VAKARA ZIŅAS. Sirsnīgo dāvanu veikaliņš "Latvijas valsts mežu" vēstniecībā

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ļoti gribas domāt, ka lielākā sabiedrības daļa veiksmīgi ir pārslimojusi dārgo un ekskluzīvo Ziemassvētku dāvanu slimību, kuras laikā pat bankas piedāvāja kredītus, lai savus tuvos cilvēkus mēs «iepriecinātu» ar dārgiem telefoniem, planšetēm, kažokiem un dimantiem. Sabiedriskā doma pakāpeniski mainās, un dārgo, bieži vien nevajadzīgo lietu vietā savus tuviniekus iepriecinām ar mīļlietiņām, kas darinātas no dabas materiāliem, kam piemīt sirds siltums, radošais gars un maigums – dāvanas, kas liecina par dāvinātāja pārdomām un vēlmi iepriecināt savus mīļos, nevis atpirkties.

Svētku galdam

Latviskās tradīcijas paredz klāt svētku galdus ar skaistiem galdautiem un salvetēm, skaistiem traukiem, lai pie galda sēdošie gūtu baudu ne tikai no ēdiena, bet arī no noskaņas, ko rada estētisks galda noformējums. Gan pašu lietošanai, gan dāvana kādai saimniecei noteikti var būt Latvijā ražoti galdauti, salvetes, priekšauti, kas izšūti vai izausti latviskā dizaina tradīcijās. Galdu skaisti papildinās arī Latvijas keramiķu trauki un dizaina priekšmeti, taču kā pavisam ekskluzīvs priekšmets, kādu diezin vai var iegādāties vēl kādā veikalā, ir jāpiemin AS «Latvijas valsts meži» kokaudzētavas darbinieku veidotās bļodas un šķīvji no čiekuru zvīņām. Tie var kalpot gan kā augļu un piparkūku trauki, gan kā pīrāgu bļoda. Tikko cepto pīrāgu aromāts ideāli saderēs ar viegli jaušamo meža smaržu, kas dveš no īpašajiem čiekuru traukiem.

Mazajiem visziņiem

Atrast dāvanu bērniem, kas būtu ne vien droša un ekoloģiska, bet arī aicinātu radoši spēlēties un apgūt jaunas iemaņas, nav viegls uzdevums. «Latvijas valsts mežu» vēstniecībā pieejamas latviešu amatnieku darinātās koka rotaļlietas, kas asina mazā cilvēka prātu un aicina ļauties aizraujošai spēlei. Koka rotaļlietas ir videi un bērnam draudzīgas, tās kalpos ilgu laiku, liecinot par koksnes kā materiāla ilgtspēju un funkcionalitāti paaudzi paaudzēs.

Mūžīgā eglīte

Nostāsti teic, ka pasaulē pirmā Ziemassvētku eglīte savulaik rotāta tieši Latvijas galvaspilsētā - Rīgā. Domas gan dalās, jo arī igauņi pretendē uz šo titulu, tomēr mēs kā savas zemes patrioti stingri pieturēsimies pie pārliecības, ka tieši Latvijā tika rotāta pirmā Ziemassvētku eglīte.

Atšķirībā no citām pasaules valstīm mums ir privilēģija nest mājās vienu eglīti no Latvijas valsts meža, kas svētku laikā smaržos un pulcēs ģimeni. Tomēr daudzās ģimenēs arvien populārāka kļūst tradīcija izvēlēties augošu svētku eglīti podiņā, kas, pareizi uzglabāta un kopta, pavasarī var tikt pārstādīta piemājas dārzā, lai turpinātu augt kuplumā un krāšņumā. «Latvijas valsts mežu» vēstniecībā pieejams plašs podiņos augošo eglīšu klāsts - no mazām eglītēm līdz pat trīsmetrīgām skaistulēm. Arī sugu daudzveidības ziņā ir ko izvēlēties: neliela piramīda, ligzdiņa, eglīte ar savdabīgu skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem vai, piemēram, eglīte ar blīvu vainagu, ko rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem. Tas nozīmē, ka savam, vecāku vai draugu dārzam var pakāpeniski izveidot lielisku skujeņu kolekciju.

Vēstniecības konsultantes palīdzēs ar padomu īstās eglītes izvēlē, kā arī ieteiks, kurā LVM kokaudzētavā atrodama kārotā eglīte, ja tā nav atrodama Rīgā.

Lieliskie adventes vainagi un unikālās eglīšu rotas

Adventes laikā savas mājas rotājam ar svecēm un adventes vainagiem, ko gatavojam paši, pērkam veikalos vai tirdziņos. Tie var būt tik ļoti dažādi, no spīguļojošiem rotājumiem, egļu zariem pamatā līdz zīlēm, kastaņiem un sausziedēm.

«Latvijas valsts mežu» vēstniecībā katrs adventes vainags ir unikāls, darināts tikai no dabas materiāliem. Komplektā var iegādāties arī sveces, bet šajā jautājumā ir jāatgādina - statistika par ugunsgrēkiem, kas izcēlušies no svecītēm eglītēs un adventes vainagos, ir biedējoša, tāpēc uzmanīgi ar degošām svecēm! Lai paši un apkārtējie justos drošāk, sveces nevajadzētu likt tieši vainagā vai eglē, bet gan drošos svečturos, izveidot sveču kompozīciju, kas nav tiešā vainaga, egles vai citu degošu priekšmetu tuvumā. Arī visparastākajā burkā ielikta svece telpai piešķirs īpašu noskaņu.

Noteikti jāpiemin arī eko rotājumi - dažādu lielumu bumbas no koku sēklām un čiekuriem. Tās noderēs kā akcents jūsu mājās, sirsnīga dāvana vai oriģināls rotājums izvēlētajā eglītē!

Pēc dāvanām!

AS «Latvijas valsts meži» vēstniecība atrodas Rīgā, Vaiņodes ielā 1. Svētku noskaņas meklētāji un rūķi gaidīti darbdienās no pulksten 9.00 līdz pulksten 18.00. Pirmssvētku laikā līdz jaunajam gadam «Latvijas valsts mežu» vēstniecība strādās arī sestdienās no pulksten 9.00 līdz pulksten 15.00. Apmeklētāju ērtībām pieejama bezmaksas autostāvvieta. Tālrunis uzziņām + 371 23280001.