Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 2020. gada krāsa ‒ klasiski zilā: modīga, stilīga un eleganta

© Ekrānuzņēmums no Instagram

Krāsu institūts «Pantone» katram gadam nosaka desmit pieprasītāko toņu topus, kā arī izvēlas dominējošo gada krāsu. Izvēle par noteiktiem gada toņiem tiek veikta, pamatojoties uz dizaineru kolekcijām, kuras tiek izrādītas pasaules modes nedēļās. Krāsu izstrādātāji nosaka toni, kuram jākļūst par galveno katra gada tēmu un jāatbilst ikdienas vajadzībām. 2020. gadā šī krāsa izrādījās pārsteidzoši konservatīva, mierīga un ļoti tradicionāla, kas lielā mērā atspoguļo to, kāds haoss notiek ar pasaules lietu kārtību. Klasiski zilā ir 2020. gada vissvarīgākā krāsa, kas atspoguļos to, cik nozīmīga tā ir modes industrijas un politikas vēsturē.

Gada krāsa, kas dos mieru pasaules esošajā haosā

Galveno 2020. gada krāsu sauc par klasiski zilu. Tā ir ļoti mierīga, nomierinoša un ne pārāk blāva. Var teikt, ka krāsa ir pārāk neitrāla, vienmuļa, taču «Pantone» krāsu institūts ir pārliecināts, ka tā spēs samazināt trauksmes līmeni pasaulē, palīdzēt cilvēkiem sasniegt harmoniju un iekšējo līdzsvaru. Uz visu šausmu fona, kas notiek sabiedrībā dažādās zemeslodes daļās, šķiet, zilā krāsa patiešām spēj dot mieru pasaules esošajā haosā, kas pēdējos gados ir kļuvusi par īstu postu un ļaunumu. Krāsu institūta «Pantone» komanda pētījuma laikā izvēlējās multisensoru pieeju, koncentrējoties uz to, kādas asociācijas izraisa krāsa, kurā bija jūtamas smaržas, taustes sajūtas, skaņas un pat garšas. Pētījumā viss apstiprinājās, tādēļ klasiski zilā krāsa tika izvēlēta ne tikai tās popularitātes dēļ dizaineru vidū, bet arī reāla psihoterapeitiska efekta dēļ.

Karaļu krāsa

Krāsu vēsturē ir vispārpieņemts uzskats, ka zils ir karaliska krāsa, taču 12. gadsimta mākslinieki sāka attēlot Jaunavu Mariju zilā krāsā, tādējādi ar šo krāsu simbolizējot šķīstību un nevainību. Kopš 12. gadsimta beigām Francijas karaļa ģerbonis kļuva par «debeszilu vairogu, kas izkliedēts ar zeltainām lilijām» - gaiši zilu lauku, uz kura regulāri tiek izvietoti stilizēti dzelteni ziedi. Tieši no gotiskā perioda beigām mākslas attīstības vēsturē klasiskā zilā krāsa kļūst par tradicionālu karalisko nokrāsu.

Paaudzēs mīlēta krāsa

Nav pārsteidzoši, ka 20. un 21. gadsimtā tieši zilo nokrāsu savā apģērbā izvēlējās Lielbritānijas karaliskās ģimenes locekļi, Eiropas karalienes un princeses, kā arī visredzamākās pirmās dāmas pasaules vēsturē. Vindzoras dinastijas pārstāvji var lepoties ar īpašu mīlestību pret šo toni. Gan karaliene Elizabete, gan princese Mārgareta bieži publiski parādījās šīs krāsas tērpos. Velsas princese Diāna dievināja zilo krāsu visās tās variācijās, un tieši viņas izvēle kļuva par Kembridžas hercogienes Keitas Midltones vienu no stila atribūtiem un iezīmi. Arī Saseksas hercogiene Megana Mārkla ir iecienījusi zilos toņus, kas jau kļuvuši par vienu no gada modes tendencēm.

Grezns dizains un smalkums

View this post on Instagram

A post shared by PANTONE (@pantone) on

«Šis ir mūžīgs un mierīgs tonis, elegants savā vienkāršībā. Klasiski zilais, kas atgādina krēslas debesis, mūs iedvesmo ar drošības sajūtu, pasvītrojot vajadzību pēc uzticamības un atbalsta. Pārkāpjot jaunā laikmeta slieksni, «Pantone» nolemj jauno «gada krāsu» pārvērst multisensorā pieredzē, lai pēc iespējas vairāk cilvēku varētu apjaust un izjust šo toni. Lai to izdarītu, mēs izmantosim visas piecas maņas: redzi, dzirdi, ožu, pieskārienus un garšu, lai 2020. gada krāsa kļūtu par patiesi aizraujošu pieredzi visiem un ikvienam,» ar lasītājiem dalījās krāsu institūta «Pantone» pārstāvji.

Attiecībā uz interjeru zilajai krāsai ir līdzīga iedarbība kā jūras krastā tā nomierina, mazina agresiju, atjauno prātu un rosina pozitīvas domas.

Visā ir vajadzīgs mērs, jo pārlieka toņu pārmērība telpā negribot var radīt nemiera un trauksmes atmosfēru. Tāpēc interjerā izmantojiet zilo krāsu samērīgi, saprātīgi apvienojot to ar citām krāsām. Zilie akcenti dizainā izskatās ļoti dārgi un grezni, it kā netieši norādot viesiem par mājas saimnieku pārticību, cēlumu un smalko toni.

Populārs manikīra tonis

View this post on Instagram

A post shared by Betina R. Goldstein (@betina_goldstein) on

Zilais tonis kļūs par vienu no populārākajiem toņiem, veidojot manikīru. Tas ir ideāli piemērots katrai sezonai - aukstajā sezonā tas iedvesmos un uzlādēs ar jūras noskaņu karstajās vasarās. Vienkrāsains manikīrs zilā krāsā izskatās elegants un cēls, to var brīvi kombinēt un apvienot ar zelta, baltu, sarkanu, melnu vai sudrabainu toni.

Dāmu labākie draugi

View this post on Instagram

A post shared by Marina�‍♀️ (@amarilis_jewelry) on

Izvēloties rotaslietas, viennozīmīgi aktuālais dārgakmens būs safīrs, kura vērtība ir atkarīga no zilās nokrāsas, kā arī no dzidrības, lieluma un slīpējuma. Jo tumši zilāks, jo vērtīgāks ir dārgakmens.

View this post on Instagram

A post shared by JLKDESIGNS � (@jenniferlkinsman) on

Drosmīgi un klasiski

View this post on Instagram

A post shared by @shirinnabati on

Zila matu krāsa ir ļoti drosmīgs izaicinājums ‒ gan krāsojot vienā tonī, gan ar zilām šķipsnām tā izskatīsies spilgti un izteiksmīgi. Zilais skaisti izskatās kopā ar citu krāsu toņiem. Klasiski zilais ir lielisks tonis, ko var izmantot grimā, īpaši acu plakstiņu tonēšanā, un, iespējams, drosmīgākās dāmas eksperimentēs arī ar zilām lūpu krāsām. Šī krāsa tiek raksturota kā mūžīga, uzticama un neierobežojoša, tāpat kā vakaros debesis. Tēlaini izsakoties, tā dod patvērumu apziņai un palīdz nomierināt domas, rada skaidrību un izraisa emocionālu reakciju. Šī krāsa vienmēr ir bijusi efektīvs veids savu ideju un jūtu paušanai.

View this post on Instagram

A post shared by Tania Torres (@makeup_by_tania_torres) on

Bija, būs un ir modē

Zilās nokrāsas ir mūsu drēbju skapja satura klasika, ko papildina iemīļotie «mūžīgie» džinsi, kleitas vai džemperi. Krāsa ir tikai skaists pamata tonis jebkurām drēbēm, apaviem un aksesuāriem. Klasiski zilā nokrāsa labi saplūst ar citām - zaļu, sarkanu, baltu, zelta, smilšu vai cita zila toņa nokrāsām. Piesātināti toņi var notušēt dabiskās krāsas, bet, ja ir bāla āda, tad jāizvēlas košāks grims.

View this post on Instagram

A post shared by Makeup Artistry Archive (@311makeup) on