Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Birkavs veselības dēļ vairs nespēj spēlēt šahu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

11. jūlija vakarā uz Melngalvju namu plūda grezni tērpušies ļaudis, jo šeit norisinājās Starptautiskās šaha federācijas «FIDE World Chess Grand Prix» Rīgas posma atklāšanas pasākums, kas pulcēja sabiedrībā zināmas personības – politiķus, uzņēmējus, TV raidījumu vadītājus, kā arī izcilus šaha spēlētājus.

Birkava dzīvesbiedre zina, kā pievērst uzmanību

Žurnāla «Titanium» redaktore Marina Dianova pastāstīja, ka viņai un Valdim Birkavam uz šo pasākumu ir apģērbs, ko darinājusi modes māksliniece Anna Osmuškina. «Tērps netika pasūtīts speciāli šim pasākumam, tomēr mēs tam bijām rūpīgi un pārdomāti gatavojušies. Pirms šī pasākuma mums bija darba pasākums saistībā ar viesnīcas atklāšanu, tādēļ vajadzēja atrast vienu atbilstošu tērpu diviem sarīkojumiem.

Šīs bikses izpauž manu raksturu. Sarkanā krāsa ir mana krāsa. Pateicu savai šuvējai, kādas bikses gribu, un viņa izdomāja, kā tās izskatīsies. Gribējās kaut ko vasarīgu, kā arī lai man pievērš uzmanību. Savukārt zīmola «Dolce & Gabana» žakete ir pasūtīta internetā. Es vienkārši zinu savu izmēru, tādēļ nav problēmu pasūtīt apģērbu internetā. Ja kaut kas nepatīk, apģērbu var nosūtīt atpakaļ.

Izveidoju šādu interesantu miksli ar starptautiski zināma zīmola un latviešu modes mākslinieces darināto apģērbu. Uzskatu, ka mēs nenovērtējam latviešu darināto. Mūsu brendi nav sliktāki par ārzemju,» saka Dianova.

Valdis Birkavs šahu nomaina pret mūziku

«Es arī kādreiz spēlēju šahu, bet šobrīd vairs nevaru atšķirt figūras vienu no otras sliktās redzes dēļ.

Šis pasākums ir lielisks, jo Latvija ir pelnījusi labu šahu. Sākot ar Mihailu Tālu, kurš bija pirmais neatkarīgās Latvijas un pasaules čempions.

Domāju, ka šovasar Latviju pārsteigs ļoti daudzi notikumi, kurus daudzi varbūt nepamanīs. Pie mums uzstāsies Bavārijas simfoniskais orķestris, Londonas simfoniskais orķestris un Izraēlas simfoniskais orķestris. Tajos dzirdēsim izcilu tenoru, soprān un baritonu. Izcilu notikumu Latvijā ir ļoti daudz.

Jau vairākus gadus mana galvenā aizraušanās ir mūzika. Latvijā ir vēl 1001 lieta, kas ir interesantas, labas un cerīgas. Mums ir jauns prezidents. Domāju, ka viņš arī ienes jaunas cerības. Ir valdība, kura kaut ko mēģina darīt. Ne visai veiksmīgi, bet tik un tā viņi dod zināmas cerības,» teic ekspremjers un juridisko zinātņu doktors Valdis Birkavs.

Parādniekam nav vēl izdevies uzvarēt Džilindžeru

«Tas ir labs jaunums, ka Rīgā notiek tāds grandiozs šaha festivāls visaugstākajā līmenī. Burtiski pirms nedēļas es vēl nezināju, ka kaut kas tāds notiks. Katram latvietim ir jābūt lepnam par to. Šaha ģēnijs Mihails Tāls ir viens no tiem, kas nesa Latvijas vārdu pasaulē. Man pašam ļoti patīk šahs, ko regulāri spēlēju. Senāk zēnības gados esmu spēlējis un trenējies šahā. Tie laiki gan ir sen pagājuši. Šahs ir burvīga spēle loģiskās domāšanas attīstīšanai, kam vajadzētu būt skolas programmā. Arī mazajam puikam, kuram tagad ir 2,5 gadi, mācu spēlēt šahu. Viņam patīk spēlēties ar figūriņām, un jau zina, kā salikt gājienus. Pašam visbiežāk šahu sanāk spēlēt internetā, kas palīdz atslogot prātu no visām citām domām. Reizi mēnesī Rīgas Tehniskā universitāte rīko nelielus šaha turnīrus, kur sanāk uzspēlēt. Tas ir turnīrs, kur ir ļoti dažāda līmeņa spēlētāji. Starp citu, tur spēlē arī režisors Dž. Dž Džilindžers un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. Džilindžers ir ļoti spēcīgs spēlētājs, kuru man vēl nekad nav izdevies uzvarēt. Andri Ozolu, kas ir ļoti spēcīgs spēlētājs, es gan esmu uzveicis. Ir labi, ka cilvēki savu brīvo laiku pavada, spēlējot šādas spēles. Bieži vien kāds no spēlētājiem, kuri ir labāka līmeņa, mēdz izmantot kaut kādus netradicionālus gājienus un paņēmienus, kas uzreiz rada sarežģījumus. Dž. Dž. Džilindžeram ir vairāki tādi jājamzirdziņi, ko viņš izmanto. Šādi gājieni mulsina visvairāk, jo, ja nespēlē regulāri, nezini, kā operatīvi iziet no situācijas. Šaha teoriju es apguvu 8. klasē, bet jaunumiem un novitātēm līdzi neesmu sekojis. Tāpēc, kad priekšā nāk kaut kas tāds, ar ko ikdienā neesi saskāries, tas rada zināmus sarežģījumus. Bet tieši tādēļ šahs ir interesants, jo tajā ir ļoti daudz kombināciju. Kad spēlēju šahu, patīk riskēt. Ja ir iespēja upurēt kādu figūriņu, tad upurēju. Dzīve uz šaha galdiņa dod asumu,» pastāsta uzņēmējs un politiķis Imants Parādnieks.