Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Frīdenberga tēvs: Nav cīņas par dēla mantojumu

© F64 Photo Agency

Dziedātājs Valters Frīdenbergs pēc smagas cīņas ar vēzi mūžībā devās pērnā gada 17. oktobrī, šogad 26. oktobrī viņam būtu palikuši 32 gadi. Sazinājāmies ar dziedātāja tēvu Māri Frīdenbergu, lai uzzinātu, kā viņš godā dēla piemiņu un vai mūziķa pelni pēc kremēšanas beidzot ir atraduši noteiktu piemiņas vietu.

Pulcējas pie vecmammas kapa

«Ir pagājis gads kopš viņa nāves. Šinī brīdī ir tā, ka man nav, kur nolikt dēlam puķītes. Man viņu nav, kur pieminēt. Cik es zinu no Valtera tuvākajiem cilvēkiem - brāļa Marsela, viņa sievas, meitas un Valtera menedžera, viņi piemin Valteru viņa vecmammas kapa vietā Rīgas 1. Meža kapos, kur ir uzstādīts arī piemiņas koka trijstūris. Šajā vietā atdusas vecmāmiņa, kas Valteru uzaudzināja. Valtera brālis Marsels un viņa meita, kas ir Valtera krustmeita Estere, tagad dzīvo Anglijā. Viņi bija sapulcējušies pie vecmammas kapa gan 17., gan 26. oktobrī. Man bija diemžēl šajā dienā jāstrādā. Marsels, krustmeitiņa Estere un es atceramies Valteru no labākās puses. Ieslēdzu internetu, paskatos grupu «Tumsa». Paklausos, kā Valters dziedāja. Mēs jau visa ģimene esam muzikāli. Valtera māte un es esam muzikāli. Ar mūziku Valters mums ir palicis atmiņā. Kā nekā no 2,5 gadiņiem viņš sāka dziedāt, pateicoties vecmammai, kura aizveda Valteru uz radio.»

Lai dēls ir Latvijā, nevis Portugāles okeānā

«Pavisam nesen bija rakstīts, ka mums ir cīņa par Valtera atstāto mantojumu. Mums nav cīņas par mantojumu! Neiet runa par mantojumu. Mantojums ir sadalīts. Ir izpildīts tas, ko Valters bija uzrakstījis testamentā. Kristīne (Valtera draudzene un, kā citos medijos teikts, līgava; - red. piez.) un citi viņam tuvi cilvēki ir saņēmuši to, ko Valters bija novēlējis.

Ir cīņa par to, lai Valtera pelni normāli tiktu apglabāti. Lai mums, radiem, ir urna ar pelniem, nevis līgaviņai Kristīnei. Lai mums būtu, ko apglabāt, un viņa miršanas datumā būtu, kur aiziet un nolikt puķītes. Es gribu, lai mans dēls būtu Latvijā, nevis Portugāles okeānā, kur viņš sapņoja aizbraukt, dzīvs būdams. Viņš tagad var būt jebkurā pasaules malā. Šinī brīdī to ir izdomājusi Kristīne. Man pēdējā laikā ar dēlu bija sakari. Viņš neko tādu neteica, ka grib, lai viņa pelnus izkaisītu Portugālē. Neviens no radiem nebija dzirdējis to, ka Valtera pēdējā vēlēšanās ir, lai viņa pelnus izkaisa Portugāles okeānā. Jā, viņš vēlējās tikt kremēts. Mēs jau pēdējā dienā tikāmies. Nezinu, no kurienes ir izzīsts tas, ka Valters vēlējās, lai viņa pelnus izkaisa okeānā? Tas bija viņa sapnis - aizbraukt uz Portugāli. Diemžēl vēzis bija spēcīgāks par viņu. Mareks, kas ir Valtera producents, pēc kremācijas aizveda pelnus uz Jelgavas ielu pie Kristīnes. Tur, kur bija Valtera pēdējā dzīvesvieta. Pēc tā brīža nav zināms, kur viņi palikuši. Mēs griezāmies jau caur policiju, lai noskaidrotu, kur ir Valtera pelni. Šinī brīdī man vienkārši nav, kur nolikt svecīti 26. datumā. Ir taču zemes pleķītis kapos, kur apglabāt Valtera pelnus. Bet nav, ko apglabāt. Šajā brīdī man viņu nav, kur pieminēt, jo neesmu redzējis ne tos pelnus, ne urnu,» stāsta Māris Frīdenbergs.

Kas tu, muļķis, tēti?

Publiski ir izskanējusi arī versija, ka Kristīne uzdevusies par Valtera līgavu, bet dziedātājs, iespējams, nav domājis ar viņu mīt gredzenus. «Pēdējā saruna, kas man bija ar Valteru, bija pagājušā gada augustā. Es Valteram prasīju: «Tu Kristīni gribi precēt?» Viņš noteica: «Kas tu, muļķis, tēti?» Tā līgaviņa ir ļoti smuki uzplijusies. Es negribu nevienu nosodīt. To, ko viņa mācēja, to arī viņa ir izdarījusi. Kristīne ar Valteru bija kopā līdz pēdējam brīdim. Bet viņa neuzskatīja par vajadzīgu paziņot tēvam un brālim, ka Valteram tajā slimnīcā rit pēdējās dienas. Šī gada laikā es esmu jau samierinājies ar notikušo. Mēs neviens neesam pasargāts no slimības. Jautājums šobrīd ir tikai viens, kur ir Valtera pelni? Kur tie ir? To neviens nevar uzzināt. Kāpēc? Un kur tie ir palikuši? Kristīne tos slēpj,» teic dziedātāja tēvs.