Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kā piemānīt govi un tikt pie vairāk piena?

© Publicitātes foto

Dzīvnieks ar brillēm nav nekāds jaunums. Kādā Holivudas filmā dakteris izgatavoja brilles vecam policijas zirgam, kuru gribēja nodot desās sliktās redzes dēļ. Ik pa brīdim sociālajos tīklos redzam kādu suņuku ar – gan jau pret paša gribu – uzmauktām brillēm, lai glītāka un pievilcīgāka fotosesija. Galu galā, ja atceramies, tad pat Vinnija Pūka multiplikācijas filmā gan pūce, gan zaķītis nēsāja brilles. Patiesībā gan laikam nevienam nav nācies redzēt zirgu, suni, kaķi vai govi ar brillēm. Un te mēs runājam par parastām brillēm, kas uzlabo redzi! Taču visi labi zinām, ka jau labu laiku eksistē vēl kādas brilles – virtuālās realitātes brilles. Tās neuzlabo redzi, bet rāda to, ko vēlamies redzēt. Pasauli, kur zāle ir zaļāka un debesis zilākas. Vai arī tādu, kur bez pamatīga ieroča neizdzīvot. Kas nu kuram tuvāks sirdij.

Piemaskavas fermeri uzsākuši interesantu eksperimentu, kuram ideju smēlušies no Dānijas un Skotijas zinātnieku izvirzītās teorijas. Pēc zinātnieku domām, govs sniegs daudz vairāk piena, ja tās garīgais un emocionālais stāvoklis būs harmoniski mierīgs. Ja atceramies, tad ne tik senā pagātnē lielajās fermās caur skaļruņiem tika atskaņota klasiskā mūzika. Arī tas tika darīts izslaukuma palielināšanas dēļ. Daži tā laika zootehniķi apgalvo, ka šāda metode diezgan labi darbojās, ja vien ne tas fakts, ka slaucējas un citi fermas darbinieki no Čaikovska un Bēthovena juka vai prātā! Katru dienu viens un tas pats!

Publicitātes foto

Un tā Piemaskavas fermeri uzvilkuši govīm virtuālās realitātes brilles. Tās pašas, ar kuru palīdzību var spēlēt dažādas 3D formāta videospēles, doties aizraujošos un ekstrēmos ceļojumos un darīt vēl daudz citu interesantu lietu. Tajā skaitā atpūtināt nervus vai, kā moderni teikt, - relaksēties.

Protams, gotiņām brillēs nav jāskatās uz līdz zobiem bruņotiem mošķiem, ko iespējams uzveikt, cilājot kājas vai rokas. Gotiņas virtuālās realitātes brillēs redz ļoti nomierinošu 3D projekciju, kurā attēlotas leknas ganības, skaisti mauriņi, viegli čalojošs strautiņš, upes vai ezera krasts un, protams, saulains laiks. Nekur gan nav izskaidrots, kā tieši to visu saskata govis. Daudzi dzīvnieki visu redz apgrieztā veidā vai melnbaltā formātā. Jācer, ka govīm nav jābaidās no melnas upes, kas no augšas grib samērcēt tik garšīgās ganības.

Veterinārārsti piekrīt, ka virtuālā realitāte spēs nostabilizēt ragulopu garīgo līdzsvarotību. Gan teorētiski, gan praktiski mierīga un ar dzīvi apmierināta gotiņa spēs nodrošināt labāku izslaukumu. Zoologi uzskata, ka virtuālās realitātes brilles savam ganāmpulkam ir laba investīcija nākotnē. Turklāt viss ir tik vienkārši - savelc govīm uz acīm brilles, saslēdz caur bezvadu sistēmu ar datoru, un lieta darīta!

Ņemot vērā, ka mūsdienās virtuālās realitātes brilles nemaz vairs nav cenas ziņā tik neaizsniedzams kosmoss, varbūt kaut ko tādu var izmēģināt jebkurš zemnieks ar savām brūnaļām. Vien māc bažas, ka, meklējot, piemēram, ūdeni, lopiņi var ieskriet ar pieri kādā kūts stūrī, un tad ar izslaukumu varētu būt gaužām bēdīgi!