Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Elīna Maligina atgriežas apritē ar jauniem pārsteigumiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Mākslinieci un miljonāra Valērija Maligina atraitni Elīnu Maliginu sastapām starptautiskajā mākslas izstādē «Art Riga Fair 2019» Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Izstādē tika prezentēti arī Elīnas radošie darbi un videoinstalācija. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Elīna pastāstīja par savām aktivitātēm un studijām Maskavā.

«Viens ir tas, kā es redzu savus darbus un kādu vēstījumu vēlos nodot, bet otrs - kā jūs, skatītāji, to redzat. Tas paliek jūsu ziņā, kā jūs sapratīsiet un ko padomāsiet. Es esmu par to, ka visiem interesentiem ir jānāk pašiem uz izstādi un jāskatās. Tikai tādēļ arī savus darbus izstādu. Ja es tikai gudri runātu, tas būtu čušš un viss. Šis darbs (viens no darbiem ir Elīnas veidotā videoinstalācija), ko redzat izstādē, ir saistīts ar režiju. Šajā darbā es gan pati spēlēju, gan pati esmu režisore, šis ir abstraktais - «one way movie» jeb tulkojumā viena cilvēka video.

Neslēpšu, ka mani interesē kino. Es ceru un domāju, gandrīz esmu pārliecināta, ka kaut kas no kino arī nonāks pie skatītājiem tuvākā gada laikā. Studēju Maskavas Jaunajā kino skolā. Mēs kursā esam tikai četri cilvēki. Šoreiz atzīšos, ka šajā skolā esmu vairāk ģeniālā kursa vadītāja dēļ, jo no viņa ir ko pamācīties. Manuprāt, ir vērts redzēt caur citu acīm kino un pasauli. Nevis tikai mācīties kaut kādus tehniskus paņēmienus vai gluži vienkārši kino vēsturi un mākslu. Mans kursa vadītājs ir iedvesmojis mani mācīties un darīt. Mans pirmais mērķis ir manis veidotā pirmā pilnmetrāžas filma, ar kuru es vērsīšos pie skatītāja kinoteātrī. Otrs mērķis ir mana personiskā pašizaugsme,» par savu šā brīža nodarbošanos stāsta Elīna Maligina.

Sarunā ar »Vakara Ziņām« Elīna atklāj, ka, dzīvojot Maskavā un iepriekš mitinoties arī Austrijā, viņa uz daudzām lietām skatās citādi. «Ziniet, ja es kādreiz noniecināju un dusmojos uz savu zemi un savu valsti, tagad es pateikšu tā: jebkur, kur tu nokļūsti, tā ir pieredze un sajūtas. Kā citi mēdz teikt - tas, ko tu ēd, tas tu esi. Tad man jāsaka, kur tu esi, to tu ēd. Tas mani piepilda ar visu auru un atmosfēru. Tāpēc es atsakos no sliktiem vārdiem par mūsu zemi vai Krievzemi. Es iegūstu fantastisku pieredzi,» aizdomājas māksliniece.