Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Līga Stirna tetovē savu uzvārdu dažādās pasaules valodās

© Ingrīda Punka

Autosportiste un žurnāliste Līga Stirna savu ķermeni ir izrotājusi ar 11 dažādiem tetovējumiem. Viņas pirmais tetovējums tapis aptuveni 90. gadu vidū.

«Pirmais tetovējums bija vienkārša rozīte. Izvēlējos to nevis tāpēc, ka tas ir sievišķīgs tetovējums, bet gan tādēļ, ka toreiz, deviņdesmito gadu vidū, tetovējumu kultūra nebija tik ļoti attīstījusies kā tagad, kad ir pieejami dažādu tetovējumu katalogi un visa pasaule vaļā.

Pārējie tetovējumi tapuši pamazām, sākot no 2000. gada. Pie meistara dodos pati ar savu zīmējumu, kurš pēc tam man tiek uztetovēts.

Ķeltu miera mezgls, kam apkārt ir saule, uz manas muguras nav pats lielākais tetovējums, bet tas ir pamanāmākais. Šis simbols mani uzrunāja, savukārt saule, vasara un siltums - tas ir mans laiks. Izvēloties tetovējumus, balstoties uz savām izjūtām, vislabāk izdodas notrāpīt īstos. Šobrīd man ir izdomāta sava koncepcija tetovējumiem. Dažādu valodu rakstībās ir uztetovēts mans uzvārds. Kaligrāfiskas rakstības piesaista cilvēka aci, un viņiem uzreiz ir interesanti. Tāda arī īstenībā ir tetovējuma būtība - piesaistīt uzmanību. Mans uzvārds ir uztetovēts korejiešu, hindi, ķīniešu, arābu un japāņu valodā. Ļoti svarīgi ir atrast cilvēku, kurš oriģinālā valodā uzrakstīs manu uzvārdu pareizi. Tas ne vienmēr ir viegli izdarāms. Būtu stulbi tetovēt hieroglifu tikai tādēļ, ka tas ir skaists, bet patiesībā apzīmē saldētu gaļu. Man ir jāatrod cilvēki, kas ir speciālisti un pārzina šīs valodas. Reizēm draugi palīdz.

Tagad man ir padomā jauns tetovējums gruzīnu valodā. Līdz šim manas idejas ir īstenotas veiksmīgi, jo, satiekot šajās valodās runājošos cilvēkus vai braucot uz šīm valstīm, mans uzvārds nolasās un ir uzrakstīts pareizi. Es esmu sapratusi, ka negribu nekādus zīmējumus. Man pilnīgi pietiks ar to, ka dažādās valodās ir rakstīts mans uzvārds. Pasaulē ir vēl diezgan daudz dažādu valodu, kurās varētu to uzrakstīt,» par oriģinālo tetovējumu koncepciju stāsta Līga Stirna.