Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Armandu Birkenu

© F64 Photo Agency

8. novembrī Talsu Tautas namā šoruden pirmo reizi izskanēs patriotiskā koncertprogramma «Manai tautai», kurā apvienosies slavenās grupas «Čikāgas piecīši» mūziķi Armands Birkens un Lorija Vuda, kā arī dziedātāja Ieva Akuratere. Koncerti, kuros skanēs Atmodas laika skaistākās dziesmas, būs klausāmi visā Latvijā. Pirms vēl Armands Birkens bija atlidojis no Amerikas uz Latviju, viņš sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāja tās desmit lietas, kas visspilgtāk raksturo viņa personību.

Dzīve

«Viss, kas ar to saistās. Visu mūžu esmu bijis novērotājs un pārdomātājs. Visu, ko redzu, pārdomāju, bieži prasot - kāpēc tas tā notiek? Daudzas lietas bērnībā un jaunības gados īsti nesapratu. Ar gadiem sāku arvien vairāk saprast dzīvi, līdz nonācu pie secinājumiem. Dzīve ne vienmēr ir patīkama, bet tā vienmēr ir interesanta. Dzīve iedvesmo, jo gribas redzēt, kas būs rīt un parīt, ko spēšu padarīt un piedzīvot.»

Sievietes

«Viņas iedvesmo, piedod dzīvei skaistumu un jēgu. Viņas dod dzīvību un to arī uztur. Sievietes dzīvei dod tik ļoti daudz ko labu un nepieciešamu. Protams, ir arī izņēmumi…"

Mūzika

«Man patīk daudzi un dažādi mūzikas stili: klasiskā, folkmūzika, kantri, opermūzika un kormūzika. Šī dažādība noder, jo visu laiku manas vēlmes mainās. Mūzika ir bijusi daļa no manas dzīves kopš dzimšanas. Tā iedvesmo, iepriecina, mierina un pat saraudina. Man ir patiess prieks, ka esmu varējis arī komponēt, pievienot visskaistākajai dzejai melodiju. Tas, ka citiem patīk manas dziesmas, ir liela un svēta vērtība!»

Kosmoss

«Neaptverami lielais un plašais kosmoss iedvesmo un interesē. Kāda jēga visam, kas notiek tur, tālajās debesīs? Zvaigžņu un planētu skaits ir lielāks nekā visi smilšu graudi uz zemeslodes. Tas, ka esam daļa no šīs milzīgākās dabas parādības, iedvesmo, jo ir saprotams, ka esam daļa no kaut kā ļoti spēcīga, pagaidām vēl pilnībā neizprotama.»

Ūdens

«Tas iedvesmo un dzesē slāpes. Ūdens ir nepieciešama dzīves sastāvdaļa, un mūsu ķermeņa liela daļa sastāv no ūdens. Tas ir spēcīgs un kopš laika sākuma ir veidojis šo zemeslodi. Ūdens ir neatlaidīgs - panākot vislielākās lietas, pateicoties plūsmai tūkstošiem gadu garumā. Mūsu asinīs sāls procents ir tieši tāds pats kā okeānu ūdeņos. Bez ūdens mēs ātri vien mirstam. Kas ir labāks, garšīgāks, veselīgāks kā glāze dzidra, tīra avota ūdens?»

Gudri un īpaši cilvēki

«Tie, kuriem daba devusi reti izcilas smadzenes. Tostarp zinātnieki, mākslinieki, komponisti, politiķi, bruņoto spēku vadītāji, brīvības cīnītāji un rakstnieki. Tie, kuri ir īpaši vadītāji, spējīgi uzrunāt un ietekmēt citus. No viņiem var mācīties. Viņi ir iedvesmojoša priekšzīme, piemērs tam, ko cilvēks var izdarīt, ja viņam ir dotības un apņēmība.»

Brīnumi

«Redzot, ko izdarījuši un panākuši citi, var saprast, ka mums ir iespēja radīt tādas lietas, kuras varētu nosaukt par brīnumiem. Cilvēki ir pārvarējuši vislielākos šķēršļus. Tas iedvesmo un liek saprast, ko cilvēks ir spējīgs izdarīt. Brīnumi notiek arī dabā un citās dzīves jomās.»

Ziedotāji, pašaizliedzīgie strādātāji, cīnītāji

«Mani iedvesmo cilvēki, kas strādā un cīnās citu labā. Daudzreiz tas notiek bez samaksas. Visām paaudzēm vajag palīdzību, un tie, kuri palīdz, ir priekšzīme un spoža zvaigzne, kurai var sekot. Cenšos tāds būt.»

Jāņi un Līgosvētki

«Jāņi un Līgosvētki Latvijā man ir kā svētceļojums. Jāņu laikā vēlos atrasties Latvijā, nevis citās pasaules valstīs. Viss, kas saistās ar šiem svētkiem, ir svēts, skaists un mīļš. Senas tradīcijas, kopā būšana ar īpašiem cilvēkiem Latvijas dabā. Garākās dienas baudīšana. Ja esmu bijis Latvijā uz Jāņiem, tad visam gadam man pietiek garīgā spēka. Ja arī šajā laikā nevaru būt Latvijā, tad Latviešu centrs Garezerā (ASV) ir otra vieta, kur esmu šajos gadskārtu svētkos!»

Latvija

«Domāju, ka nav pat jāpaskaidro, kāpēc!»