Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. FOTO! Nošautā Bunkus māte dēlam uzstāda pieminekli

2018. gada jūnijā Vecajā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā norisinājās atvadu dievkalpojums no Mārtiņa Bunkus. Tiesa gan, pirms tam viņš jau bija kremēts un dievnamā bija novietota urna ar Mārtiņa pīšļiem. © F64 Photo Agency

Šā gada pavasarī apritēja gads, kopš nogalinātā maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības. Viņa pīšļi guldīti I Meža kapos, iepretim pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemineklim un atdusas vietai. Šoruden Mārtiņdienā advokāta mamma Dace Bunkus uzstādīja dēlam pieminekli, kas veidots kā Temīdas svari.

2018. gada 30. maija rītā ap pulksten 8.40 Rīgā, Aizsaules ielā 1 bija notikusi slepkavība. Izmantojot šaujamieroci, tika nogalināts advokāts Mārtiņš Bunkus, kas torīt pārvietojās ar baltas krāsas apvidus automašīnu «Range Rover». Viņš bija braucis virzienā uz Brāļu kapiem. No gūtajiem ievainojamiem Mārtiņš bija nobraucis no ceļa labajā pusē, nolauzis ceļa zīmi un ietriecies kapu nožogojumā. Sašautais advokāts vēl pats saviem spēkiem esot atvēris auto durvis un saļimis pie mašīnas. Kā vēstīja ziņu aģentūra LETA, tad īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Veselu gadu policija cenšas šķetināt notikumu gaitu, pētot un izvirzot dažādas versijas un meklējot nozieguma pastrādātājus, taču pagaidām tas nav izdevies. Turklāt Bunkus birojs bija pat izsludinājis līdz 10 tūkstošu eiro lielu atlīdzību par informāciju, kas varētu noderēt, atklājot Mārtiņa Bunkus slepkavību. Noslepkavotā vīrieša ģimene pat publiski izteicās, ka policijas izmeklēšana noritot pārāk gausi. Bunkus ģimene, veicot savu neatkarīgo izmeklēšanu, nāca klajā ar paziņojumu par iespējamo pasūtījuma slepkavības organizatoru. Taču nekas no šīs versijas nav līdz pat šodienai apstiprinājies.

Šoruden, kad visā Latvijā svin Mārtiņdienu, noslepkavotā advokāta mamma, uzņēmēja Dace Bunkus bija parūpējusies, lai dēla piemiņai par godu tiek uzstādīts kapa piemineklis, kas atgādina Temīdas svarus. [Temīda bija taisnības dieviete sengrieķu mitoloģijā. Viņas vecāki bija dievi Gaja un Urāns. Tiesnešus grieķu valodā sauca par themistopoloi - Temīdas kalpiem.] Mārtiņa Bunkus kapa vieta iekārtota Rīgas I Meža kapos, iepretim pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemineklim un atdusas vietai. Sazinoties ar Mārtiņa mammu, uzņēmēju Daci Bunkus, viņa sarunā ar »Vakara Ziņām« teic, ka pašlaik nejūtas tik labi, lai sniegtu garāku interviju, taču apstiprina, ka dēlam vārda dienā ir tapis piemineklis Temīdas svaru veidolā.

Mārtiņš Bunkus par maksātnespējas administratoru bija strādājis kopš 2007. gada līdz pat savai nāves dienai - 2018. gada 30. maijam.

Savā karjerā Bunkus administrējis kopumā 48 uzņēmumus. Taču viņa nāves brīdī pārtikas vairumtirgotājs «Rego Trade» bija vienīgais aktīvais maksātnespējas process, kurā noslepkavotais Bunkus bija administrators.

Bunkus valsts amatpersonas ieņēmumu deklarācijā par 2016. gadu liecināja, ka viņam pieder 2013. gada «Range Rover» automašīna. Tāpat viņam reģistrēti uzkrājumi 88 269 eiro apmērā «Luminor» bankā. 2016. gadā Bunkus arī saņēma dāvinājumus gan no sava brāļa 27 000 eiro apmērā, gan no tēva 71 998 eiro apmērā. Tāpat administrators 2016. gadā bija reģistrējis aizdevumus 1 297 286 eiro apmērā un 58 550 eiro apmērā, savukārt parādsaistības kopumā 527 374 eiro apmērā. Viņam piederēja arī savrupmāja Mežaparkā.

Dana Dravniece

Iepretim Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes piemineklim un atdusas vietai zemes klēpī guldīti arī advokāta Mārtiņa Bunkus pīšļi.

Dana Dravniece

Pieminekli Temīdas svaru veidolā dēlam Mārtiņdienā uzlikusi mamma Dace Bunkus.

Dana Dravniece

Uz Mārtiņa Bunkus kapa plāksnes ir iegravēta romiešu filozofa, dramaturga un valstsvīra Senekas atziņa.

Dana Dravniece

Ļoti smeldzīgus vārdus pāragri bojāgājušajam dēlam velta mamma.