Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Latvijā radīts auto, ko redzējis retais latvietis

© Ginta Gavera privātais arhīvs

Ko tu bagātam padarīsi? Bagāts dara, kā grib! Bagātība nav nosodāma. Kam garš ir, tam garš karājas! Šie un vēl kaudzēm citi sakāmvārdi liecina par to, ka būt bagātam nemaz nav tik slikti. Protams, ja naktīs nāk miegs! Runā, ka naudā neslēpjas cilvēka laime, taču iespējas un dzīves kvalitāti nauda spēj lieliski piekoriģēt uz labo pusi. Ja vidusmēra pilsonis gaida rindā pie daktera, kā minimums, pusi gada un tas beidzas vai nu ar to, ka slimība pāriet pati no sevis, vai arī «pacientam kļuva vieglāk – viņš beidza elpot», tad par lielu naudu pie daktera var tikt tajā pašā dienā. Un, ja vajag, tad jebkurā pasaules valstī! Tā tas ir jebkurā dzīves jomā. Protams, arī ar automobiļu iegādi.

Jau ilgus gadus zem Latvijas karoga top ļoti dārgi, ļoti lieli un ļoti glamūrīgi automobiļi. Tiesa gan, ja atmiņa neviļ, publiski izstādīts šāds auto Latvijā bija tikai vienu reizi ikgadējā auto izstādē. Taču visā pasaulē tas pazīstams kā Latvijas autobūves sasniegums. Kompānija «Dartz» jau ne reizi pārsteigusi ar īpašiem bruņutankiem, kuru īpašniekam jākārto eksāmens smago automobiļu vadīšanas kategorijā. Un tomēr tas ir vieglais pasažieru braucamrīks.

Pasaules presi kārtējo reizi pāršalcis jaunums par atkal jaunu «Dartz» eksemplāru - futūristisko apvidus automobili «Black Stallion». Sekojot iepriekšējo modeļu pieredzei, arī šis uzskatāms par vienu no dārgākajiem apvidniekiem pasaulē. Bāzes versijā cena sākas no trīs simtiem tūkstošu un var būt paaugstināta līdz bezgalībai - to nosaka tikai un vienīgi topošā «Black Stallion» īpašnieka sabojātā fantāzija. Gribi zeltu - laipni lūgti! Parastie un melnie briljanti? Salona apdare no jūrascūciņu astīšu ādas? Pat nav vērts censties, jo jebkuras kaprīzes par jūsu naudu!

Vizuāli «Dartz» vienmēr ir atšķīries un atšķiras arī tagad. Tas vairāk izskatās pēc rekvizīta no kādas fantastikas filmas nekā īsts ikdienas pārvietošanās līdzeklis. Daži pat šo vizuālo sniegumu salīdzina ar bruņoto spēku helikopteriem «Sikorsky». Jebkurā gadījumā ar šādu auto patiešām ir visas iespējas izcelties pelēkajā ikdienā!

Visi priekšgājēji bijuši bruņoti. No lielgabala lādiņiem iekšā sēdošie pasargāti droši vien nebūtu, bet no nejaušas snaipera lodes noteikti. Tas ar domu, ka šādā automobilī noteikti brauks kāds, kuram ienaidnieku ir daudz vairāk par draugiem. Jaunajam modelim «Black Stallion» bruņu nav, tāpēc tas kļuvis krietni vieglāks. Gribētos teikt, ka vieglāks auto tērē mazāk degvielu, taču šajā gadījumā degvielas patēriņš un tās cena, visticamāk, nevienu neinteresē, ja reiz pats auto iegādāts par vismaz pusi miljona.

Īstam vīram noteikti būs svarīgi uzzināt arī tehniskos parametrus. Vienaldzīgu tie atstāt nevarēs! «Black Stallion» tiek uzstādīts 6,2 litru kompresora dzinējs no «Dodge Challenger Hellcat». Skaidra lieta, ka tas ir pārveidots, un nu šā spēka agregāta jauda ir precīzi tūkstoš zirgspēku. Kaut jūdz pie arkla un aidā uz lauka! Jaudīgais dzinējs tiek pasniegts komplektā ar astoņu pakāpju pārnesumu kārbu.

Cik zināms, tad «Dartz» automobiļi pazīstami tālu plašajā pasaulē. Ar vienu no modeļiem vizinās kāds tajā krastā populārs amerikāņu reperis. Ne viens vien atradis sev saimnieku plašajā Krievijā. Runā, ka viens no dārgākajiem eksemplāriem, kura cena sniedzas pāri miljona robežai, redzēts Ukrainas pilsētā Kijevā. Kas zina, varbūt kādu dienu šādā lepnā visurgājējā redzēsim braucam uz darbu arī brīvdienu žurnāla »Vakara Ziņas« galveno redaktori!