Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. VID atsūta operdziedātājam vēsti, kas mudina ātrāk kārtot Austrijas pilsonību

© F64 Photo Agency

Viens no atzītākajiem pasaules operdziedātājiem Aleksandrs Antoņenko savā «Facebook» profilā atklāj, ka ir ļoti pārsteigts par vēstuli no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurā vēstīts par viņa saimnieciskās darbības apturēšanu. Skatuves mākslinieks piebilst, ka šis ir vēl viens iemesls, lai ātrāk nokārtotu Austrijas pilsonību.

«Nu ir par ko piesieties. Neesmu tik gudrs, lai strādātu ar EDS (eletroniskās deklarēšanās sistēma).. Bet nu ir kā ir..» ierakstu, kuram ir pievienoti arī dokumenti saistībā ar saimnieciskās darbības pārtraukšanu, komentē tenors Alekdandrs Antoņenko. Kāds operdziedātāja «Facebook» sekotājs uz šo ierakstu reaģē šādi: «Tas taču nav joks», uz ko Aleksandrs atbild: «Protams. Tikai tas ir vēl viens iemesls, lai pēc iespējas ātrāk pabeigtu Austrijas pilsonības nokārtošanu.» Antoņenko piebilst, ka viņam ir arī nodokļu pārmaksa. Kad operas solistam jautā, kāda tad ir viņa saimnieciskā darbība, Aleksandrs atbild, ka pašam nav zināms. Kāds cits komentētājs, analizējot VID sistēmas plusus un mīnusus, raksta šādi: «Saša, kad piešaujies, ir pat ļoti ērti. Kādreiz bija jāskrien uz VID un jātērē laiks garum garās rindās, lai iesniegtu kaut vai tās pašas mēneša atskaites. Par to pārmaksu - man arī bija pārmaksa, un nu vakar pēc vairāk nekā divu mēnešu gaidīšanas saņēmu savu pārmaksu. Kāpēc VID brīdina iesniegt deklarāciju, ka esi parādā, bet neaicina iesniegt deklarāciju, kad tev ir pārmaksa... nu jā, šis un pārmaksas ilgā gaidīšana ir tie divi jautājumi, kas būtu uzlabojami. Bet EDS sistēma, tāpat kā latvija.lv, tomēr ir ērtas un personīgo laiku taupošas.»

Antoņenko situāciju komentē vēl kāds sociālo tīklu lietotājs, kas izskaidro iespējamos cēloņus šim nepatīkamajam pārsteigumam. «Šobrīd no galvas precīzi nepateikšu, bet acīmredzot VID saimniecisko darbību piereģistrējis, vadoties no droši vien saņemtajām autoratlīdzībām, jo, pieļauju, darbā pieņemts neesi. Gan jau viss ir no likuma viedokļa pareizi, bet, cik saprotu, nekādi brīdinājumi iepriekš nav saņemti (varbūt EDSā bijuši...) - tas nu ir nekorekti. Es tiešām nezinu, kā ir citur, bet princips, ka likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības, gan jau ir spēkā jebkur pasaulē.»