Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ukrainas pirmā lēdija – pelēkais kardināls Olena Zelenska

© Ekrānuzņēmums no Instagram

16. oktobrī paredzēta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un viņa kundzes Olenas Zeļenskas pirmā oficiālā vizīte Latvijā. Zelenskis prezidenta vēlēšanās uzvarēja līdzšinējo Ukrainas prezidentu Petro Porošenko ar divreiz lielāku balsu skaitu un savā amatā stājās 2019. gada 20. maijā. Uzreiz pēc stāšanās prezidenta amatā jaunievēlētais prezidents atlaida valsts parlamentu.

Ebreju izcelsmes aktieris, komiķis, režisors Volodimirs Zelenskis dzimis 1978. gada 25. janvārī. Viņa tēvs ir profesors Krivijrihas Ekonomikas institūtā, viņa māte ir inženiere, bet pats Volodimirs studējis jurisprudenci Kijevas nacionālajā ekonomikas universitātē. Ukrainas prezidents ir precējies ar Olenu Zeļensku, abu laulībā dzimuši divi bērni - meita Aleksandra (14 gadi) un dēls Kirils (6 gadi). Par smaidošo blondīni Olenu vispirms runāja, kad Volodimirs Zelenskis parādījās Krievijas un Ukrainas šovbiznesā. Daudzus interesēja, kas ir blakus māksliniekam, kāda izskatās viņa otrā pusīte un cik daudz viņa atbilst talantīgajam vīram. Īpaši liela uzmanība Olenai Zelenskai tika[pievērsta 2019. gadā, kad «komandas Ze!» vadītājs to nomainīja uz humora šovu «Kvartāls-95». Tagad Ukrainas pirmajai lēdijai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, daudzi viņu uzskata par prezidenta Volodimira Zelenska «pelēko kardinālu».

Olena Kijaško, tagad Zeļenska, ir dzimusi 1978. gada 16. februārī Krivijrihā. Olena mācījās vienas skolas paralēlajās klasēs ar savu nākamo vīru Volodimiru, taču tolaik abi viens otram nepievērsa uzmanību. Pēc vairākiem gadiem pēc skolas beigšanas Zelenskis nejauši uz ielas ieraudzīja meiteni un vērsās pie viņas, aizbildinoties ar lūgumu noskatīties kopā filmu, jo Olena rokās turēja filmas «Pamatinstinkts» videokaseti.

Kaut arī tajā laikā Olena tikās ar citu puisi, viņa izvēlējās būt kopā ar Zelenski. Civillaulībā abi nodzīvoja astoņus gadus un tikai 2003. gadā oficiāli apprecējās. Zelenskis intervijās atzinis, ka «Ļena nemitīgi jautāja, kad mēs apprecēsimies. Un es biju pārliecināts, ja būs laulība, tad tūlīt būs bērni, kuru dzimšanu man negribējās steidzināt».

Pirmā lēdija Krivijrihas tehniskajā universitātē ir ieguvusi arhitekta specialitāti un augstskolu beigusi ar sarkano diplomu. Tiesa gan, šajā profesijā viņa nekad nav strādājusi. Tā kā Olena jaunībā aizrautīgi piedalījās humoristiskajā šovā KVN, viņa sāka rakstīt scenārijus savas komandas priekšnesumiem. Runājot par radošumu, Zelenska uzsver, ka nekad neiekļauj personiskos atgadījumus no ģimenes dzīves komēdijas šova sižetos. Olena ir arī komēdijas mūzikla «Tāpat kā kazaki» un seriāla «Tautas kalps» scenārija līdzautore - par parastu skolas skolotāju, kurš nolēmis kļūt par Ukrainas prezidentu. Toreiz Olena jokoja, ka paliks scenāriste pat tad, ja viņas vīrs uzvarēs Ukrainas prezidenta vēlēšanās.

Prezidenta sieva atzīst, ka vīra runu laikā viņa ļoti bieži vēlētos rediģēt uzrakstīto tekstu.

Pirmās lēdijas stils

Plašsaziņas līdzekļi īpašu uzmanību pievērš Olenas Zelenskas apģērbam, matu sakārtojumam un grimam. Zelenska sieva tikai nesen sāka parādīties sabiedrībā, tāpēc pirmās lēdijas stila novērtēšana nav tik vienkārša. «Es neesmu no tiem cilvēkiem, kas jūtas ērti, atrodoties uzmanības centrā,» intervijās vairākkārt atzinusi prezidenta sieva.

Plašsaziņas līdzekļi raksta par Olenu Zelensku kā sievieti, kura «nenēsā dārgas pazīstamu zīmolu drēbes», bet priekšroku dod «meitenes no kaimiņu pagalma» tēlam. Zelenska sieva atzīst, ka ikdienā kleitu un papēžu vietā viņa labprātāk valkā džinsus un botas.

Pēc grima mākslinieku domām, Zelenska sieva ir «skaista pēc būtības», tāpēc viņa var atļauties ikdienai vieglu grimu. Olenas koptie un neuzkrītošie mati atbilst visām jaunākajām skaistumkopšanas tendencēm.

Pēc ekspertu domām, Ukrainas prezidenta sieva ātri pieradusi pie savas jaunās lomas. Olena vienmēr izskatās atturīga un eleganta, ieturēta «eiropeiskā» stilā.

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

Prezidenta Volodimira Zelenska inaugurācijā Ukrainas pirmā lēdija izvēlējās elegantu baltu tērpu - midi kleitu un neparasta stila jaku, kas sedz plecus, bet atver rokas.

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

Zelenska oficiāliem pasākumiem visbiežāk izvēlas klasiskus tērpus. Pirmajās reizēs viņa ieklausījās stilistes kritikā. Arī pirmais brauciens uz Briseli Ukrainas prezidenta sievas statusā nebija izņēmums, Zelenska vizītē ieradās bēšā divdaļīgā uzvalkā, T kreklā un botās, rokās turot kvadrātveida somu konjaka krāsā.

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

Apmeklējot Ukrainas kareivjus, viņa izvēlējās tumši zilas krāsas bikses un zilu blūzi, kas izraisīja lielu viņas sekotāju atbalstu, kuri sociālajos tīklos ne tikai atzīmēja 148 150 reižu «patīk», bet arī izteica komplimentus.

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

Oficiālā vizītē Parīzē pirmā lēdija ieradās zilā kostīmā, ko radījusi Ukrainas dizainere Jeļena Reva, un smilškrāsas kurpēs no Malaizijas zīmola «Jimmy Choo».

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

Vācijas oficiālās vizītes laikā Olena Zelenska parādījās baltā blūzē ar brīvu griezumu un melnās biksēs ar «buktēm», papildinot ansambli ar smilškrāsas laiviņkurpēm.

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official) on

Vizītē, kas notika ASV, Olena kopā ar vīru viesojās 24. septembrī. Pirmā lēdija lidostā ieradās smilškrāsas kostīmā, melnā džemperī, saulesbrillēs un lakatā. Ukrainas prezidenta tikšanās laikā ar diasporas pārstāvjiem viņa bija tērpusies melnās klasiskās biksēs un rozā jakā ar divām pogām.