6.lapa
Dace Rukšāne sāla, sasaldē un marinē sēnes
«Lielākoties gatavoju sēnes. Tās vispirms sacep un pēc tam sasaldē. Ja sēnes nesasaldē, tās kļūst rūgtas. Protams, tiek marinētas arī baravikas un apšubekas. Gailenes sacepu un sautēju. Tad ir rudens sēnes - bērzlapes un vilnīši, ko novāru un tad sasālu. Ziemā rudens sēnes var labi izmantot, gatavojot salātus vai sēņu mērci.
Katru gadu tiek arī gatavots lāceņu ievārījums, ko ēdam ar pankūkām. Līdzko pārcēlos uz dzīvi laukos, sāku vairāk konservēt. Tomēr jāatzīst, ka konservi nemaz tik ātri netiek apēsti. Galvenokārt ziemai tiek gatavotas meža veltes. Mežā ir mellenes, kuras var saldēt un tad likt pie smūtijiem. Saldēju arī avenes un meža zemenītes.
Mūsu saimniecībā, izņemot ķiršus, ko uzreiz apēdam, nemaz nav ko gatavot ziemai. Tādēļ lasām to, kas ir pieejams mežā. Savukārt gurķīšus un tomātiņus gatavo mana mamma,» stāsta rakstniece un Saeimas deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska.