Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Slavenību veiksmes talismani

© F64 Photo Agency

Sabiedrībā pazīstamas personības uzticēja mums savus stāstus, kuros atklāja, kādi talismani, īpašas vietas vai arī vienkāršas nodarbes palīdz pievilināt laimi un pārvarēt ikdienas grūtības.

Aigars Bikše pats savas veiksmes kalējs

F64 Photo Agency

«Ir dažas lietas, kas mani uzlādē, bet esmu no tiem cilvēkiem, kuriem nav nekādu amuletu. Man šķiet, ka cik daudz spēks tevī ir iekšā, tik arī ir. Ticība saviem spēkiem sniedz veiksmi. Pats svarīgākais ir apzināties un sajust, ka ir kaut kāda jauda, ar kuru vari operēt un kaut ko izdarīt.

Uzskatu, ka talismani cilvēkiem palīdz atraisīt iekšējo spēku. Amulets vai kāda konkrēta lieta, kas saistīta ar veiksmi, ir durvis uz paša iekšējo spēku. Domāju, ka visas veiksmes un neveiksmes ir pašā cilvēkā.

Es lasu horoskopus, jo liekas interesanti, bet varu arī izlasīt iepriekšējās nedēļas horoskopus un nodomāt, ka tā tas arī ir. Var arī lasīt antropoloģijas literatūru, kurā aprakstītas aborigēnu pirmatnējās ciltis, kas savā starpā meklēja noziedznieku. Vietējais zintnieks sasauca visus aizdomās turamos un katram iedeva padzerties vienu dzērienu. Dažiem palika mazliet slikti, bet vainīgais nomira. Iespējams, ka eksistē tas, kam mēs ticam. Par pasaules uztveri var gari un plaši diskutēt. Es tāpēc neskatos ar neizpratni vai nosodījumu uz cilvēkiem, kam amuleti ir svarīgi. Atgriežoties no ceļojumiem, arī es atvedu lietas, kas man asociējas ar kādu piedzīvojumu, tāpēc pret šīm lietām izturos ar uzmanību, bet tas arī viss. Varu teikt, ka es pats esmu savas veiksmes talismans,» stāsta tēlnieks Aigars Bikše.

Ikalis: «Pret negatīvismu palīdz mīlestība un labestība!»

F64 Photo Agency

«Personīgi man palīdz pozitīvi noskaņoties labs sporta treniņš, saule un daba. Ļoti svarīgi ir agri piecelties - pulksten 7.00 no rīta, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai ir enerģiski spēcīga diena. Tas ir labs grūdiens visai atlikušajai dienai, arī tad, ja tajā nav tik daudz labu notikumu. Ja rīts ir bijis ar labu pozitīvu enerģiju un pieceļoties ir labs sporta treniņš, sliktās lietas vienkārši tiek salauztas ar pozitīvo lādiņu. Galvenais, ar ko var salauzt negatīvo, ir labestība un mīlestība,» saka aktieris un veikala «Militaryshop.lv» izveidotājs Armands Ikalis.

Vilipsōns nēsā īpašu gredzenu un saņem spēku no ozola

F64 Photo Agency

«No rotām man ap kaklu vienmēr ir trollītis Mumins, ko jaunākā meita Grieta uzdāvināja. Pats pēc tam nopirku tieši tādu pašu trollīti Muminu.

Tāpat arī, kad aizbraucu ciemos pie sievas māsas Noras Ikstenas (rakstniece - red. piez.), pieskaros milzīgam ozolam, kas aug viņas sētā, un sajūtu, kā spēks un veiksme iet caur mani.

Ikdienā veiksmes pieplūdumu jūtu, kad nēsāju savu gredzenu, kuru ieraudzīju sapnī. Paldies Dievam, ka naktī redzēju to sapni. Pēc tam pusmiegā, sapnī ieraudzīto gredzenu uzskicēju. Sākotnēji domāju, ka šis simbols ir no apakšbiksēm ar norādi nebalināt. Pēc tam, kad jau biju uztaisījis gredzenu, aktieris Andris Keišs teica, ka tas rūnu rakstā, iespējams, nozīmē cilvēka simbolu. Bet pēc tam drauga dēls noskaidroja, ka gredzena hieroglifs japāņu valodā nozīmē spējas. Gredzens manā pirkstā ir katru dienu, noņemu to tikai uz nakti. Naktī man veiksmi nevajag, bet pa dienu obligāti. Ja izeju no mājas un esmu aizmirsis uzlikt gredzenu, eju atpakaļ un lieku to pirkstā. Esmu speciāli uztaisījis arī zīmodziņu ar šī gredzena simbolu, kas tiek uzspiests maniem grafikas un tēlniecības darbiem,» par saviem veiksmes talismaniem un paradumiem stāsta mākslinieks Aivars Vilipsōns.

Vijai Vētrai palīdz dzintara rotas un indiešu dievība

F64 Photo Agency

«Tā ir daba, kas dod man spēku un arī veiksmi. Es neesmu cīrulis, tādēļ man mīļāki ir saulrieti, kurus dodos vērot Ņujorkā. Man arī jāsaka paldies, ka esmu dzimusi Latvijā un uzaugusi Ulmaņa ielā Rīgā, kad nebija ķimikāliju un viss bija dabisks. Es gluži kā bērns joprojām priecājos par mazām un skaistām lietām. Mana sajūsma par pasauli un brīnumiem nav zudusi tāpat kā zinātkāre. Vienmēr mācos kaut ko jaunu. Runāju astoņās valodas un savos 96 gados mācīšos devīto valodu.

Ja runā par maniem talismaniem, tad tibetiešu draudzene man uzdāvināja interesantu auga sēklu, ko esmu aplikusi ap kaklu. Tā man atgādina visa sākumu. Tāpat esmu iecienījusi dzintaru. Mēs jau zinām - dzintars ir magnētisks, un tajā ir dabas spēks. Dzintars pirms kļūšanas par akmeni bija koka sula pie Baltijas jūras. Man ļoti patīk dzintara dabas spēks, tādēļ arī to nēsāju. Vēl man ir uzdāvināts Indijas dieviņš - skaista figūriņa, kas vienmēr ir līdzi manā mazajā somiņā. Šo veiksmes talismanu saņēmu 61. dzimšanas dienā,» stāsta Ņujorkā dzīvojošā latviešu dejotāja un horeogrāfe Vija Vētra.

Velta Puriņa liek ap kaklu piecas ķēdītes

F64 Photo Agency

«Latvijā ir vairākas vietas, kurās jūtos ļoti labi. Un ir vietas, kurās uzturos nelabprāt. Piemēram, ļoti labi jūtos Līgatnes dabas parkā pie Amatas upes krasta. Te var redzēt un sajust dabas varenumu. Braucot ciemos pie māsas uz Šveici, īpaša vieta ir kalnos pie Tūnas, kur var apsēsties, atpūsties, un, ejot tālāk, nejūti nogurumu.

Ļoti daudzus gadus man ap kaklu ir ķēdīte, kas ir mantota no manas dzimtas sievietēm. Ja ap kaklu man ir viena ķēdīte ar krustiņu, tad otra noteikti būs ar kādu simbolu. Mazmeitiņai esmu atdevusi zelta medaljonu no caru laikiem, ko man kādreiz iedeva vīramāte. Šis medaljons ir palīdzējis daudz ko pārdzīvot, kad uzliec to kaklā, uzreiz jūties citādi. Esmu arī ievērojusi, ja aplieku ap kaklu vienu ķēdīti, jūtos labi, bet ja divas, tad ne tik labi. Ja trīs, tad labāk, bet, ja četras, tad arī ne tik labi. Savukārt, ja ir piecas ķēdītes ap kaklu, pašsajūta ir vislabākā. Zināma māņticība ir arī noteikta lietu kārtība. Ir bijis pat tā, ka konkrētu saplānotu braukšanu esmu atlikusi par vienu dienu. Ja man nepatīk kāda zīme, rīcība vai vārds, zinu, ka nekur nebraukšu un neko nedarīšu. To esmu pārbaudījusi, savulaik gan uz eksāmeniem, gan ieskaitēm ejot. Ja jūtu, ka viss būs labi, tad parasti tā arī ir,» atklāj «Rīga TV24» žurnāliste Velta Puriņa.