VAKARA ZIŅAS. Kad ieteicams publicēt jaundzimušā bildes?

© Ekrānuzņēmums no Instagram

Ir vecāki, kas savus mazuļus pirmajos dzīves mēnešos cenšas pasargāt no liekas uzmanības un nedalīties ar jaundzimušā foto sociālajos tīklos un publiskajā telpā, savukārt citi labprāt publicē bildes. Aptaujājām trīs atpazīstamas un iedvesmojošas dāmas, kas arī ir māmiņas, lai uzzinātu viņu viedokli un pieredzi.

Dināra Rudāne saņem pateicības vēstules par atklātību

«Manuprāt, katram vecākam šis lēmums jāpieņem individuāli. Es arī biju plānojusi nerādīt savu bērnu, bet jutu lielu pateicību pret visiem, kas mani atbalstīja gaidību laikā, tādēļ likās, ka tas ir godīgi, ja parādīšu savu mazuli.

Kad bērns jau pasaulē jūtas patstāvīgi un ir iepazinis to, tad tas notiek dabiski. Kad mazulim ir acu kontakts, tad arī var bildēties. Apzinos, ka meitai būs jāsaskaras ar diezgan lielām cilvēku masām, tāpēc tas ir tikai loģiski, ka viņa ar mani dodas uz koncertiem un pierod pie saviesīgās dzīves. Kāpēc man slēpt savu bērnu no virtuāliem, bet tomēr draugiem!? Es arī cenšos dalīties ar mammām noderīgu informāciju. Pēc tam saņemu sociālajā vietnē «Instagram» vēstules, kur cilvēki raksta par līdzīgām dzīves situācijām. Ir māmiņas, ar kurām regulāri esam draugos «Instagram». Tas satuvina un palīdz arī kādos grūtākos dzīves mirkļos. Piemēram, jutos vientuļa mammu un bērnu lietās, tādēļ likās, ka esmu slikta mamma. Kad par to uzrakstīju «Instagram», man rakstīja mammas un teica paldies, ka kāds par to runā, jo arī viņas piedzīvojušas šādas situācijas. Tad saproti, ka neesi pasaulē vienīgā, kas netiek ar kaut kādām lietām galā. Par grūtībām jau īsti neviens nerunā, un tad liekas, ka tu esi tāds vienīgais, bet beigās izrādās, ka tādas rūpes ir daudziem,» par savu pieredzi stāsta dziedātāja Dināra Rudāne, kuru mēdz arī dēvēt par supersievieti, jo viņa pagūst muzicēt, auklēt meitu Miriamu Amiru, izvizināties ar moci un apmeklēt boksa treniņus.

«Astro`n`out» Māra: «Ja es kaut ko slēpju, to man var nozagt!»

«Tas ir ļoti individuāli. Nav nekāds konkrēts laiks un uzstādījums, kad varētu publiskot bērnu bildes. Mēs savā ģimenē vadāmies pēc savām izjūtām. Patiesībā ir sajūta, ka sociālajā vietnē «Instagram» ir ļoti labvēlīga gaisotne, tāpēc, ka man lielākoties seko jaunās mammas un draugi. Tādēļ ir sajūta, ka var rādīt savus bērnus. Tiesa gan, sava jaunākā bērniņa bildes vēl nerādām. Līdz bērna trīs mēnešu vecumam noteikti gribētos viņu pasargāt. Vienīgais iemesls, kādēļ es kavējos likt bildes ar sava mazulīša seju, jo šos attēlus var pārpublicēt citos medijos un tad jebkurš, kuram nav interesanta mana daiļrade vai es nepatīku, tos tāpat redz. Tāpat jau visiem arī nedodu rokās turēt mazuli. Radiem un draugiem viennozīmīgi, bet svešākiem gan ne.

Man liekas arī forši, ka «Instagram» ir izveidojusies mammu atbalsta kopiena. Arī pati «Instagram» sekoju ļoti daudzām mammām. Kad gaidīju savu pirmo meitiņu Ronju, man bija svarīgi saprast, ka neesmu viena. Tādēļ arī atļāvos uzrakstīt kādu reālistiskāku postu.

Man ir tā sajūta, ja es kaut ko slēpju, tad to man var nozagt. Ja es to rādu, tad to man vairs nevar atņemt. Kad tapa pirmās grūtniecības punča bildes, man bija ļoti svarīgi, lai šī ziņa nāk no manis. Tādēļ es labāk pati uztaisu skaistu bildi. Ir tādi, kas izvēlas nerādīt bērnus visu dzīvi. Zinu, ka citi neļauj bildēt savus bērnus, jo vēlas pasargāt savu un bērnu privāto dzīvi. Es tomēr ticu, ka ir daudzi un gaiši skatieni, kas tiek veltīti man. Bērni vienmēr mums ar vīru ir līdzi pasākumos. Ja pats rādi, tad pirmais impulss ir no mums, nevis, ka kāds ir ielauzies mūsu privātajā telpā.

Bērni ir manas dzīves šā brīža nozīmīgā daļa. Prieku nesošā sastāvdaļa. Ja es nerunāju par viņiem, tad sarunu temats stipri sašaurinās. Mēs zinām, ka visām jaunajām mammām tā ir. Tāpēc savā priekā dalos ar draugiem un dalos arī ar saviem bērnu ikdienas smieklīgākajiem vai grūtākajiem brīžiem,» stāsta grupas «Astro`n`out» soliste Māra Upmane-Holšteine, kas ir trīs bērnu - jaunākās Hannas, vidējā dēla Ezra Klāva un vecākās meitas Ronjas - māmiņa.

Dziedātāja ar savu piemēru iedvesmo ļoti daudzus jaunos vecākus, apvienojot muzikālo un ģimenisko dzīvi, tajā pašā laikā atklāti runājot arī par grūtībām.

Ketija Šēnberga neslēpj dēlēna seju

«Man liekas, ka katram, protams, ir jāvadās pēc savām izjūtām. Tieši tādēļ katrs vecāks izlemj, kā darīt un kā ne. Un kurš gan labāk zinās, ja ne paši vecāki, kā pareizi rīkoties!

Es uzskatu, kad mans dēls Regnārs izaugs, tad viņš pats varēs lemt, vai būt sociālajos tīklos. Es neslēpju dēla seju, bet tajā pašā laikā arī uzskatu, ka tas ir mans sociālais konts, kurā mēģinu saglabāt līdzsvaru, jo negribētu, lai tas pārveršas par bērnu sociālo kontu. Man gribas savu «Instagram» kontu tā arī veidot,» stāsta TV un radio personība Ketija Šēnberga.

Starojošajai un dzīvespriecīgajai Ketijai tika izteikti komplimenti, ka pēc bērna piedzimšanas viņa kļuvusi vēl sievišķīgāka.

Svarīgākais