Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Legante pievērsusies vīriešu bildēšanai

© F64 Photo Agency

TV raidījumu vadītāja un humoriste Dagmāra Legante regulāri sociālās saziņas vietnē «Instagram» dalās ar pašas uzņemtām fotogrāfijām, par kurām ļaudis nevairās izteikt pozitīvas atsauksmes. Sarunā ar »Vakara Ziņām« viņa atklāj, ko un kā bildē un kāpēc beidzamajā laikā tik bieži sākusi uzņemt stiprā dzimuma pārstāvjus.

«Par fotografēšanu sāku interesēties pirms 13 gadiem, kamēr vēl dzīvoju Ņujorkā, kur, aizgājusi uz melnbalto fotogrāfiju izstādi, vienkārši iemīlējos šāda veida fotomākslā. Fotogrāfe strādāja ar foto filmiņu, un man likās - kā var radīt kaut ko tik skaistu! Ņujorkā apmeklēju arī fotografēšanas kursus, kuros apguvu zināšanas gan par melnbalto, gan krāsaino fotogrāfiju, kā arī figūru. Tie bija foto kursi, kuros padziļināti māca par bildēm, kas tapušas ar foto filmiņām, bet šobrīd esmu pārgājusi uz digitālo fotogrāfiju. Arī pati esmu no foto filmiņām tumšā telpā attīstījusi fotogrāfijas.

View this post on Instagram

A post shared by Legante Dagmāra (@dadalove) on

Kad no Ņujorkas atgriezos Latvijā, turpināju praktizēties. Fotografēju savus draugus, līdz nonācu līdz tam, kad man jau lūdza fotografēt. Man joprojām patīk to darīt un ir savs redzējums. Citreiz es pati piedāvāju nobildēt. Savā grūtniecības periodā safotografēju visas iespējamās draudzenes, kas tolaik arī bija stāvoklī.

View this post on Instagram

A post shared by Legante Dagmāra (@dadalove) on

Kamēr stāvi uz vietas, nekas nenotiks. Vajag mācīties un praktizēt. Ja brauksi ar auto vienreiz gadā, nebūsi labs braucējs. Tāpat, ja fotografēsi tikai vienreiz gadā, nebūsi labs fotogrāfs. Arī fotografējot ir nepieciešama prakse. Jāsaprot, ka pēc daudzām sliktām bildēm var būt labas bildes. Tāpat arī pēc labajām bildēm var atkal sanākt sliktas fotogrāfijas. Es mācos un augu. Mans fotogrāfes stāžs nav tik liels, lai uz kaut ko pretendētu. Ir reizes, kad sanāk un ir forši. Bet ir reizes, kad nesanāk. Droši vien tam visam ir jāiziet cauri. Jo vairāk to darīšu, jo vairāk varēšu sevi attīstīt.

View this post on Instagram

A post shared by Legante-art (@legante.art) on

Agrāk es visu laiku bildēju sievietes. Šobrīd bildēju arī vīriešus. Man mēdz būt pašai savs redzējums par konkrēto cilvēku. Kā, piemēram, bija ar dziedātāja Justa Sirmā un aktiera Riharda Lepera bildēm. Es viņus redzēju konkrētā vidē un tēlā, tādēļ vēlējos tā arī nofotografēt. Arī ar dziedātāju Miku Dukuru bija fotosesija, un viņš ļāvās manam redzējumam. Es mēģinu puišus parādīt un nofotografēt tā, kā viņus redzu. Man gribas bildēs parādīt konkrētā cilvēka rakstura pazīmes, nianses un tā brīža emocijas. Lai bildes ir dzīvas un uzrunā.

Sev novēlētu, lai man top vairāk bilžu, kas uzrunā. Fotosesijās ir ļoti svarīgi aprunāties ar cilvēku un viņu atraisīt. Man svarīgākais, lai cilvēks, kuru fotografēju, justos labi un komfortabli. Lai zina, ka es nofotografēšu skaisti. Man patīk fotosesijām veltīt ilgu laiku. Pie manis arī nāk bildēties cilvēki, kas nav profesionāli modeļi. Uzskatu, ka fotogrāfa uzdevums ir atbrīvot to cilvēku. Kad vēl pati biju modele, man patika, ka fotogrāfs aprunājas un pasaka savu redzējumu. Fotogrāfs ir gluži kā režisors, bet modelis kā aktieris un māls viņa rokās. Man gribētos, lai es foto sesijas brīdī esmu režisore. Tāpat uzskatu, ja ir slikta bilde, tā ir mana vaina. Ja ir slikta bilde, vainīgs ir fotogrāfs. Sadarbībā ar žurnālu «Una» ir tapušas arī mūziķa Aigara Grāvera bildes. Es biju priecīga, ka arī pašam Grāveram patika fotogrāfijas, kuras bildēju,» stāsta Dagmāra Legante.