Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Rokenrola karalienei un mūzikas leģendai Tērnerei – 80!

© AFP/SCANPIX?LETA

26. novembrī rokenrola karalienei Tīnai Tērnerei apritēja 80 gadu. Savas ilgās un veiksmīgās karjeras laikā dziedātāja saņēmusi vienpadsmit «Grammy» balvu, izdevusi desmit studijas albumu un pārdevusi vairāk nekā 200 miljonu ierakstu visā pasaulē. Populārās mūzikas žurnāls «Rolling Stone» viņu nosaucis par vienu no visu laiku labākajām dziedātājām.

Zvaigznes dzimšana

View this post on Instagram

A post shared by @xx_matt77_xx on

Tīna Tērnere (īstajā vārdā Anna Meja Bulloka) dzimusi vienkāršā ģimenē Natbušā Amerikas Tenesī štatā. Bērnībā viņa sāka dziedāt baznīcas korī. Meitenes dzīve nebija viegla. Vecāki pašķīrās, kad viņai bija tikai desmit gadu, un meitene tika aizvesta pie vecmāmiņas. Toreiz mazā Anna gribēja padarīt sev galu, taču pēc vecmāmiņas nāves māte tomēr aizveda viņu un māsu uz savu jauno māju Sentluisā. Būdama pieaugusi, Anna Meja vienā no klubiem iepazinās ar savu nākamo vīru, talantīgu mūziķi un blūza grupas «Kings of Rhythm» vadītāju, rokenrola pionieri Aiku Tērneru. Pateicoties viņam, toreiz 21 gadu vecā Anna Meja kļuva par Tīnu, jo Aiks gribēja, lai viņa Tīna izskatās un rīkojas uz skatuves kā džungļu karaliene Šīna. Savukārt «aizkulisēs» viņam bija vajadzīga padevīga sieva, kuru, ja kaut kas noiet greizi, var iekaustīt un pārmācīt. Dziedātāja pārgāja vīra uzvārdā, turklāt grupa, kurā viņa muzicēja, tika pārdēvēta par «Ike and Tina Turner Review», kas pagājušā gadsimta 60. un 70. gados kļuva neticami populāra. Tomēr cilvēkam, kurš tik prasmīgi atklāja savas sievas talantus, ģimenes dzīvē neveicās tik labi. Ne tikai tas, ka Aiks izrādījās narkomāns, viņš regulāri sita un izturējās tirāniski pret Tīnu, iztērēja visu viņu kopīgi nopelnīto naudu un lika visiem strādāt gandrīz septiņas dienas nedēļā. Neizturot tādas attiecības un ikdienu, dziedātāja atkal mēģināja izbeigt savu dzīvi pašnāvībā, taču ārstiem izdevās viņu izglābt. Tas tā nevarēja turpināties, un 1976. gadā bez naudas, bez dzīvesvietas, bez īpašām izredzēm uz labāku dzīvi Tīna aizbēga no Aika. Par laimi, draugi viņai palīdzēja, aizdeva naudu, un tā vietā, lai atceltu kopīgos koncertus ar vīru, viņa uzsāka savu solokarjeru. Sākumā bija ļoti grūti, bet dažus gadus vēlāk, 1984. gadā, pēc albuma «Private Dancer» izdošanas viņa jau tika uzaicināta uz pirmo pasaules koncerturneju, kurā bija iekļauti 170 koncerti.

Dēka ar mūzikas producentu

View this post on Instagram

A post shared by Tina Turner (@tinaturner) on

1985. gadā Londonā Tīna satikās ar mūzikas producentu Ervīnu Bahu. Neskatoties uz lielo vecuma atšķirību (Tērnere ir 16 gadu vecāka), viņi uzsāka dēku, kas 2013. gadā beidzās ar kāzām. 73 gadus vecā Tīna un 57 gadus vecais Ervīns mija gredzenus.

Šobrīd laulātais pāris dzīvo Šveicē savā villā ar baseinu un trenažieriem. Viņi daudz iet pastaigās, nodarbojas ar sportu, iespējams, tāpēc Tīna izskatās daudz jaunāka par savu vecumu. Pēc kāzām Tīna piedzīvoja insultu, bet divus gadus vēlāk saslima ar zarnu vēzi, kura ārstēšanas laikā un ķīmijterapijā tika bojātas nieres, taču Ervīns kļuva par šā galvenā transplantācijas orgāna donoru un izglāba roka karalienes dzīvību.

Laikus aiziet no skatuves

Enerģiskā un harismātiskā Tīna līdz pat šai dienai reizēm parādās uz skatuves. Viņa saka: «Es zinu, ka cilvēki no manis gaida dažus deju soļus, bet muzikālā karjera vairs nav galvenā lieta manā dzīvē. Esmu izdarījusi daudz un apstājos laikā. Es neierobežoju sevi, esmu veselīga un laimīga laulībā, daru visu, lai mana ģimene justos labi. Mans mērķis ir sniegt cilvēkiem patiesību un pēc iespējas palīdzēt cilvēkiem. Tas ir labākais, ko es tagad varu darīt...»

Ceļš par godu Tērnerei

View this post on Instagram

A post shared by Xavier Bonnet (@xbonnet) on

2001. gadā viens no ceļiem Tenesī štatā, kurā dzimusi dziedātāja, tika nosaukts viņas vārdā - «Tina Turner Highway».

Pateicas ar budisma sveicienu

Dzīves grūtības un ceļš uz labāku dzīvi dziedātāju noveda pie tā, ka Tīna Tērnere mainīja savu reliģiju. Dzimusi baptistu priesteru ģimenē, viņa kļuva par budisma piekritēju, kas palīdzēja reabilitēt savu iekšējo pasauli un izturēt visus dzīves triecienus. Arī koncertos viņa saviem klausītājiem pateicas ar budisma sveicienu.

Pasaules seksīgākās kājas!

Rokenrola zvaigznei Tīnai ir zvaigzne Holivudas Slavas alejā. Joprojām viņas kājas tiek uzskatītas par vienām no seksīgākajām kājām pasaulē! Ne velti Tērneres kājas tika apdrošinātas par 3,2 miljoniem dolāru.

Iekļūst Ginesa rekordu grāmatā

1988. gadā dziedātāja iekļuva Ginesa rekordu grāmatā par lielāko apmaksāto apmeklēto koncertu, kuru Marakanas stadionā Riodežaneiro apmeklēja vairāk nekā 188 tūkstoši cilvēku.

Mīlestības stāsts, kas veltīts vīram

View this post on Instagram

A post shared by Terry Marsh (@the_land_of_books100) on

2018. gada oktobrī Tīna Tērnere izdeva autobiogrāfisku grāmatu «My Love Story» («Mans mīlestības stāsts»), kuru viņa velta savai jaunajai dzīvei - «dzīvei pēc Aika», pareizāk sakot, vīram Ervīnam un viņa mīlestībai, kas izglāba dziedātājas dzīvību!

Milzīgā Tīnas galva

Atrakciju parks Anglijā «Dreamland Margate» šogad par godu gaviļnieces apaļajai jubilejai uzstādīja Tīnas Tērneres septiņus metrus augstu piepūšamo galvu, lai sveiktu visus ar 2019. gada «Turner Prize» (Tērneres balvas) festivāla atklāšanu 28. septembrī. Tā ir mākslinieku COOL SHIT radīta, un «Tīnas galvā» ir ierīkota karaoke kabīne dziedāšanai, taču balvas uzvarētāji tiks paziņoti tikai šā gada decembrī.