Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kruīzā pa Vidusjūru

© Ingrīda Punka

»Vakara Ziņu« fotogrāfe, kādreizējā autogrāfu medniece Ingrīda Punka kopā ar vīru cukurkukurūzas selekcionāru un audzētāju Aivaru Punku, kuru plašāka sabiedrība pazīst kā Opi no TV realitātes šova «Barbarosa», pērnā gada nogalē pabija savā pirmajā septiņu dienu kruīzā pa Vidusjūru ar kruīzu kuģi «MSC Magnifica».

Man vienmēr patikušas filmas par kruīziem, biju sapņojusi, ka pati kādreiz tādā došos. Bet, apskatot tūrfirmu piedāvājumus un redzot četru ciparu cenas, jau sen biju atmetusi domas par kruīziem.

Nekas dzīvē nenotiek tāpat vien! Tieši pirms gada, satiekot senu paziņu - juristi Ingu, uzzināju par ceļotāju klubu «InCruises» un, noskatoties prezentāciju, ilgi nedomājot, tajā iestājos! Un nenožēloju!

Fakti par «InCruises». Kas mēs esam?

- Vienīgais ceļotāju klubs, kurš uzņemts lielāko kruīza līniju asociācijā CLIA.

- Piereģistrēts ASV 2015. gada augustā, bet oficiāli darbojas no 2016. gada janvāra. Latvijā «InCruises» ir tikai dažus gadus, tā kā mums ir plašs darba lauks!

- Kluba pamatā ir personīgi uzaicināti biedri - dalībnieki jau ap 170 pasaules valstīs!

- Iespēja pasūtīt kruīzu (no 5500 variantiem) pa visu pasauli.

- Dalības sistēma klubā ir vienkārša un izdevīga. Ir iespēja ceļot par ļoti izdevīgām cenām (līdz 50% no pašu kruīzu piedāvātajām cenām), bet, ja vēlaties veidot arī savu biznesu - ir iespējas arī pelnīt (saņemt 10 veida bonusus un pat regulāru algu) un ceļot bez maksas!

- Pierādīts, ka kruīzi ir visdrošākā, komfortablākā un visstraujāk augošā tūrisma nozare!

Kādēļ izvēlēties kruīzus?

Viena no galvenajām priekšrocībām ‒ gandrīz «viss ir iekļauts». Kruīza cena ietver naktsmītni, ēdināšanu visas dienas garumā un dažāda veida izklaides uz kuģa.

Uz kuģa ir nepieciešams tikai viens dokuments ‒ identifikācijas karte, kas kalpos arī kā jūsu kredītkarte.

Nav jāgaida rindā, lai paēstu vakariņas vai vēlās brokastis. Nav jādomā, ko darīt, jo katru dienu uz kajīti tiek nogādāta informācija par izklaides iespējām attiecīgajai dienai gan uz kuģa, gan sauszemes. Atliek tikai izvēlēties. Atpūta katra gaumei. Uz kuģa tiek piedāvātas atšķirīgas izklaides programmas, sākot no intelektuālām lekcijām, beidzot ar kazino.

Lietainā modes meka Milāna un plūdu nomocītā Venēcija

Pirmo savu kruīzu rezervējām uz 2019. gada novembra beigām, kad rudens darbi laukos pabeigti. Sen bija vēlme apmeklēt Venēciju, tāpēc arī izvēlējāmies kruīzu, kas sākās un noslēdzās Venēcijā. Tā nu sagadījās, ka tieši tajās dienās Venēcijā risinājās pēdējo 50 gadu lielākie plūdi! Nezinājām, kas mūs gaida Venēcijā. Koferī katram gadījumam iestūķēju atkritumu maisu paciņu, kurus izmantot gumijas zābaku vietā! Bet pirms un atceļā arī pēc Venēcijas mums vēl bija nakts modes mekā Milānā, jo nebija tiešā reisa līdz Venēcijai. Tā mēs labi iepazinām Milānas abas lidostas un slaveno dzelzceļa staciju, kas ir milzīga, skaista, bet pret pasažieriem nav īpaši draudzīga - tur gandrīz nemaz nav krēslu, solu, kur pārlaist gaidīšanas stundas, kafejnīcas un tualetes agri tiek slēgtas, pat vecmodīgie kafijas automāti bija tikai uz perona. Arī pašu staciju naktī uz vairākām stundām slēdz ciet. Labi, ka tuvumā ātrās ēdināšanas restorāns «McDonald's» bija vaļā līdz trijiem naktī - tur nīka daudzi pasažieri ar bagāžu. Ar koferi pa lietaino Milānu daudz nepastaigāsi. Toties paslepus varēja pavērot, kā slēgtajā stacijā notiek kāda modes šova filmēšana.

Ieteikums - ja nevar sakombinēt vienā dienā atlidošanu ar kruīza kuģa izbraukšanu, vēlams laikus internetā rezervēt istabiņu viesnīcā, tā pagarinot savu ceļojumu un izvairoties no nīkšanas stacijā vai lidostā.

No Milānas līdz Venēcijai - ar superātrvilcienu (ieteicams internetā iepriekš iegādāties biļeti). Pašu Venēciju redzējām maz, bet priekšstats tomēr radās, un sabildēt plūdu skatus daudzmaz arī izdevās.

Izrādījās, ka plūdu dēļ mūsu laineris kruīzā dodas no Triestas, kas atrodas divu stundu braucienā no Venēcijas. Labi, ka Venēcijas ostā ieradāmies laikus - mūs jau gaidīja rinda MSC autobusu, lai vestu uz kruīza laineri Triestā.

Ingrīda Punka

Plūdi Venēcijā.

Pirmais kruīza vakars

Triestā mūs sagaidīja 14 stāvu kruīza laineris «MSC Magnifica». Kuģa komanda strādā saliedēti, ātri «iečekojāmies» un, nedaudz pamaldījušies pa gaiteņu labirintiem, jau bijām savā kajītē, kur uz gultas mūs gaidīja identifikācijas kartes un «Dienas programma» - kas kur atrodas, ko tovakar var apmeklēt un cikos ieradīsimies nākamajā ostā.

Ingrīda Punka

Kajīte kompakta, ar visu dzīvošanai nepieciešamo. Tiesa gan, brauciena sākumā piedzīvojām satraucošu brīdi - gribēju visu sabildēt, izliku mantas pa plauktiem un atvilktnēm. Tad atskārtu, ka kaklā iekaramā somiņa ar pasi, bankas karti un skaidro naudu nekur nav atrodama... Nozaudēta! Nozagta? Kur? Ko darīt? Kruīzs pagalam! Izmeklējāmies - nekā, aizsteidzāmies uz reģistratūru, ar mokām angliski, asaras valdot, pieteicām mantu pazušanu. Kajītē vēlreiz visu mierīgi pārmeklēju un bija jāsauc «urrā», jo necerēti atradu somiņu ar visiem dokumentiem kādā no atvilktnēm!

Nu varējām doties lainera iepazīšanas gājienā un pirmajās vakariņās ar zviedru galdiem, kas iekārtoti pa visu 13. stāvu, tad sapucēties un uz šovu, pēc kura atkal doties uz ēšanu ‒ nu jau restorānā pie sava galdiņa ar savu viesmīli un pastāvīgiem kaimiņiem - jauku pāri no Lietuvas!

Ingrīda Punka

Ēst vai neēst ‒ tāds ir jautājums? Notievēt un ievērot diētu uz kuģa ir grūti, jo ēdināšana augstā kvalitātē un visām gaumēm ir pieejama gandrīz visu diennakti - un bez maksas - ēd, ko gribi! Turklāt katru vakaru iespēja sapucēties un apmeklēt augstas klases restorānu - katram rezervēta sava vieta pie galdiņa un katru vakaru cita ēdienkarte! Mums pat laimējās ar atraktīvu oficiantu - Marvins bija kuģa komandas talantu šova favorīts ‒ ar lielisku balsi.

Ingrīda Punka

Kruīza otrā diena - Bari pilsēta Itālijā

Tā kā Bari paredzēts ierasties tikai pusdienlaikā, pēc kārtīgām brokastīm 13. stāvā apstaigājām augšējo klāju, kur jau pilnā sparā ritēja dažādas aktivitātes - kolektīvā deju soļu apgūšana, pelde baseinā, džakuzi, tenisa spēle un citas. Nenocietāmies un iesaistījāmies iepazīšanās spēlē.

Ingrīda Punka

Ingrīda Punka

Bari ir ostas pilsēta Itālijas dienvidrietumos Adrijas jūras krastā. Bari vecpilsētā atrodas svētajam Nikolajam veltīta bazilika, kur glabājas viņa kauli. Teiksiet - nekas īpašs? Tiek uzskatīts, ka šis svētais ir tas pats Santaklauss jeb Ziemassvētku vecītis… Tuvākās vecpilsētas ielas pie baznīcas ir iekārtotas tipiski priekš tūristiem, ar neskaitāmām suvenīru bodītēm un maziem veikaliņiem.

Ingrīda Punka

Izvēlējāmies paieties kājām pa ostas tuvumā esošo vecpilsētu, mazajām ieliņām, apmeklēt baziliku un kādā jaukā kafejnīcā tikt pie interneta (uz kuģa tas ir dārgs prieks).

Ingrīda Punka

Vakarā jau laikus bijām uz kuģa un tad, izejot cauri vairākiem mūzikas bāriem, atradām īsto lielā šova vietu, šoreiz muzikālais šovs bija veltīts Dantes tēmai. Ir 18. novembris, esam sapucējušies un pēc šova ar vīru ejam atzīmēt Latvijas 101. gadadienu uz restorānu.

Kruīza trešā diena ‒ Katakolona Grieķijā

Ingrīda Punka

No rīta bija apmācies, pat sāka līt, vienu brīdi pat bija krusa, tāpēc izmantoju iespēju, kad uz klāja gandrīz neviena nebija, un pamatīgi izplunčājos karstajā džakuzī - zem klajas debess! Jau pēc stundas bija saule!

Katakolona ir maza pilsētiņa ar divām paralēlām ieliņām. Uz vienas, ar skatu uz piestātni, atrodas restorāniņi jeb, kā tos sauc tūristu ceļvežos, «īsti jūrnieku krogi», uz otras ieliņas tuvāk kalnam ‒ suvenīru bodītes ar ļoti demokrātiskām cenām. Iestrēgām kādā jaukā pagalmiņā - ģimenes uzņēmumā, kur vīrs darbojas bārā, bet sieva ‒ veikaliņā. Atkal tiekam pie Wi-Fi interneta. Pamanījām diezgan daudz kaķu, tāpēc šo vietu nodēvējām nevis par Katakolonu, bet - Kaķu koloniju!

Varēja arī izmantot iespēju doties uz seno Olimpiju kalnos - uz vietu, kur laiku pa laikam ar saules staru palīdzību tiek aizdegta olimpiskā uguns un tad vadāta pa visu pasauli, vieta, kur risinājās pasaulē pirmās olimpiskās spēles!

Ingrīda Punka

Vakarā pirms šova notika iepazīstināšana ar kuģa komandu un pašu kapteini, kam sekoja pats šovs, pēc tā - iespēja fotografēties ar kapteini un uzdejot ar virsniekiem!

Kruīza ceturtā diena - Santorini Grieķijā

Ingrīda Punka

Santorini - atdzīvojusies leģenda, unikālas, daudzkrāsainas, izkliedētas salas, mežonīgas vulkāniskās ainavas, varenas klintis, gleznainas pilsētas un ciemi, kurus uz nogāzēm būtu uzmetusi gluži vai kāda spēcīga roka. Kur vēl jūs varat braukt ar kuģi... pa vulkāna milzīgo krāteri? Tirkīzzilā jūra, baltie namiņi ‒ kā no spožajām tūrisma atklātnēm... Žaks Īvs Kusto (franču zinātnieks okeanogrāfs) ir pārliecināts, ka Santorini ir vienīgā šodien redzamā leģendārās Atlantīdas daļa.

Santorini vecā osta atrodas zemāk par Tiras pilsētu. Pagātnē nokļūšana tajā bija iespējama, tikai ejot kājām pa trepēm vai braucot ar ēzelīti. Šodien te ir ierīkots asfalta ceļš, bet daudz spēcīgāku iespaidu rada pārvietošanās ar pacēlāju, no kura paveras patiesi fantastiski skati. Eksotikas cienītāji var atkārtot seno santoriniešu ceļu un doties turp ar ēzeļiem.

Tā patiešām ir paradīzes vieta zemes virsū! No kruīza kuģa līdz salai - ar mazu kuģīti, bet augšā un lejā - ar pacēlāju, bet varēja arī - ar ēzelīti vai kājām...

Vakarā, atgriežoties uz kuģa klāja, atkal maltīte 13. stāvā ‒ zviedru galda izšķērdības ‒, bet pēc šova par Adamsu ģimenīti - izsmalcinātā restorāna apmeklējums.

Ingrīda Punka

Kruīza piektā dienā - Pireja un Atēnu akropole

FOTO 11-11C

Pireja ir lielākā osta Grieķijā, kas atrodas netālu no Atēnām. Par Atēnām visvairāk esam dzirdējuši vēstures stundās skolā. Grieķijas galvaspilsēta un lielākā valsts pilsēta asociējas ar demokrātiju, olimpiskajām spēlēm, filozofiju, politikas zinātnēm, vēsturi, traģēdiju un komēdiju, kā arī matemātikas principu pamatiem.

Viena no ievērojamākajām vēsturiskām vietām Atēnās ir Akropole. Sengrieķu cietoksnis, templis un sabiedriskās dzīves centrs, kurš pacēlies augsti virs pilsētas uz liela kalna. Vārds «Akropole» nozīmē augšējo nocietināto pilsētu. Akropoles pastāvēja arī citās Grieķijas pilsētās.

Negaidītā tikšanās ar slavenu latviešu operdziedātāju

Ingrīda Punka

Visa kruīza laikā nesatikām nevienu latvieti, bet pašā Atēnu Akropolē pēkšņi skatos - pretī nāk skaista, jauna dāma un sirsnīgi smaida! Tikai pēc mirkļa attapos, ka tā taču ir mūsu populārā operdziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča, kuru esmu vairākkārt fotografējusi! Viņai pievienojās vēl viena latviete - viņas draudzene un pianiste. Izrādījās, latvietēm iepriekšējā dienā Grieķijas galvaspilsētā bija koncerts un diemžēl no saulainajām Atēnām jau jāatgriežas lietainajā Rīgā! Vēlāk internetā atradu ziņu - «2019. gada 20. novembrī par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienai vēstniecība Atēnās rīkoja svinīgo svētku koncertu un pieņemšanu Atēnu Konservatorijā ar daudzkārt Latvijā godalgotās pianistes Agneses Egliņas, soprāna Ingas Šļubovskas-Kancēvičas un grieķu flautistes Natālijas Gerakis (Natalia Gerakis) uzstāšanos. Svētku pasākumu, uz kuru bija ieradies kupls skaits viesu, ar runu atklāja Latvijas vēstnieks Grieķijā Māris Klišāns.»

Kruīza sestā diena - Kerkīra Korfu salā

Ingrīda Punka

Pazīstamākā un visvairāk apmeklētā pils Korfu salā ir Senais cietoksnis (Palaio Frourio), kas atrodas līdzās vienam no Eiropā lielākajiem laukumiem - Spianada. Cietoksni uzbūvēja venēcieši 15. gadsimtā bizantiešu pils vietā, kas agrāk atradās šajā vietā. No sākuma ūdens ieskautajā pilī varēja iekļūt tikai pa koka paceļamo tiltu, taču 19. gadsimta sākumā salā valdīja briti, kas izveidoja ceļu un no jauna savienoja cietoksni ar salu. No ārpuses it kā ar milzīgo klinti saplūdušais cietoksnis arī iekšpusē izceļas ar tā laika militāro arhitektūru. Šeit var aplūkot saglabājušos tuneļus, cietumu un militāro aprīkojumu. Augšā ir skatu laukums un bāka, kā arī no tāluma ir redzams krusts. Pateicoties burvīgajam skatam, kas paveras no augšas, cietoksnis ir iecienīta vieta. Ūdens, salas, Kerkīras pilsēta - šeit viss ir kā uz delnas.

Neticami, bet mēs ar Aivaru uzkāpām līdz pat augšai, no skatu laukuma pavērās elpu aizraujoši skati! Nokāpuši apstaigājām tuvumā esošo laukumu, atkal meklējot interneta kafejnīcu. Lai tiktu pie Wi-Fi adreses, nācās atkal kaut ko nopirkt, šoreiz nobaudījām Korfu alu, jāatzīst, ka gards, bet padārgs gan - 5 eiro maza pudelīte!

Rokas bagāžas soma, jau izbraucot no Latvijas, bija piebāzta, tādēļ, izmantojot viņu bodītēs atlaižu laiku, tiku pie jaunas somas!

Vakarā mūs atkal gaidīja plaša iespēju programma, izvēlējāmies noskatīties šovu «Netīrās dejas».

Ingrīda Punka

Kruīza septītā diena ‒ Kotora Melnkalnē

Ingrīda Punka

Kalnu ieskauta, Adrijas jūras krastā atrodas gleznainā pilsēta Kotora, kas tiek dēvēta par reģiona skaistāko galamērķi, kurā labi saglabājusies unikālā ainava un apskates objekti. Senā Kotora ietverta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā - tajā vērts izstaigāt šaurās vecpilsētas ieliņas, just senatnes auru mazajos veikaliņos, antikvariātos un muzejos. Tāpat nevar laist garām arī iespaidīgās Svētā Trifona katedrāles (St. Tryphon's Cathedral) apskati. Ja ir vēlēšanās, pilsētu redzēt no cita skatpunkta, vērts uzkāpt «nieka» 1350 pakāpienus, lai nokļūtu tūristu iecienītā Svētā Jāņa cietokšņa (St. Johns Fortress) virsotnē, kur pilsēta apskatāma no augšas.

Patiešām burvīga vieta - ar šaurajām ieliņām, mazām bodītēm, kaķu muzeju un daudzām baznīcām!

Ingrīda Punka

Vakarā, atgriežoties uz kuģa, devāmies uz atvadu šovu, atvadu vakariņām restorānā. Izrādās, kuģa šovprogrammu soliste Olga labi pazīst mūsu Laimu Vaikuli un viņas dziesmas!

Kādi plāni? Protams, par nākamajiem kruīziem ‒ tuvākiem un tālākiem!

Ieteikumi ceļotājiem:

- Laikus pasūtiet kruīzu un lidojuma biļetes, kamēr ir izvēles iespējas.

- Iepazīstieties sīkāk jau mājās ar kruīza maršrutu - kur un ko vēlētos apskatīt, kāds paredzams laiks!

- Pārdomāti pakojiet čemodānu ‒ nav vērts stiept līdzi visu skapja saturu! Ieteicams izvēlēties ērtus apavus un vieglu, mazburzīgu apģērbu, ko var labi kombinēt savā starpā. Kaut ko var piepirkt ceļojumā. Atcerieties arī par restorāna un šovu apmeklējumiem, Balto vakaru, kur vajadzēs ko greznāku un elegantāku.

- Kad esat ārpus kuģa, uzmaniet savas somas, makus un fotoaparātus no garnadžiem, neglabājiet visu naudu vienā vietā!