Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kādu saldējumu izvēlas pašmāju zvaigznes?

© F64 Photo Agency

Viens no vasaras iecienītākajiem našķiem viennozīmīgi ir saldējums, kas lieliski veldzē karstā dienā un ir īsts baudījums garšas kārpiņām. Iztaujājām sabiedrībā atpazīstamas personības, lai uzzinātu, kāds ir viņu iecienītākais saldējums!?

Aija Vītoliņa padalās ar sorbeta recepti

«Man garšo daudzi saldējumi, tādēļ nevaru nosaukt vienu konkrētu. Vairāk esmu iecienījusi sorbetus, kas ir sasaldētie augļu saldējumi, ko paši gatavojam mājās. Manā ģimenē ir viena forša recepte, ar kuru varu arī padalīties. Sablenderētus banānus ieliek saldētavā, un, kad tie sasaluši, tos var baudīt kā gardu saldējumu. Šis ir ļoti veselīgs saldējums, kas arī man pašai ir jauns atklājums. Gatavojot šādu saldējumu, var eksperimentēt, pieliekot banāniem blenderī klāt medu, mango vai citus augļus. Es arī turpinu eksperimentēt!

Ir vēl otrs variants, kad vispirms sasaldē kādu augli un tad to sablenderē. Iespējams, ka tad konsistence jeb saldējuma masa būs citādāka.

Blenderis ir daudz pieejamāks un vienkāršāks nekā saldējuma pagatavojamais aparāts. Lai mājas apstākļos pagatavotu saldējumu, nav nepieciešams ļoti jaudīgs blenderis, jo ogas un augļus var viegli sasmalcināt.

Manuprāt, salīdzot ar citiem našķiem, šie saldētie augļu un ogu saldējumi ir veselīga alternatīva, ko var iemācīt pagatavot arī bērniem,» savu vasaras saldējuma garšu atklāj dziedātāja Aija Vītoliņa.

Aina Poiša ļaujas garšu eksperimentiem

«Es visvairāk fanoju par «Druvas» saldējumu ar cigoriņu garšu. Šis saldējums bija mans favorīts, pēc kura man ir nostalģija, jo nezinu, vai to maz šobrīd vēl ražo. Protams, esmu iecienījusi arī Skrīveru mājas saldējumus.

Dzīvoju Pārdaugavā, tādēļ man bieži vien patīk apmeklēt Kalnciema tirdziņu, kur ir ļoti patīkama atmosfēra un var arī nobaudīt dažādus garšu eksperimentus, tajā skaitā arī saldējumu. Tur var priecāties par foršajiem un čaklajiem latviešiem, kas kaut ko prot un paši gatavo. Parasti aprunājos ar Skrīveru mājas saldējuma tirgotājiem, kas arī rekomendē savas ražotnes jaunumus. Tas ir kā rituāls - tu komunicē ar ražotāju un novērtē cilvēkus, kas to dara. Ne tikai parunājos, bet arī nopērku saldējumu, lai ir abpusējs labums,» tā psihoterapeite un TV šovu vadītāja Aina Poiša.

Ance Krauze izvēlas «Polu»

«Es esmu ļoti demokrātiska un konservatīva. Man garšo plombīra saldējums «Pols». Ikdienā nenašķojos ar saldējumu. Aptuveni pirms gada veikalu plauktos parādījās arī plombīra «Pols» vafeļu glāzītē, kas ir glazēta ar balto šokolādi.

Ja man ir izvēle, tad noteikti izvēlos «Pola» saldējumu, kam nav ķīmiskas piegaršas. Ļoti bieži, izvēloties krāsainu saldējumu, tam ir ķīmiska piegarša,» atklāj dziedātāja Ance Krauze.

Dainis Grūbe: «Mani sauc par saldējumu iznīcinātāju!»

«Es ēdu visus saldējumus. Bērni mani sauc par saldējumu iznīcinātāju. Man nav konkrēts mīļākais saldējums, jo garšo visi saldējumi, un tos ēdu, vienalga, vai ir ziema vai vasara.

Katra diena man nesākas ar saldējumu, bet katra diena var beigties ar saldējumu. Ja citi sēž pie televizora un ēd čipsus, es apēdu litru saldējuma. Ēdu tikai no bundžām un pie mazajiem saldējumiem nemaz neķeros. Neesmu kritis uz saldumiem, bet saldējums man ļoti garšo,» teic Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe.

Parādnieks ēd saldējumu Latvijas karoga krāsās

«Man ļoti patīk saldējums «Latvija», kas ir pieejams lielā iepakojumā, turklāt sarkanbaltsarkanā krāsā. Šis saldējums sver aptuveni puskilogramu, tam ir īpaša garša. Sarkanā krāsa ir skābena, bet baltā ir vaniļa. Tā vienkārši ir izcila kombinācija - gan vizuāli, gan garšas ziņā. Otrs saldējums, ko esmu iecienījis, ir «Tio Vēsma» citrona saldējums vafeļu glāzītē,» atklāj uzņēmējs un politiķis Imants Parādnieks.

Hermanis mielojas ar sievas gatavotiem saldējumiem

«Mans favorīta saldējums šogad ir kokosa saldējums, kas ir nopērkams lielajās kastēs un gatavots uz piena bāzes. Ja ir iespēja, es izvēlos Rūjienas saldējumus. Priekšroku dodu pēc iespējas dabiskākiem saldējumiem, kam nav pievienotas ķīmiskās vielas. Ēdu arī mājās gatavotos saldējumus. Pats netaisu, bet sieva [Silvija Hermane] pēc sev vien zināmām receptēm prot pagatavot plombīrveidīgos saldējumus no piena, krējuma, kā arī sorbetus no augļiem,» pastāsta mūziķis Aivars Hermanis.

Elmārs Tannis priecājas par jaunām garšām

«Saldējumu ēdu minimāli. Man nav bijis vēl tik karsti, ka jāēd saldējums. Man garšo Siguldas saldējums. Patīk arī mazo Latvijas firmiņu gatavotais saldējums, nevis tikai tas, ko piedāvā lielie piena kombināti. Mazie uzņēmumi taisa saldējumus no īsta piena. Neteiktu, ka lielie tā nedara, bet mazais uzņēmums ir rentabls mājas variants. Ir feini, ka Latvijā ir ļoti daudz jaunu garšu un kļūst arvien vairāk. Šobrīd liekas, ka Latvijā ļoti cenšas gatavot garšīgi, labi un arī veselīgi. Labprāt pagaršoju dažādus saldējumus arī tirdziņos,» teic šefpavārs un «Pica Lulū» līdzīpašnieks Elmārs Tannis.