Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kā dziedošais mācītājs Burkevics kļuva par skolas direktoru

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Mācītājs un dziedātājs Mārtiņš Burke-Burkevics plašākai sabiedrībai atpazīstams kļuva pēc dalības TV šovā «Dziedi ar zvaigzni». Šoruden viņš pieņēmis jaunu izaicinājumu, kļūstot par Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas direktoru, taču tajā pašā laikā pildot arī mācītāja pienākumus Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā draudzē. Savukārt, sākot no 4. decembra, Mārtiņu redzēsim un dzirdēsim Latvijas dievnamos koncertprogrammā «Sniegpārslas stāsts».

Aicinājums un savā ziņā arī izaicinājums

«Direktora amatā esmu trešo nedēļu. Tas ir jauns izaicinājums uz noteiktu laika posmu. Piebilstot, ka mums katram ir kāds noteikts laiks. Ja es redzu, ka tam ir kāda jēga un tas ir nopietni, es atsaukšos. Šoreiz pienāca tāds brīdis. Tas ir aicinājums un savā ziņā noteikti arī izaicinājums.

Kā samenedžēt visus pienākumus? Es varu atminēties to laiku, kad strādāju bankā un arīdzan biju mācītājs. Šajā gadījumā bija maķenīt grūtāk savienot un atrast to dzīslu, kas satur kopā šīs lietas, lai kalpošana un darbs neiet pilnīgi diametrāli pretēji. Ar skolu ir daudz vieglāk. Mēs runājam par izglītību, par mūsu jauniešiem, kuriem jādod virziens. Varbūt ne tik daudz virziens, bet jāparāda, kā satvert lietas, kā veidot atbildību par savu dzīvi. Manu darbošanos skolā es redzu kā iespēju būt klātesošam valsts, savas zemes noteiktiem izaugsmes procesiem. Tā ir liela atbildība. Es neredzu šajā situācijā kaut kādu manu ambīciju vai ego pacelšanu. Ir pietiekami daudz citu lietu, ko darīt.

Nav tā, ka ar rokām, zobiem un nagiem turos pie šī jaunā amata. Šis mans uzstādījums ir skaidri zināms skolotājiem un tiem, cilvēkiem, kas skolā ir klātesoši.»

Dziedāšana kā vaļasprieks

«Joprojām kalpoju arī baznīcā Kuldīgā [kopš 2008. gada līdz pat šim brīdim Mārtiņš Burke-Burkevics kalpo kā mācītājs Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā draudzē].»

Tāpat ir pagājis zināms laiks, kopš mācītājs piedalījās TV šovā «Dziedi ar zvaigzni», tomēr, neraugoties uz daudzajiem pienākumiem, muzikālā līnija rit cauri Mārtiņa piepildītajai ikdienai. «Kad piedalījos šovā, jau biju mācītājs. Acīmredzot tolaik šova veidotāji meklēja dažāda rakstura cilvēkus, dažādu profesiju pārstāvjus, kam mūzika bija vairāk vai mazāk tuva. Starp šova dalībniekiem bija arī ārsts Jānis Kvēps, kas ir cienījams cilvēks. Šovā bija interesanta un forša kompānija.

Pats nespēlēju mūzikas instrumentus. Varu tikai ar balsi kaut ko darīt, bet arī tas nav bijis nopietni. Dziedāšana ir mans vaļasprieks, tieši tādēļ arī piekritu piedalīties šajā gada nogalē koncertprogrammā «Sniegpārslas stāsts». Man tā dziedāšanas maniere ir vairāk izkliedzoša. [Video straumēšanas vietnē «YouTube» ir atrodami grupas «Montana» ieraksti, kas izpilda Latvijā populārās dziesmas, kuras solists ir Mārtiņš.] Reiz piedalījos pasākumā ar Zemessardzes orķestri. Un uzstājās arī reperis Artūrs Strēlnieks (zemessargs un karavīrs). Viņš smejoties teica, ka gadījumā, ja mums būtu jādzied duetā, tad droši vien to sauktu par «Ķērcošo skaitītāju».»

Zemessardze, kā arī laiks sievai un meitai

«Šobrīd turpinu darboties arī kā kapelāns Zemessardzē. Principā to var dēvēt par mācītāja kalpošanu armijā, kas sākās 2013. gadā. Pēc augstskolas beigšanas turpināju savu dzīvi saistīt ar armiju. Tas neizdevās, jo mani neizlaida medicīniskā komisija. Kad 2013. gadā radās iespēja, startēju Zemssardzē kā vienkāršs zemessargs. Ņemot vērā, ka esmu mācītājs, bataljona komandieris aicināja mani uz pasākumiem teikt uzrunu no kristīgās dzīves pamata. Piedalos arī zemessargu mācībās, lai gan pēdējā laikā tikšana uz mācībām ir diezgan ierobežota,» stāsta Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kapelāns Burkevics.

Mārtiņam jāspēj apvienot ne tikai daudzie amati un pienākumi, bet arī jāvelta laiks ģimenei. «Ir grūti. Protams, kaut kādos brīžos, ir arī smeldze par to, ka laiks, ko varētu atvēlēt ģimenei, ir samazinājies. Ja man kaut kur jādodas, cenšos arī ņemt līdzi sievu Evu un meitu Martu (13). Lai attiecīgi varam kopā pavadīt laiku. Ne tik daudz izklaidējoties, bet vienkārši kopā esot,» stāsta mācītājs.