Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Visvairāk apbalvotie teātra un kino aktieri

Merila Strīpa © SIPA/SCANPIX/LETA

Filmu veidotāji un seriālu aktieri saņem daudz balvu. Prestižākā, protams, ir Amerikas kinoindustrijas balva – «Oskara» statuete. Ļoti prestiža ir arī «Zelta globusa» balva, kuru sāka piešķirt 1944. gadā. «Zelta globusa» balva tiek piešķirta par darbību gan filmās, gan kino. Savukārt BAFTA (Britu kino balva) faktiski ir britu «Oskars», tas tiek piešķirts ne tikai par kino darbiem, bet arī TV šoviem. Prestižākais ASV apbalvojums televīzijā ir «Emmy» balva. Apskatījām divpadsmit aktierus un aktrises, kuri visvairāk ieguvuši dažādas prestižas balvas un nominācijas par lomām seriālos un kino.

Rekordu īpašniece šajā sarakstā ir amerikāņu aktrise Merila Strīpa ar iegūtajām 176 balvām un 330 nominācijām. Viņai ir 3 «Oskara» statuetes par filmām «Krāmers pret Krāmeri», «Sofijas izvēle» un «Dzelzs lēdija». Turklāt viņa bijusi nominēta 18 «Oskara» balvām, 9 «Zelta globusiem» un 2 BAFTA kino balvām.

Austrāliešu aktrise Keita Blanšeta savas karjeras laikā saņēmusi 153 balvas un 185 nominācijas. Aktrisei ir 2 «Oskari» par filmām «Aviators» un «Jasmīnas stāsts», viņa ir arī četras reizes nominēta «Oskara» balvai. Aktrisei ir 3 «Zelta globusi» un 3 BAFTA kino balvas.

Britu-īru teātra un kino aktieris Denjels Dejs-Lūiss ir 144 balvu un 92 nomināciju īpašnieks. Viņš trīs reizes ieguvis «Oskaru» par filmām «Mana kreisā kāja», «Neredzamais pavediens» un «Linkolns», tāpat trīs reizes nominēts «Oskara» balvai un ieguvis 2 «Zelta globusa» un 4 BAFTA kino balvas.

Apbrīnojami, ka amerikāņu aktrise Dženifera Lorensa ir ceturtā šajā sarakstā ar savām 118 balvām un 178 nominācijām. Viens no tiem ir «Oskars» par filmu «Mans puisis - psihs». Aktrisei ir 3 «Zelta globusi» un viena BAFTA kino balva.

114 balvu un 155 nominācijas ir aktrisei Džulianai Mūrai. Viņa saņēmusi «Oskaru» par filmu «Joprojām Alise», kā arī 3 nominācijas. Aktrisei ir arī 3 «Zelta globusi» un «Emmy» balva kā labākajai aktrisei par lomu televīzijas filmā «Spēles maiņa».

Spāņu aktierim Havjeram Bārdemam ir 104 balvas, tostarp «Oskars» filmai «Kur sirmgalvjiem nav vietas», «Zelta globusa» balva un BAFTA kino balva.

Leonardo Di Kaprio savā aktiera karjerā saņēmis 99 balvas un 210 nomināciju. No tiem viens «Oskars» viņam tika piešķirts par filmu «Cilvēks, kurš izdzīvoja», 3 «Zelta globusi» un BAFTA kino balva.

Austrāliešu aktrisei Nikolai Kidmenai ir 97 balvas un 199 nominācijas. Viņa ieguva «Oskaru» par lomu filmā «Stundas» kā labākā galvenās lomas atveidotāja. Aktrisei ir arī 4 «Zelta globusi» un BAFTA kino un «Emmy» balva.

Angļu aktrise Keita Vinsleta ir ieguvusi 88 balvas, kā arī saņēmusi 155 nominācijas. Viņai ir 6 «Oskara» nominācijas un viena «Oskara» balva par lomu filmā «Lasītājs». Tāpat arī viņai ir 3 «Zelta globusi» un 3 BAFTA kino un «Emmy» balvas.

Amerikāņu aktieris Džeks Nikolsons ar savām 87 balvām šajā sarakstā ir tikai 10. vietā. Viņš 9 reizes tika nominēts «Oskaram» un 3 no tām saņēma par filmām: «Cik labi vien var būt», «Maiguma valoda» un «Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu». Aktierim ir arī 7 «Zelta globusi» un 3 BAFTA kino balvas.

Amerikāņu aktrise Natālija Portmane saņēmusi 87 balvas un 134 nominācijas, tajā skaitā «Oskaru» par kinolomu filmā «Melnais gulbis». Tāpat aktrisei ir 2 «Zelta globusi» un BAFTA kino balva.

Amerikāņu aktrisei Violai Deivisai ir 87 balvas un 127 nominācijas. Viņa saņēmusi «Oskara» balvu, vienu «Zelta globusu», BAFTA kino un «Emmy» balvu.