Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vējonis nosvin atvadas pa kluso bez pompozas balles

© F64 Photo Agency

Viena no tradīcijām gan Latvijā, gan pasaulē, kuras ievērošana gan nav obligāta, ir prezidentūras termiņa beigās rīkot atvadu balli. Sazinoties gan ar Zaļo un zemnieku savienības frakcijas biroja pārstāvjiem, gan ar Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētāju Edgaru Tavaru, noskaidrojām, ka vērienīga atvadu balle par godu Raimonda Vējoņa prezidentūras noslēgumam nav plānota. Tiesa gan, bez svinībām jau neiztika, tās bija, bet slēgtā lokā.

«Es satikšos ar Raimondu Vējoni dienu pirms viņa prezidentūras termiņa beigām. Balle nav plānota, varbūt divatā iedzersim kafiju. Pieļauju, ka viņš, iespējams, varētu atzīmēt šo notikumu šaurā ģimenes un tuvāko draugu lokā. Vējonis parasti nav tas, kurš mīl lielas balles un pompozitāti. Viņam patīk vienkāršība. Nedomāju, ka viņš aicinās sabiedrības krējumu un lūgs visiem ierasties smokingos un vakarkleitās. Protams, ka viņš ievēro to, kas ir noteikts protokolā.

Ar Raimondu Vējoni vienreiz mēnesī satiekamies prezidenta kancelejā un pārrunājam aktualitātes. Domāju, ka līdz prezidentūras beigām mēs vēl vienu reizi tiksimies. Pagaidām neesmu jautājis, ko viņš plāno darīt pēc tam. Visticamāk, ka sākumā ievilks elpu un pēc tam aktīvi turpinās darboties izvēlētajā jomā. Šāda pauze būtu tikai saprotama, jo prezidenta darbs ietver sevī ļoti daudzus pienākumus, kurus sabiedrība nemaz neredz. Stājoties amatā, ir ne tikai jāpiedalās ļoti daudzās ceremoniālās daļās, kuras paredz protokols, bet jāveic pat nedaudz administratīvie pienākumi, iepazīstoties ar liela apjoma dokumentiem, jauniem likumiem un informāciju par drošības pasākumiem. Katrs likums ir jāsaprot un jāpārzina,» Raimonda Vējoņa darba aizkulises atklāj Tavars.

Raimonds Vējonis ir Latvijas Valsts prezidents kopš 2015. gada 8. jūlija.

Šā gada 7. maijā Raimonds Vējonis paziņoja, ka nekandidēs uz otro pilnvaru termiņu. Pirms savas prezidentūras Vējonis ieņēma Latvijas aizsardzības ministra amatu. Bet no 2002. gada viņš deviņus gadus bija vides ministrs.

Sākot ar 2019. gada 8. jūliju, jaunais Latvijas Valsts prezidents būs bijušais Latvijas Ministru prezidenta biedrs un Latvijas tieslietu ministrs Egils Levits.