Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Latviešu dziesmu svētkos Toronto pazūd elektrība. Sirmais neapjūk

© F64 Photo Agency

XV Latviešu dziesmu un deju svētkos, kas Toronto Trejsavienības Svētā Paula apvienotajā baznīcā, koncertzālē «Koerner Hall» un sporta centrā «Mattamy Event Centre» norisinājās no 4. līdz 7. jūlijam, izcelās kāds amizants atgadījums. Tieši Dziesmu svētku kulminācijas brīdī sporta centrā «Mattamy Event Centre» kopkora koncertā pēkšņi neatgriezeniski pazuda elektrība.

Kā vēsta koncerta aculiecinieks, elektrība pazuda, kad skanējusi ceturtā vai piektā Dziesmu svētku izskaņas koncerta dziesma. Zīmīgajā brīdī tieši diriģējis izcilais latviešu diriģents Māris Sirmais, kas kopā ar Valsts akadēmisko kori «Latvija», sākot no 30. jūnija, līdz 15. jūlijam ir Kanādas koncertturnejā. Pirmajā mirklī visi klātesošie nodomāja, ka tas ir speciāls koncerta efekts, lai valdošo atmosfēru padarītu iespaidīgāku. Bet tad ieslēdzās ģenerators ar papildu gaismām. Atlikusī koncerta daļa bija visnotaļ romantiska - pustumsā bez elektrības tika nospēlēts gandrīz viss koncerts līdz pēdējām trim dziesmām. Kaut arī panākumiem bagātais diriģents bija tieši notikuma epicentrā, diemžēl ar viņu sazināties neizdevās, jo līdz žurnāla nodošanas brīdim tipogrāfijai viņš atradās ārpus Latvijas.

Diriģents Māris Sirmais kopā ar kori «Latvija», esot Kanādā, katru dienu pavada uzstājoties vai sniedzot meistarklases. Pirmā uzstāšanās pilsēta bija Toronto, pēc tam divi vakari tika aizvadīti Otavā koncertā un meistarklasēs. Kanādas piedzīvojums tiks noslēgts Eloras festivālā, pēc kura Sirmais un viņa koris dosies mājup.

Māris Sirmais uz skatuves diriģē kori. / Ekrānuzņēmums

Nelielu gaismas devu sniedz viedtālruņi, kas šoreiz tiek izmantoti kā lukturīši. / Ekrānuzņēmums

Tieši brīdī, kad dalībnieku dziedājums kļūst spēcīgāks, pēkšņi pazūd elektrība. / Ekrānuzņēmums

VIDEO