Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Džemmas Skulmes dēls: Mammai aiziešana nāca kā atvieglojums

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Tikai dažas dienas pirms viņas aiziešanas mūžībā Rīgas Latviešu biedrības namā notiekošās tradicionālās labdarības balles, kas rīkota par godu Latvijas 101. dzimšanas dienai, organizatori nolēma, ka par divām izsolē piedāvātajām Džemmas Skulmes gleznām ienākumi tiks nodoti mākslinieces rehabilitācijai. Diemžēl liktenis bija lēmis citādi un ieviesa savas korekcijas – par izsolītajām Džemmas gleznām iegūtie līdzekļi tiks nodoti viņas ģimenei, lai iekārtotu dižās un tautā mīlētās mākslinieces piemiņas jeb kapa vietu.

Gleznotājas Džemmas Skulmes sirds pārstāja pukstēt 9. novembra rītā 94 gadu vecumā. Viņas dēls mākslinieks Juris Dimiters atzīst, ka nenoliedzami tā ir ļoti sāpīga vēsts, bet mammai tā esot vieglāk, jo pēdējais pusgads bijis ļoti grūts gan pašai māksliniecei, gan ģimenei. «Šis brīdis nav tik sērīgs, jo mammai pēdējā pusgada laikā gāja ļoti grūti. Mēs viņai visu šo laiku dzīvojām līdzi. Viņai bija grūti, un mums bija grūti.»

16. novembrī Rīgas Doma baznīcā atvadīšanās no mākslinieces sāksies pulksten 13.30, kad varēs iedegt svecīti un kavēties atmiņās par Džemmu Skulmi. Pulksten 15.00 turpat dievnamā sāksies atvadu dievkalpojums, ko vadīs Latvijas arhibīskaps Jānis Vanags. Ģimene aicina mākslinieces talanta cienītājus uz atvadām nenest ziedus un bēru vainagus. Pēc kremēšanas Džemmas Skulmes pelni tiks apglabāti Meža kapu Skulmju dzimtas kapavietā.

Pusgada laikā divas operācijas

Džemma Skulme pēdējā pusgada laikā piedzīvoja divas gūžas operācijas. Pirmais gūžas kaula lūzums notika pirms Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas ceremonijas 8. jūlijā, uz kuru Džemma tik ļoti vēlējusies ierasties. Taču, ceļoties no friziera krēsla, viņa neveiksmīgi pakrita un guva gūžas locītavas lūzumu, kā rezultātā tika nozīmēta operācija.

Savukārt otrā operācija tika piedzīvota pēc neveiksmīga kritiena mājās šā gada 31. augustā.

Tautumeitas simbolizē mākslinieces spēku un viedumu

Neilgi pirms skarbās ziņas, ka māksliniece devusies mūžībā, sociālajos tīklos izskanēja ziņas, ka Džemmai Skulmei pēc gūžas kaula operācijas nepieciešama aprūpe mājās. Tieši tādēļ arī Rīgas Latviešu biedrības namā 17. novembrī notiekošās tradicionālās labdarības balles rīkotāji nolēma, ka izsolē iegūtie līdzekļi par mākslinieces Džemmas Skulmes divām gleznām tiks atvēlēti viņas rehabilitācijai. Māksliniece, uzzinot šo vēsti, bijusi ļoti priecīga, jo ilgus gadus viņa pati savus mākslas darbus bija ziedojusi Rīgas Latviešu biedrībai. Taču liktenis šoreiz ieviesa savas korekcijas, un nu 17. novembra izsolē iegūtie līdzekļi par Džemmas Skulmes gleznām tiks ziedoti mākslinieces piemiņas jeb kapa vietas iekārtošanai.

Labdarības balles izsolē ir izliktas pārdošanai divas Džemmas Skulmes gleznas - «Sēdošā» un «Tautumeita». Skulmes radītais tautumeitas tēls jau padomju gados kļuva par vienu no mākslinieces vadmotīviem kā latviskās identitātes nesējs, gan vienlaikus - par veltījumu latviešu sievietēm. Nu tas ir kā veltījums mākslinieces piemiņai. Džemmas Skulmes dēls Juris Dimiters sarunā ar »Vakara Ziņām« stāsta, ka šīs divas gleznas labdarības balles izsolei izvēlējies viņš pats, jo Džemmai pēdējais pusgads bijis ļoti smags. «Viņa jau bija uz gultas un pati vairs nevarēja to paveikt. Taču es parādīju, ko biju izvēlējies, un viņa akceptēja. No manas puses tā bija apzināta gleznu izvēle ar tautumeitām, jo labdarības balle notiek Rīgas Latviešu biedrības namā un šis sarīkojums ir ar nacionālu nokrāsu, bez tam Džemma Skulme visu mūžu ir ļoti daudz gleznojusi tieši tautumeitas un tautiskus motīvus. Lai gan jāteic, ka viņai ir dažādi gleznu motīvi un ir arī pilnīgi abstrakti darbi, bet tautumeitas šajā brīdī piestāvēja vislabāk. Šīs tautumeitas simbolizē pašu Džemmu Skulmi - viņas spēku, sīkstumu un viedumu,» pastāsta mākslinieces dēls.

Divi gūžas kaula lūzumi - tas bija traģiski

Par mammas aiziešanu mūžībā dēls Juris Dimiters teic: «Aiziešana viņai nāca kā atvieglojums, jo tomēr tie divi gūžas kaula lūzumi bija ļoti smagi. Kad pēc vienas operācijas viņa jau daudzmaz atguvās, sekoja nākamais lūzums. Tas bija ļoti traģiski.»

Juris Dimiters pastāsta, ka šajā grūtajā brīdī viņu atbalsta ļoti daudzi Džemmas Skulmes talanta cienītāji, kā arī mākslinieki un draugi. «Ir ļoti daudz cilvēku, kas mani stiprina. Tagad ir jānoorganizē mammas bēres, jo viss ir uz maniem pleciem,» viņš piebilst.

Par mākslinieci

Džemma Skulme, kas dzimusi 1925. gada 20. septembrī, ir gleznotāja Oto un tēlnieces Martas Skulmju meita. Māksliniece no 1947. gada līdz 1953. gadam bija precējusies ar aktieri Artūru Dimiteru, bet ar gleznotāju Ojāru Ābolu no 1953. gada. Džemmai ir divi bērni - dēls mākslinieks Juris Dimiters un meita gleznotāja Marta Skulme.

Dzīves laikā Džemma Skulme ir saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni, Latvijas PSRS Tautas mākslinieka titulu, PSRS Valsts prēmiju, Ministru kabineta balvu, un 2019. gadā viņai tika piešķirta Purvīša balva par mūža ieguldījumu. Jāuzsver, ka Džemma bija arī politiski aktīva. Nozīmīga ir arī viņas darbība Atmodas laikā.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" numurā vai www.vz.lv