Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Dānijā apcietinātās Misāne lieta: bērna tēvs pieprasīja 500 000 eiro

© Ekrānšāviņš no "de facto" sižeta

Eiropas Savienības – Latvijas Republikas pilsone, divu bērnu māmiņa no Latvijas Kristīne Misāne, kura, glābjot savus bērnus un sevi, ir bēgusi no vardarbības Dienvidāfrikā (DĀR), bet šobrīd atrodas stingrā režīma cietumā Dānijā, lūdz Dānijas Karalistes prokuratūru atlikt viņas izdošanu kriminālvajāšanai uz DĀR, līdz tiks saņemta atļauja pārsūdzēt lēmumu par viņas izdošanu Dānijas Karalistes Augstākajā tiesā (Supreme Court). Ja prasība netiks apmierināta, Kristīnei Misānei draud 15 gadu cietumsods DĀR par sava bērna «nolaupīšanu». Tas nozīmēs dzīvi pusbadā, netīrībā, slimībās un vardarbībā. Faktiski šis ir nāves spriedums sievietei, ko viņa saņems par sevis un bērnu glābšanu.

Latvijas cilvēki sniedz palīdzīgu roku

46 gadus vecajai sievietei ir juridiskā izglītība un Mozambikā savs uzņēmums - viesnīca. Dēlam no iepriekšējās laulības ir 11 gadi, meitai - 4 gadi. Šobrīd sievietes vienīgā iespēja ir Dānijas Karalistes un Latvijas tieslietu ministru vienošanās par lietas nosūtīšanu atkārtotai izskatīšanai. Sievietes mītnes valstī Latvijā piemērojamais sods ir mazāks par trim mēnešiem.

Jeļena Vozņuka, kurai ir vairāk nekā piecpadsmit gadu prakse kā fizisko un juridisko personu pārstāvei uz pilnvaras pamata starp klientiem un valstiskām/nevalstiskām organizācijām un fiziskām personām Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā ekstradīcijas lietās, paskaidro: «Ņemot vērā starptautisko organizāciju atsauksmes par ieslodzījuma vietu apstākļiem Āfrikas kontinenta valstīs, ir doti vairāki atzinumi, ka tie nenodrošina ieslodzīto cilvēktiesību ievērošanu ieslodzījumu vietās, tajā skaitā praktiski nenodrošina savlaicīgu un pilnvērtīgu, profesionālu veselības problēmu novēršanu un ārstēšanu ieslodzījumu vietās ieslodzītajiem ar smagām saslimšanām, kas prasa īpašu un dārgu ārstniecību. Konkrētajā gadījumā, ņemot vērā kompetentu medicīnas iestāžu dotos slēdzienus par Kristīnes Misānes ilgstošām un hroniskām veselības problēmām, izdodot Kristīni Misāni Mozambikas valsts iestādēm cietuma soda piemērošanai un izciešanai, tiek apdraudēta Kristīnes Misānes ne tikai veselība, bet arī dzīvība, jo viņa ir informējusi gan Dānijas kompetentās iestādes un tiesu, gan Latvijas kompetentās iestādes, ka viņai pirms vairākiem gadiem diagnosticēts sirds defekts. Vadoties no Eiropas Cilvēktiesību tiesas Strasbūrā prakses, Kristīnes Misānes konkrētajā situācijā ir nepieciešams Strasbūras tiesas nolēmums par Kristīnes Misānes ekstradīcijas lietas Dānijas tiesā/kompetentajās iestādēs apturēšanu ārkārtas izskatīšanas režīmā, lai uzdotu Dānijas valstij novērst attiecībā uz Kristīni pieļautos Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteikto likumdošanas normu pārkāpumus esktradīcijas lietas iztiesāšanas laikā Dānijas tiesā.»

Bērna tēvs pieprasīja iemaksāt kontā 500 000 eiro

Dienvidāfrikā, kas ir zināma kā valsts ar augstu korupcijas un noziedzības līmeni, Kristīne tiek apsūdzēta sava bērna nolaupīšanā. Jau pērnā gada sākumā Latvijas Ģenerālprokuratūrai bija iespēja pārņemt Kristīni tiesāšanai uz Latviju. Diemžēl tā vietā, lai domātu par Latvijas pilsones turpmāko likteni, Ģenerālprokuratūra lietu izskatīja kā patiesiem burta kalpiem pienākas, atsakoties savu pilsoni pārņemt uz Latviju. Rezultātā Dānijas Karalistes tiesa ir lēmusi Kristīni tiesāšanai nosūtīt uz Dienvidāfriku.

Kā stāsta Kristīne Misāne, viņa kopš 2003. gada dzīvoja un strādāja Mozambikā, kur veiksmīgi izveidoja savu biznesu. 2011. gadā sieviete iepazinusies ar Dienvidāfrikas pilsoni, un pēc četriem gadiem pārim piedzima meitiņa. Tāpat ģimenē dzīvoja Kristīnes dēls no viņas pirmās laulības.

Konflikta situācija sākusies, kad sieviete atteikusies civilvīram aizdot lielu naudas summu. Tad vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības - viņš sācis vardarbīgi izturēties gan pret Kristīni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem. Konfliktam saasinoties, viņš bija ar mieru atdot meitiņu audzināt Kristīnes radiniekiem Latvijā, pieprasot viņa kontā iemaksāt 500 000 eiro, kas nodrošinātu ceļošanas izdevumus meitas apciemošanai. Pēc tam jau pieprasīto summu samazināja līdz 200 000 eiro.

Bērna tēvs joprojām turpina vajāt, draudēt un izspiest naudu Latvijā, kā arī ir nolīdzis trešās personas mazgadīgā bērna nolaupīšanai.

2017. gada 1. martā Kristīne Dienvidāfrikas tiesā panāca pagaidu tiesisko aizsardzību no sava civilvīra. Tomēr civilvīrs turpināja viņu pazemot un draudēt. Vīrietis, aizejot pie tiesneša uz mājām, uz mutiskas liecības pamata, bez protokola un ierakstiem panāca tiesneša lēmumu par bērna atņemšanu mātei. Šis fakts jau vien liecina par korumpētību un beztiesiskumu Dienvidāfrikas Republikā. 2018. gada maijā Kristīne Dienvidāfrikā piedzīvoja vardarbīgu uzbrukumu, kura laikā viņa tika izvarota, un uzbrucēji draudēja izdarīt to pašu ar bērnu, tāpēc, rūpējoties par savu un bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Kristīne nolēma meklēt patvērumu Latvijā.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā vai www.vz.lv