VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Daci Vaivaru

© Gatis Gierts

Modes žurnālistei un stilistei Dacei Vaivarai mode, māksla un ceļojumi apkārt pasaulei ir kaislības, kas sagādā milzums pozitīvu emociju, jaunatklāšanas prieka un iedvesmas radošajam darbam.

Mode

Mode jau kopš bērnības bijusi mana kaislība, un vienmēr zināju, ka mācīšos Mākslas akadēmijā. Studiju laikā veidoju tērpu kolekcijas, bet to, ka būšu saistīta ar žurnālistiku (skolā ciest nevarēju rakstīt sacerējumus), gan nevarēju iedomāties. Jau vairāk nekā 20 gadus katru gadu kā žurnāliste apmeklēju Milānas un Romas modes nedēļu skates, lai klātienē iepazītos ar karstākajiem jaunumiem pasaules modes industrijā. Tā ir lieliska iespēja pabūt modes pasaules notikumu epicentrā, satikt neordināras personības un slavenus modes māksliniekus.

Itālija

Dievinu Itāliju, kas ir gandrīz kā manas otrās mājas, esmu to apceļojusi krustām šķērsām. Savulaik Romā studēju modi un itāļu valodu un atgriežos tur katru gadu. Redzēt un baudīt pasauli kā itāļi - tas ir talants. Itālijas māksla, arhitektūra, mode, virtuve un dzīvesstils ar «dolce far niente» jeb saldo nekā nedarīšanas mākslu mani patiešām iedvesmo un pozitīvi uzlādē ar radošu enerģiju ikreiz, kad atgriežos mājās.

Ceļošana

Katrā ceļojumā ir kas aizraujošs, bet viens no pārsteidzošākajiem manā pieredzē līdz šim bijis uz Jaunzēlandi. Elpu aizraujoši dabasskati, sulīgi gleznieciski krāsu salikumi, vulkāniski geizeri un termālie avoti, lieliskas vīndarītavas, sniegoti kalni un paradīzes pludmales - vārdos neaprakstāms un brīžiem pat neizturams skaistums. Skatoties uz geizeriem, kūpošiem krāteriem, burbuļojošiem dubļu ezeriem un vārošiem sēra dīķiem vulkāniskajā Rotorua apvidū, patiešām pārņem nepieredzētas sajūtas - kā uz citas planētas.

Dabas brīnumi

Lai gan esmu pilsētas bērns, vislielāko iespaidu uz mani atstāj dabas skaistums un varenība. Patagonijas ledāji Argentīnā ir neticami mākslinieces dabas meistardarbi ar peldošiem aisbergiem sirreāli zilā krāsā, kas līdzinās visskaistākajām ledus kūciņām pasaulē. Perito Moreno milzīgais ledājs ir 2,6 miljonus gadu vecs un tiek dēvēts par astoto pasaules brīnumu. Diemžēl zobainais ledus milzis palēnām kūst, un biju lieciniece tam, kā ar lielu troksni no ledāja atlūza milzīgi ledus gabali un no apmēram 70 metru augstuma ar dobju troksni iegāzās ūdenī.

Māksla

Māksla ir mums visapkārt, ne tikai muzejos. Lai arī man ļoti patīk apmeklēt modernās mākslas muzejus, piemēram, «MoMA» Ņujorkā un «Fondazione Prada» Milānā. Mans šī gada atklājums ir īsta mākslinieku paradīze - kolorītā Buenosairesa ar apbrīnojamiem sienu gleznojumiem un mākslas centriem, kas pieejami plašai publikai.

Darbs

«Nodarbojies ar to, kas tev patīk, un tev nekad nebūs jāstrādā» - izbaudu savu radošo darbu kā vaļasprieku, lai arī šim darbam mēdz būt sava garoziņa un viss nebūt nav tik glamūrīgi, kā no malas izskatās. Ikdienā rakstu par modi, veidoju stila lapas un modes fotosesijas modes žurnāliem kopā ar radošām personībām - fotogrāfiem, dizaineriem, modelēm, grima meistariem un frizieriem.

Zīmējumi

Sev pašai par lielu pārsteigumu nesen atsāku zīmēt modes zīmējumus, ko nebiju darījusi jau kopš studiju laikiem. Nopirku krāsas, otas, papīru un sāku skicēt, lai ievingrinātu roku, un atklāju, ka man tas joprojām sagādā prieku un kādreiz iegūtās iemaņas nav zudušas.

Zilā krāsa

Izjūtu nepārejošu mīlestību un vājumu uz spilgti zilo krāsu, jo īpaši tirkīza un ultramarīna zilo, kas vienmēr bijusi, ir un būs manā garderobē neatkarīgi no modes tendencēm. Iedvesmojoties no ceļojuma pa Maroku un modes mākslinieka Īva Senlorāna maģiski zilās villas apmeklējuma Marrākešā, papildināju garderobi ar jauniem akcentiem un iegādājos koši zilo pigmentu zīmēšanai. Ultramarīna zilā krāsa mākslā un modē visvairāk saistās ar franču gleznotāju Īvu Kleinu, kas savu slaveno zilo toni patentēja ar nosaukumu «International Klein Blue».

Jūra

Nevaru iedomāties vasaras atvaļinājumu bez jūras un peldēšanās.

Vidusjūra un Karību jūra ar kristāldzidru tirkīza zili zaļu ūdeni man asociējas ar bezrūpīgām brīvdienām, paradīzes pludmalēm, ilgām un sapņiem ārpus ikdienas realitātes.

Soma

Ar lepnumu nēsāju sava dizaina somu «Dace bag», ko veidoju sadarbībā ar modes aksesuāru zīmolu «Millo Beauty». Pēc manām skicēm izvēlētais limitētās sērijas modelis ražots Itālijā. Klasiskās formas glamūrīgā somiņa no dabīgās ādas baltās, zelta un sudraba krāsas salikumos ir neliela izmēra, ērti nēsājama gan pie rokas, gan uz pleca.