdienā! Nevis vienreiz gadā saņemties uz divām nedēļām. Vienā dienā nekas nemainīsies. Par sportu un uzturu jādomā katru dienu.

Šajā sezonā vajag lietot visu to, kas stiprina imunitāti, kā arī izvēlēties pareizu apģērbu, lai nav par karstu vai par aukstu. Ir svarīgi atrasties kustībā. Ne tik daudz sēdēt trenažieru zālē, bet kustēties - pastaigāties svaigā gaisā. Nesēdēt visu laiku uz vietas. Skaidrs, ka ir vajadzīgi vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas. Imunitātes stiprināšanai jālieto, sākot ar C vitamīnu, citroniem, veselības dzērieniem, ingveru, kurkumu un beidzot ar pelašķu tēju. Tas pieder pie veselīgā dzīvesveida. Ziemas apstākļos, kad ir mazāk pieejami vitamīni, vajag padomāt, ko mēs ēdam. Ēdienu visvieglāk ir salīdzināt ar degvielu, ko lejam savā automašīnā, par kuru tik ļoti rūpējamies. Ja ieliesi benzīna mašīnā dīzeli, uzreiz būs redzamas sekas. Cilvēka organisms ir daudz izturīgāks. Tas uzreiz tik ātri nereaģē un daudz ko piecieš. Vēlāk nākas saskarties ar sekām, jo organisms nevar darboties mūžīgi bez normālām izejvielām. Līdz ar to ir sagurums, asinsvadu un sirds problēmas. Ja gribam apēst sviestmaizi, paskatāmies, ko liekam uz tās. Vai mēs vienkārši aizpildīsim kuņģi, vai tomēr tajā būs šķiedrvielas, vitamīni, labās taukvielas, piemēram, avokado. Esmu lasījusi, ka kurkuma ir laba gan profilaksei, gan tad, kad radies kāds iekaisums. Var uzvārīt ūdeni ar citronu vai ingveru, vai visu salikt kopā un tad dzert to ar medu. Ļoti uzlabo gan imunitāti, gan veselību kopumā. Var dzert veselīgos dzērienus. Piemēram, vietējo upeņu dzērienu. Vietējie produkti, kurus ir gatavojušo vietējie lauksaimnieki, ir lieliski,» norāda TV personība un fotogrāfe Dagmāra Legante.

«Hameleonu» Ēriks mudina rast dzīvesprieku

«Es vienmēr esmu dzīvespriecīgs un vitāls. Imunitāte ir ļoti svarīga. Ja imunitāte ir novājināta, tad sākas visādas problēmas un slimības. Es regulāri lietoju uzturā kivi, kas ir tīrais C vitamīns. Ziemā ir arī jālieto uzturā zivju eļļa. Tāpat ir normāli jāizguļas. Lai būtu spirgts un enerģijas pietiktu visai dienai, miegam veltu astoņas stundas kā minimums. Ko vēl? Jācenšas sevi uzmundrināt. Rast dzīvesprieku! Smaids, humors, smiešanās - tas uzlabo garastāvokli un pacilā tonusu. Protams, nevajag arī aizmirst izkustēties. Es parasti eju kājām. Vienkārši pastaigājos svaigā gaisā,» ar savu padomu dalās grupas «Hameleoni» solists Ēriks Budēvics.

Emīls Balceris: «Sports un pastaigas svaigā gaisā!»

«Jālieto C vitamīns pastiprinātā devā un jāuzturas svaigā gaisā. Tās ir standarta lietas šajā laikā. Cik nu ir iespējams, jānoķer arī saulīte. Katram jau ir savas lietas, kas palīdz un nepalīdz.

Es cenšos lietot C vitamīnu, sportot un pastaigāties svaigā gaisā, kā arī ieklausīties savā organismā. Katram pašam jāsaprot, kas ir vajadzīgs,» saka grupas «Musiqq» solists Emīls Balceris.

Elīna Vāne izmēģina C vitamīna trieciendevu

«Es biju aizmirsusi par tādu dārzeni kā rutks, ko var ēst ar biezpienu, vai arī rutkam izgrebj vidu, ielej tur medu un ēd pa karotītei. Man ļoti patīk. Protams, ka jālieto arī daudz ingvera un medus. Man liekas, ja ir lemts saslimt, tad arī saslimsi. Šobrīd man tuvie cilvēki slimo. Paldies dievam, es vēl esmu vesela. Ar šausmām domāju, ka vienā mirklī organisms beidzot arī gribēs atpūsties. Es dzeru ļoti daudz C vitamīnu. Viena no medicīnas centra ARS ārstēm man ieteica šķīstošās tabletes, kas gan nav ilgtermiņa risinājums. Ja nāk kaut kāds vājums virsū, bet izrāde ir jāspēlē, tad iedzeru C vitamīna trieciendevu. Tad ir gan enerģija, gan veselība. Šāds risinājums gan ir vairāk aktieriem, ja jābūt uz skatuves vīrusu laikā un imunitāte ir novājināta. Ikdienā gan vairāk jāpadomā par līdzsvaru, tāpēc vajag dzert vitamīnus,» aizdomājas Valmieras Drāmas teātra aktrise Elīna Vāne.