Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ar vēzi slimais aktieris Ločmelis: Mani nebiedē nāve

© F64 Photo Agency

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsseržants un aktieris Ziedonis Ločmelis (58) sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāti runā par savu diagnozi – Ne-Hodžkina limfoma jeb limfātiskās sistēmas vēzis, kas tika atklāts pērnā gada novembrī, kad viņš devās pārbaudīties pie ārsta, jo piedzīvoja elpas trūkumu.

Daudziem ir šoks, uzzinot diagnozi

«Kad tiek noteikta šāda diagnoze, galvenais ir nepadoties un ticēt saviem spēkiem. Mēs visi esam stipri. Daudzi pat nenojauš, cik patiesībā ir izturīgi. Šī situācija manī neizraisīja ne šoku, ne paniku. Mani nebiedē nāve, jo tā ir tikpat dabisks process kā piedzimšana. Mēs visi kādreiz mirsim, tikai ceļš un veids, kā tas notiks, katram ir atšķirīgs. Es cienu sevi un pretinieku. Vēzi uztveru kā savu pretinieku, kuru cienu. Galvenais ir nepadoties, jo vēzis nebūt nenozīmē to, ka viss ir beidzies. Vēzi var uzveikt. No katra paša ir atkarīgs, kā veiksies šajā cīņā. Ja tu padosies un noskaņosi sevi negatīvi, tad rezultāts nebūs iepriecinošs. Ja cīnīsies un sekosi ārsta norādījumiem, vēzi ir iespējams uzveikt. Es ticu, ka viss būs labi. Saistībā ar šo diagnozi man raksta un zvana ļoti daudz cilvēku. Daudziem ir šoks, uzzinot šādu diagnozi. Kāda sieviete, kuras vīram tika atklāts vēzis, sazinājās ar mani, jo bija izmisumā un nezināja, ko iesākt. Bērni raudāja, bet viņas vīrs bija gatavs padoties un uzskatīja, ka dzīve ir beigusies. Aprunājos ar viņu, cenšoties palīdzēt un atbalstīt morāli, pasakot, ka vajag sapurināties, jo nekas nav beidzies. Pēc kāda laika satiku šo vīrieti, kurš nu jau jūtas krietni labāk, viņš cītīgi seko ārsta norādījumiem un turpina cīnīties. Arī situācija ģimenē normalizējusies.

Kad biju slimnīcas palātā, redzēju vēža pacientus, un šķita, ka viņi tūlīt izdzisīs. Centos uzmundrināt.

Smagos brīžos sabiedrība ir līdzjūtīga

Es vienmēr cenšos citiem palīdzēt, ja nespēju finansiāli, tad vismaz morāli. Protams, neviens nezina, kas viņu gaida aiz stūra. Arī iesnas ir slimība, kas nav patīkama, tikai tā ir vieglāk uzveicama. Vēzis ir slimība, kas ir smagākā formā. Cilvēkam, kuram jāpiedzīvo dažādas apstarošanas procedūras un ķīmijterapijas, tas nav nekāds saldais ēdiens, tomēr nav arī tik šausmīgi, kā tiek rakstīts. Šajā gadījumā galvenais ir klausīties profesionālu ārstu padomos un izmantot tradicionālo medicīnu, nevis doties pie šamaņiem un zāļu tantēm, jo tad situācija kļūst tikai sliktāka.

Esmu izgājis ķīmijterapijas kursu, dzeru antibiotikas un nu jau esmu mājās. Vēlos uzteikt Latvijas ārstu profesionalitāti, mediķu personālu un it sevišķi pateikt paldies Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoloģijas nodaļas 9B vadītājai Ingrīdai Ūdrei. Tāpat vēlos pateikt paldies katram, kas man ir ziedojis naudu. Gadījumā, ja saziedotie līdzekļi pārsniegs ārstēšanās izdevumiem nepieciešamo, sniegšu palīdzību arī citiem.

Pirms man tika atklāta šī diagnoze, arī pats ziedoju tiem, kam tas bija nepieciešams. Smagos brīžos mūsu sabiedrība ir ļoti līdzjūtīga un vienota, to izjutu arī tad, kad piedzīvoju barikāžu laiku,» par savām dzīves pārmaiņām un iegūto pieredzi, cīnoties ar vēzi, stāsta Ziedonis Ločmelis.

Atbalsta ģimene un draugi

Šobrīd viņš cenšas sakārtot nepieciešamos dokumentus saistībā ar invaliditāti. Ločmelis atklāj, ka tāpat pagaidām nestrādā algotu darbu un rūpes par ģimenes materiālo pusi ir uzņēmusies sieva. Viņš atklāj - tā kā vienmēr ir strādājis un rūpējies par citiem, šāda situācija viņam ir neierasta.

Ziedonis izsaka arī lielu pateicību žurnālistam Sandijam Semjonovam, kas izveidoja videovēstījumu ar aicinājumu ziedot.

Ziedonis Ločmelis ir cieši saistīts ar kino lauciņu. Viņš ir filmējies vai bijis konsultants militārajos jautājumos 40 dažādās filmās. 2014. gadā ieguvis Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps» par labāko otrā plāna lomu filmā «Džimlai rūdi rallallā». Ir filmējies arī latviešu grāvējā «Nameja gredzens» un filmā «Rīgas sargi». Ločmelis būs redzams arī gaidāmajā vēsturiskajā filmā «Dvēseļu putenis».

Ja arī jūs vēlaties palīdzēt Ziedonim Ločmelim, tad ziedojumu ir iespējams ieskaitīt «Swedbank» kontā: LV23HABA0551006353297, ar norādi - ziedojums ārstēšanai.

»Vakara Ziņas« novēl spēku, izturību un veiksmīgu ārstēšanās procedūru!