Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Megana Mārkla maina karaļnama tradīcijas

© SIPA/Scanpix

Meganas Mārklas dzīve britu karaļnamā.

Meganas efekts

Iepriekšējā gadā Saseksas hercogiene Megana Mārkla karaliskajai ģimenei nopelnījusi vairākus miljonus sterliņu mārciņu. Suvenīri ar Meganas un prinča Harija attēliem britu monarhijas ģimenes kasi papildinājuši par vairāk nekā 21,7 miljoniem mārciņu. Tūristu skaits, kas apmeklējis Lielbritānijas pilis, pateicoties karaliskā pāra popularitātei, palielinājies no 2,96 miljoniem līdz 3,3 miljoniem cilvēku. Karaļnama kolekcionējamā fonda direktors Tims Knokss to skaidro ar milzīgo interesi par karalisko ģimeni pēc prinča Harija laulībām ar Meganu Mārklu, kā arī ar abu pirmā bērna Ārčija pasaulē nākšanas ažiotāžu un prinča Čārlza 70. dzimšanas dienu.

Mūsdienu Marija Antuanete

Britu iedzīvotāji nav mierā ar Saseksas hercogienes Meganas Mārklas izšķērdību, taču skandalozais britu žurnalists Pīrss Morgans viņu salīdzinājis ar Mariju Antuaneti. Žurnālists uzskata, ka abas dāmas vieno ne tikai aizraušanās ar bagātību, bet arī atdalīšanās no valsts iedzīvotājiem. Frāzi «Ja viņiem nav maizes, ko ēst, lai ēd kūkas!» viņš attiecina uz karaliskās pienācējas Meganas Mārklas ikdienu. Britu iedzīvotāji ir nikni ne tikai par naudas izšķērdēšanu, bet pat izskanējis sauklis, kas ir ne visai glaimojošs: «Brauc atpakaļ uz Ameriku un dzīvo tur viena pati!»

Nekādus selfijus

Trīsdesmit septiņus gadus vecā Megana Mārkla apmeklēja Vimbldonas tenisa turnīru, kur ieradās, lai atbalstītu savu draudzeni, tenisisti Serēnu Viljamsu un viņas tenisa spēli.

Taču spēles laikā noticis kāds nepatīkams starpgadījums, par kuru britu medijiem pastāstījusi Sallija Džonsa, kura vēroja spēli tajās pašās VIP tribīnēs, kurās sēdēja arī Megana Mārkla. Kad Sallja vēlējusies nofotografēt hercogieni, pie viņas piesteigusies apsardze, kura paskaidrojusi: «Hercogiene šeit neatrodas oficiālā vizītē, bet gan privātā, tāpēc nav atļauts viņu fotografēt.»

Kāds cits tenisa spēles apmeklētājs paziņojis, ka vēlējies uzņemt selfiju spēles laikā, taču Meganas apsargi piesteigušies un likuši novākt telefonu, uz ko viņš atteicis, ka selfijus var uzņemt pēc saviem, nevis kaut kādas amerikāņu iebraucējas ieskatiem.

Meli vai īstenība

Megana Mārkla kopā ar jaundzimušo dēlu apmeklēja polo turnīra spēli «King Power Royal Charity Polo Day», kuras mērķis ir novirzīt daļu ieņēmumu labdarībai. Spēles apmeklētību vairoja fakts, ka Meganas vīra, prinča Harija pretinieku komandā spēlēja viņa brālis - princis Viljams. Hercogiene pasākumā ieradās kopā ar Keitu Midltoni, kas daudziem bija liels pārsteigums, jo britu prese jau ilgāku laiku raksta par abu karalisko dāmu nesaskaņām un strīdiem. Kembridžas hercogiene Keita Midltone uz spēli bija paņēmusi līdzi arī savus trīs bērnus.

Britu mediji atzīmē, ka Meganas rīcība ir karaliskās ģimenes protokola pārkāpums, jo tik agrā vecumā (Meganas dēlam Ārčijam ir tikai divi mēneši - red. piez.) sabiedrībai neviens karaliskās ģimenes bērniņš vēl nav ticis parādīts.

Princis Harijs plānojis atteikties no karaliskās ģimenes

Princis Harijs vienmēr ir vēlējies sekot savas mātes, Velsas princeses Diānas vienkāršībai un domājis par parasta cilvēka dzīvi. Vairākkārt viņš izteicis domu par atteikšanos no tituliem un karaliskās ģimenes, taču no tā viņu atturējusi vecmāmiņa, karaliene Elizabete II.

Viņa mazdēlu pārliecinājusi, ka viņš ar savām iespējām var mainīt pasauli un palīdzēt daudziem cilvēkiem, kā arī būt par atbalstu daudzos labdarības projektos.

Kaut gan karaliskās ģimenes biogrāfs Pennijs Juniors medijiem izsaka citu versiju, kāpēc princis Harijs tā rīkojas - princis vairākkārt izteicies, ka nemīl Angliju un nevēlas sēdēt karaļnamā, jo vēlas būt prom no visiem. Tāpēc Megana Mārkla un princis Harijs izvairās no medijiem, lauž karaliskās tradīcijas - nokrista dēlu slēgtā ceremonijā un nesniedz informāciju par sevi, kā to iepriekš darījuši citi karaļnama jaunie pāri.

Uztur noslēpumainību

Beidzot princis Harijs un Megana Mārkla publicējuši divas fotogrāfijas no noslēpumā turētās jaundzimušā dēla Ārčija Harisona Mauntbatena-Vindzora privātās kristību ceremonijas.
6. jūnijā Saseksas hercogi devās kristīt savu pirmdzimto dēlu Ārčiju. Kristību ceremonija nebija publiska un pieejama žurnālistiem, fotogrāfiem un mediju pārstāvjiem, tajā piedalījās tikai karaliskā ģimene un daži lūgtie viesi. Kristības neapmeklēja karaliene Elizabete II, kura gan bija ielūgta. Tāpat Saseksas hercogi neatklāj, kas būs pirmdzimtā krustvecāki. Jaunie vecāki bieži saņem sabiedrības kritiku par to, ka cenšas izvairīties no karaliskajām tradīcijām, taču publicētajos attēlos skaidri redzams, ka kristībās Ārčijs ir ģērbts karaliskajā kristību mantijā.