Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kāpēc slavenie pievēršas vegānismam? Vai modes kliedziens?

Orlando Blūms © AP/SCANPIX/LETA

1. novembrī tiek svinēta Pasaules vegānu diena. Vegānisms ir pazīstams un piekopts jau gadu tūkstošiem, bet šī dzīvesveida apzīmējums, kas sevī ietver maksimālu izvairīšanos no dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas ne tikai uzturā, bet arī sadzīvē, tika noformulēts tikai 1944. gadā, kad Donalds Vatsons un Elsija Šriglija Apvienotajā Karalistē nodibināja Vegānu biedrību.

1962. gadā vārds «vegan» (vegāns) pirmo reizi tika publicēts Oksfordas ilustrētajā vārdnīcā. Arvien vairāk cilvēku uz planētas izvēlas diētu uz augu bāzes, pilnībā izslēdzot dzīvnieku produktus. Saskaņā ar PETA datiem aptuveni 2,5% ASV iedzīvotāju šodien ir vegāni, vēl 5% ir veģetārieši. Starp viņiem ir ļoti daudz slavenību. Eksperti atzīmē, ka uz augu bāzes veidota diēta var būt viena no veselīgākajām diētām, jo tā ir saistīta ar ierobežotu kaloriju un neveselīgu tauku uzņemšanu, nemaz nerunājot par faktu, ka veģetāriešu ēdienkartē ir daudz vitamīnu un minerālvielu. Turklāt vegānisms visās tā izpausmēs labvēlīgi ietekmē vidi - augu pārtikas ražošanai ir nepieciešams ievērojami mazāk resursu nekā rūpniecisko lopkopības saimniecību atbalstam. Piedāvājam iepazīt slavenības, kuras atteikušās no dzīvnieku izcelsmes produktiem, un pastāstīsim, kāpēc viņi izvēlējušies vegānisma dzīvesveidu.

Veselības problēmu dēļ

Krievijas TV seriālu zvaigzne Ludmila Artemjeva par vegāni kļuva jau ļoti sen. Pie šāda dzīvesveida un pārtikas viņa nonāca savas veselības problēmu dēļ. Medikamenti nedeva gaidīto efektu, un aktrise nolēma ieklausīties pašas ķermenī. Tagad aktrise nekādā veidā nelieto gaļu un tās produktus, ir atteikusies arī no dzīvnieku taukiem.

Raksta sleju par vegānismu

Aktrise Natālija Portmane, kas jau vairākus gadus ir vegāne, kādu laiku bija spiesta atteikties no šādas ēdienkartes. Grūtniecības un bērna barošanas laikā viņa ēda olas un sieru, bet 2011. gadā atgriezās pie vegānisma ēdienkartes, kas 100% balstīta uz augu valsts produktiem. Laikrakstā «The Huffington Post» Portmane pat rakstīja savu vegānisma sleju. «Kautuves ir draudi cilvēces labklājībai, jo masveida gaļas ražošanai ir neatgriezeniskas sekas uz vidi,» savās domās dalījās Holivudas aktrise. Starp citu, viņas kāzās 2012. gadā ēdieni, ar ko tika cienāti viesi, bija gandrīz 100% veģetāri.

Atgūst dzīvesprieku

Bijušais boksa čempions Maiks Taisons par vegānu kļuva 2009. gadā un kopš tā laika ir zaudējis 45 kilogramus svara. «Kļūstot par vegānu, man ir iespēja dzīvot veselīgu dzīvesveidu. Man bija atkarība no alkohola, kokaīna un medikamentiem. Gandrīz nomiru, jo mani pievīla veselība. Bet tagad tas viss ir pagātnē,» teicis Taisons.

Boksera dzīve nebija viegla - aizliegtu preparātu lietošana, konflikti ringā, mīļotās meitas nāve. Meklējot dvēseles mieru, Maiks Taisons nonāca pie vegānisma. Atsakoties no dzīvnieku izcelsmes produktiem, bokseris atjaunoja veselību un no jauna atguva dzīvesprieku.

Atsakās no gaļas

Aktieris Aleks Boldvins no gaļas atteicās 13 gadu vecumā. Viņa tēvs audzēja teļu, un topošais aktieris to baroja no pudeles. Viņam nemaz neradās aizdomas, ka teļu baro tikai nokaušanai. Kopš tā laika Boldvins nav ēdis gaļu. Jau daudzus gadus vēlāk, kad aktierim tika diagnosticēts cukura diabēts, viņš 2011. gadā kļuva par vegānu.

Dzīve pēc «piecu faktoru diētas»

Aktieris Orlando Blūms ēšanā ievēro «piecu faktoru diētu». Spēcīgā mīlestība pret dzīvniekiem aktierī izraisīja vegānismu. Vairāk nekā desmit gadus viņš nav ēdis gaļu un savu ēdienkarti veido saskaņā ar Hārlija Pasternaka grāmatu «Piecu faktoru diēta». Vēlāk aktieris atteicās uzturā lietot piena produktus, kā arī ceptus un treknus ēdienus.

Dzīvnieku aizsardzības aktīvists

Amerikāņu aktieris Hoakins Fīnikss vairākus gadus ir vegāns. Viņš bieži piedalās dzīvnieku aizsardzības aktīvistu organizācijas PETA rīkotajos pasākumos. Pirmsākumi vegānismam sākās bērnībā. Lūk, ko aktieris Hoakins saka par kādu bērnībā iepazītu nodarbi: «Triju gadu vecumā kopā ar ģimeni devos makšķerēt. Un līdz šai dienai šis notikums ir man spilgti palicis atmiņā. Atceros, kā zivis cīnījās par savu dzīvību ar pēdējiem spēkiem. Šāda vardarbīga nāve nav pareiza.»

Iestājas pret tītara ēšanas tradīciju

Dziedātājs Stīvens Patriks Morisejs ir ilggadējs vegāns un dzīvnieku tiesību aizstāvis. Viņš vada kampaņas un piedalās dažādos pasākumos par šo tēmu. Viena no pēdējām aktivitātēm ir akcija pret Amerikā tik populāro Pateicības dienas tītara ēšanas tradīciju. Mūziķis atgādina, ka šo svētku dēļ tiek nogalināti putni, un apmēram 45% no tiem pirms nāves ir pakļauti šausminošām mokām.

Atver restorānu un nenosoda gaļēdājus

Mūziķis Mobijs jau sen ir vegānisma piekritējs. 1996. gadā viņš izdeva mūzikas albumu ar nosaukumu «Animal Rights» (Dzīvnieku tiesības). Mūziķis Ņujorkā arī atvēris vegānisku restorānu «TeaNY». Mobijs aktīvi reklamē savu dzīvesveidu, taču atzīmē: «Mums nevajadzētu vainot cilvēkus, kuri izdara citu izvēli un noraida vegānismu. Vegānismam ir jāasociējas ar laimi.»

Zaudē 12 kilogramus un maina dzīvesveidu

Bijušais Amerikas prezidents Bils Klintons kļuva par vegānu 2010. gadā, pēc tam, kad viņam tika veikta sarežģīta sirds operācija. Viņš kļuva arī par dzīvnieku aizsardzības aktīvistu organizācijas PETA biedru. Klintons apgalvo, ka tieši vegāniskais uzturs palīdzēja glābt viņa dzīvību un atjaunot veselību. Dažus gadus vēlāk viņš sāka ēst tikai augu valsts pārtiku. Kļūstot par vegānu, Klintons zaudēja 12 kilogramus un daudzējādā ziņā mainīja savu dzīvesveidu.

Palīdz cīņā ar astmu un bezmiegu

Aktrise un bijusī modele Alīsija Silverstone veģetāro uzturu atklāja 22 gadu vecumā. Galvenais iemesls šādai izvēlei bija liekais svars, ko izraisīja žurnālistu un aktrises fanu kritika. Atteikšanās no gaļas ēdieniem palīdzēja Silverstonei cīnīties pret astmu un bezmiegu. Pēc tam viņa kļuva par simtprocentīgu vegāni. Laikraksts «The New York Times» raksta, ka aktrise pārgāja uz vegāniska uztura ievērošanu pēc vairāku dokumentālo filmu noskatīšanos par pārtikas rūpniecību. Silverstone ir arī sarakstījusi pavārgrāmatu par veģetāro virtuvi, kas izdota 2009. gadā. Grāmatā aktrise sniedz padomus ne tikai par ēdieniem, bet arī ieteikumus laimīgai un veselīgai dzīvei.