Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Elza Gauja: Neesmu galvenajā lomā tikai tāpēc, ka esmu režisora sieva

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Režisors Andris Gauja šonedēļ Latvijas kino gardēžiem nodeva savu jaunāko veikumu – filmu «Nekas mūs neapturēs», kurā vienu no galvenajām lomām atveido viņa sieva – aktrise Elza Gauja.

Pirmo reizi tiekas slimnīcas palātā

Elza Gauja ir aktrise un režisore. Viņa četrus gadus studējusi kinorežiju Kultūras akadēmijā un paralēli apmeklējusi aktiermeistarības lekcijas. Šobrīd aktrise Liepājas teātrī spēlē divās izrādēs - režisores Lauras Grozas- Ķiberes iestudējumā «Roberto Zuko» un režisora Viestura Meikšāna «Bernardas Albas namā».

Elza un Andris Gaujas dzīvo Rīgā un audzina kopīgo meitu Noru (3,6 gadi). Pāris gredzenus mija skaistā un zīmīgā datumā - 17.07.2017. Abi ir kopā kopš 2012. gada rudens. Andris mīļoto bildināja oriģināli, izveidojot ierakstu savā «Facebook» profilā, kurā vaicāja, vai Elza kļūs par viņa sievu. Elza tika bildināta 2016. gada 19. augustā, kas reizē bija arī viņas 23. dzimšanas diena. Režisoram un aktrisei ir 15 gadu vecuma starpība. Andrim Gaujam no pirmās laulības ir vecākā meita Grieta (12).

Aktrise Elza Gauja sarunā ar »Vakara Ziņām« pastāsta, kā pirmo reizi satikās ar režisoru Andri Gauju, kā viens otrā ieskatījās, līdz attiecības pārauga nopietnā ģimenes dzīvē un pasaulē nāca abu meita Nora, kā veidojās viņu sadarbība filmēšanas laukumā un ko nozīmē būt režisora sievai. «Tobrīd mācījos 12. klasē un rakstīju zinātniski pētniecisko darbu par kino veidošanu, kurā bija jāiekļauj intervija ar kādu speciālistu. Biju dzirdējusi, ka režisors Andris Gauja ir atsaucīgs. Tādēļ piezvanīju un uzrunāju. Viņš piekrita intervijai, bet teica, ka atrodas slimnīcā. Viņš tobrīd ārstējās Latvijas Infektoloģijas centrā. Tad nu es arī viņu palātā intervēju. Mēs toreiz daudz runājām. Teicu, ka būtu ieinteresēta arī filmēties. Un jau pēc kāda laika Andris mani uzaicināja filmēties savā filmā «Izlaiduma gads». Kad Andris ar savu grupu rīkoja koncertu Zviedrijā, lai savāktu kādu daļu naudas filmas uzņemšanai, es aizbraucu līdzi. Viss mūsu starpā sākās ļoti vienkārši. Cilvēki sāk iepazīties, sarakstīties un satikties. Mūsu starpā simpātijas radās ārpus filmēšanas laukuma.

Mēs mākam nodalīt privāto dzīvi no profesionālās. Filmēšanas laukumā Andris Gauja ir režisors. Mūsu starpā tad ir distance un katrs mēs darām savu darbu. Ja tu esi režisora sieva, tad ir jāpierāda, ka filmā nefilmējies tikai tāpēc, ka esi režisora sieva, bet gan tāpēc, ka esi profesionāle. Līdz ar to kā sievietei šis jautājums man ir jūtīgs punkts. It sevišķi, ja tā ir mana pirmā lielā kinoloma. Kā režisors Andris ir ļoti atvērts un reizē prasīgs. Viņš uzraksta scenārija pamatu, bet iztirzā to kopā ar aktieriem, kuru ieteikumus allaž ņem vērā. Mājās redzu Andra radošo procesu. Arī es tajā piedalos, iesakot kādu ideju vai sižetu. Andris jau pats zina, ko grib, bet vienmēr ir atvērts idejām,» stāsta aktrise Elza Gauja.

Spēj atkailināties mākslas vārdā

Kaisles drāmā «Nekas mūs neapturēs» Elzas atveidotā varone, kas ir mūzikas producenta Ralfa Damberga (filmā šo varoni atveido aktieris Andris Keišs) mīļākā, atveido erotiska satura ainas: «Filmēšanas laukumā tu sev neuzdod tik daudz jautājumu. Ja pirms tam izvērtē scenāriju kā aktieris un saproti, ka atkailināšanās ir pamatota un nav tikai tāpēc, lai būtu seksīgi, tad nav nekādu problēmu. Tā kā tas ir absolūti pieņemami un nepieciešami, ir muļķīgi kautrēties. Es arī esmu par maksimālu māksliniecisku rezultātu. Izģērbjos mākslas vārdā,» par pikantajām ainām jaunajā kinolentē aizdomājas aktrise.

Sarunā Elza atklāj, ka viņas vīrs ir ne tikai režisors, scenārists, bet arī filmas producents, kurš arī pats ir uzrunājis lielākos jaunās kinolentes sponsorus. Viens no lielākajiem filmas atbalstītājiem ir «Samsung», kas ir ļoti atvērts un pretimnākošs sadarbības partneris. «Samsung» nodrošināja teju visas nepieciešamās tehnoloģijas, kas ir redzamas filmas kadros - mobilos telefonus, ledusskapjus, televizorus un pat datora cietos diskus, kuros saglabāt nofilmēto materiālu. Filma «Nekas mūs neapturēs» ir vizuāli un tehnoloģiski viens no iespaidīgākajiem kinodarbiem Latvijā.

Filmas aktieri nominēti «Lielajam Kristapam»

Andra Gaujas jaunā filma «Nekas mūs neapturēs» vēl pirms iznākšanas uz lielajiem Latvijas kinoekrāniem jau nominēta astoņās Nacionālā kino balvas «Lielais Kristaps» kategorijās. Visi trīs galvenie filmas varoņi - Kristīne Nevarauska, Elza Gauja un Andris Keišs ir nominēti «Lielā Kristapa» kategorijā «Labākais aktieris». Grandiozos panākumus sarunā ar »Vakara Ziņām« komentē pats režisors Andris Gauja: «Paldies tiem, kas nominēja. Mēs tiešām esam ļoti laimīgi par to. Ir īpašs prieks, ka žūrija, vēl nesagaidot publikas reakciju, ir izlēmusi, ka filma ir jāatzīmē ar labu vārdu. Mēs ar kinooperatoru Aleksandru Grebņevu pagātnē ne reizi vien esam jutušies kā baltie zvirbuļi, un mūs kādu laiku uzskatīja par autsaideriem. Mūs ļoti daudz kritizēja, ka parādām Latviju pārāk briesmīgā gaismā. Bet gadu laikā, intensīvi strādājot, laikam esam nonākuši līdz pilnīgi citam statusam un profesionalizējušies. Rūdāmies!»