Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ziemassvētku darbi un nedarbi "Čučumuižā"

© Ingrīda Punka

«Čučumuiža» pirmo reizi TV ekrānos parādījās 1992. gadā un visai drīz ieguva Latvijas bērnu mīlestību. Ne tikai bērnu. «Čučumuižu» skatījās arī vecāki un vecvecāki, pat lielie brāļi un māsas, kuri jau bija pusaudžu kārtā. Kur slēpjas «Čučumuižas» fenomens, ka tā atkal un atkal atgriežas TV ekrānos pēc skatītāju vēlēšanās? Droši vien atbilde meklējama «Čučumuižā» iekodētajās vērtībās. Rūķu asprātīgajās saspēlēs un skanīgajās dziesmās. Ar «Čučumuižu» jau izaugušas divas paaudzes, taču apbrīnojamā kārtā rūķi tā arī nenoveco, un šodien tie, kuriem pāri 30, saka: «Jūs taču esat tādi paši kā manā bērnībā!»

«Čučumuižai» ir visādi gājis, un radošā komanda ir piedzīvojusi arī nepelnīti rūgtus brīžus, kurus sagādājuši pašmāju troļļi, atņemdami bērniem iespēju satikt «Čučumuižas» rūķus.

«Čučumuiža» nepadodas, un galvenais tās spēks ir skatītāju mīlestība. Liels prieks un pārsteigums bija televīzijas kanāla «Re:TV» uzaicinājums atkal turpināt veidot «Čučumuižas» sērijas. Bet šādas filmas izveidei nepieciešami lieli resursi, jo filmā ir apvienoti gan spēlfilmas, gan leļļu animācijas filmas elementi, turklāt katrā sērijā ir vairāki dziesmu klipi. Nepavisam nevarētu sacīt, ka atbalstītāji stāvētu rindā. Valsts finansējuma pietiek tikai desmit raidījumiem. «Čučumuižas» rūķus gaida ne tikai Latvijā, bet arī latviešu diasporās - ASV, Anglijā, Francijā, Luksemburgā, Norvēģijā, Austrijā -, starp citu, viņi tikko atlidojuši no Vīnes, kur Latvijas vēstniecībā rūķi ir īpaši iemīļoti. Ciemojas tur Ziemassvētku laikā jau trešo gadu.

Neticami, bet fakts - pat māju Atvars Sirmais ar Kristīni Dinu Bitēnu nolūkoja pirkt tādu, kurā varētu filmēt «Čučumuižu» - izveidot rūķīgus filmēšanas stūrīšus, lai pietiktu vietas filmēšanas komandai, kamerām, ierakstu studijai, aktieriem, rekvizītu un tērpu noliktavai, pašiem un daudzajiem kaķiem, bet par tiem atsevišķs stāsts! Arī dēls Anrijs ir izskolojies par veiksmīgu Leļļu teātra aktieri un šobrīd ieņem stabilu vietu «Čučumuižas» rūķu pasaulē.

Ingrīda Punka

Šis neparasti skaistais, sirsnīgais un talantīgais pāris ir kopā jau gandrīz 37 gadus - gan dzīvē, gan darbā. Uz skatuves - dzejniece, aktrise Kristīne Dina Bitēna un komponists Atvars Sirmais. Šo tandēmu labi pazīst gan lieli, gan mazi visā Latvijā un ārpus tās - vairāk kā «Čučumuižas» rūķu jauko Krustmāmiņu un omulīgo dziesmu rūķi Taustiņu.

«Čučumuižas» aizkulisēs

Nedaudz ielūkosimies «Čučumuižas» aizkulisēs! Lai taptu TV pusstundas ilgā «Čučumuižas» pasaku sērija, īstenībā paiet vairākas stundas - gan scenārija rakstīšanai, mūzikas sacerēšanai, gan pašai filmēšanai. Filmēšana sākas agri no rīta un nereti beidzas vēlu naktī. Tad seko pēcapstrāde - montāža, skaņa un citas lietas. Lai «Čučumuižas» rūķi izskatītos kā dzīvi, tos vada vesela plejāde aktieru - populārais Kirmušku pāris - Jānis un Laila (FOTO N 4), slavenā Dace Skadiņa (FOTO N 4A) ar skanīgajiem un lipīgajiem smiekliem, humorīgais Pēteris Šogolovs (FOTO 4B), izsmalcinātais Anrijs Sirmais (FOTO 4C) un atraktīvā Biminita Baltakmene (Mazā raganiņa, tikai citās sērijās)! Liela loma ir arī operatoru radošajam skatījumam. Andris Sarma (FOTO 4D) un viņa palīdze Sandra Garoza. Rūķi nebūtu redzami arī bez aizrautīgā Jāņa Kravaļa, kurš nodrošina tehnisko aprīkojumu. Skaņu un video montāžas meistars Mārcis Kreicmanis ir «Čučumuižā» iekšā līdz ausīm (FOTO 4E). Vienmēr nosvērtā un mierīgā, tajā pašā laikā radošā režisore Iveta Meiere (FOTO 4Fvai 4G). Un, protams, rūķis Taustiņš - aktieris, komponists, projektu vadītājs Atvars Sirmais - un rūķu Krustmāmiņa - aktrise un arī scenārija autore, scenogrāfe, ģērbēja, rekvizitore un producente vienā personā Kristīne Dina Bitēna!

Tik sirsnīga, saliedēta, radoša un humorīga filmēšanas komanda nekur citur nav redzēta - reizē nopietni un azartiski, atbildīgi un dulli un, šķiet, nekad nenogurdināmi.

Kāpēc arī mūsdienu bērniem un viņu vecākiem nepieciešamas «Čučumuižas» pasakas? Tāpēc, ka tajās iekodētas mūžīgās pamatvērtības, kas nezūd, - mīlestība, sirsnība, atbildība, laipnība, prasme draudzēties, čaklums, tolerance pret citādo un cieņa pret vecākiem un skolotājiem!

Ziemassvētki «Čučumuižā»

Ingrīda Punka

Filmēšanas vakarā Atvara un Kristīnes mājās mēs nokļuvām īstā Ziemassvētku atmosfērā - rūķu Krustmāmiņa ar rūķi Taustiņu bija agri cēlušies un paguvuši plašo viesistabu pārvērst Ziemassvētku pasakā - sapost egli līdz griestiem, izlikt neskaitāmus burvīgus rotājumus, sveces, kompozīcijas un vītnes - kā īstā Ziemassvētku vecīša valstībā.

Ingrīda Punka

Rūķis Cucurs ar aktiera Pētera Šogolova palīdzību rullē piparkūku mīklu un spiež formītes!

Ingrīda Punka

Rūķis Kikī pie cepešpannas. Nokož vienu piparkūku, otru, trešo, līdz visās izkosts robs.

Ingrīda Punka

Kikī: «Bučiņ, kāpēc tev matos caurules?»

Bučiņa: «Tās nav caurules, tie ir matu rullīši.»

Kikī: «Interesanti, ir ceļa rullis, ir mīklas rullis un, izrādās, ir arī matu ruļļi!?...»

Ingrīda Punka

Kikī: «Kas tā par grāmatu, Krustmāmiņ?»

Krustmāte: «Ziemassvētku vecīša dāvanu grāmata.»

Kikī: «Interesanti būtu uzzināt, kāda dāvana ir paredzēta uz burtu K. Krustmāmiņ, vai mēs nevarētu paskatīties?»

Krustmāte: «Nevarētu gan, Kikī. Šajā grāmatā drīkst skatīties tikai pats Ziemassvētku vecītis. Viņš vispirms izlasa labo darbu sarakstu un nedarbu sarakstu. Tad arī top skaidrs, kurš ir pelnījis dāvanu un kurš ne.»

Ingrīda Punka

«Čučumuižas» aktieri ir ļoti draudzīgi savā starpā, allaž priecājas satiekoties!

Ingrīda Punka

Leļļinieku darbs nav viegls - brīžam nākas darboties tupus rāpus - guļus, pa pagaldēm un pagultēm!

Ingrīda Punka

Filmēšanas procesā organiski iekļaujas arī daži Sirmo ģimenes kaķi - arī viņi ir lieliski aktieri! Šoreiz tas ir Ansis.

Ingrīda Punka

Kristīne Dina Bitēna allaž prot atrast īstos vārdus un katram pateikties par ieguldīto darbu un laiku, arī Ziemassvētkos - uzdāvāja mums katram pa īpašai svecei!